Zes dingen die je nog niet wist over koolhydraatarm, vetrijk eten

De Real Meal Revolutie
7 min readJun 8, 2017

--

Tip: Volg ons op Facebook en Instagram

In de internationale bestseller Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk. Het nieuwe eten volgens de Real Meal Revolutie legt de gerenommeerde wetenschapper Tim Noakes uit hoe we weer écht goed kunnen gaan eten. Chef-kok Jonno Proudfoot vulde het boek aan met ruim vijftig superlekkere en supergezonde recepten. Ook Olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband is fan:

‘Vet is lekker en geeft­ langdurig energie. Koolhydraten stimuleren je hongergevoel juist en leiden tot de aanmaak van insuline, dé veroorzaker van obesitas en diabetes en tal van andere ziektes. Deze wijsheid heb ik uit het boek van Tim Noakes. Ik heb alle suikers en koolhydraten inmiddels vervangen door vetrijke en gezonde producten.’ — Pieter van den Hoogenband

In hun tweede boek Super eten voor superkinderen richten Tim en Jonno zich op het hele gezin. Jong geleerd, oud gedaan: door het bij onze kinderen van meet af aan goed te doen, voorkomen we dat zij tegen de problemen aanlopen die we in de huidige samenleving zoveel zien en die veroorzaakt worden door een onevenwichtig, ongezond eetpatroon.

Eet jij al koolhydraatarm, suikervrij en vetrijk? Ben je er net mee begonnen? Of overweeg je ermee te beginnen? Deze zes dingen wist je misschien nog niet over dit eetpatroon!

1. Honger? Nee!

‘Ga ik geen honger lijden zonder koolhydraten?’ Die vraag komen we vaak tegen, en dat begrijpen we heel goed. Ons antwoord kan kort zijn: nee. Als je koolhydraten uit je eetpatroon schrapt, krijg je geen honger, omdat je er meteen het advies bij krijgt om te luisteren naar je lichaam en net zoveel te eten als je nodig hebt.

Het langere antwoord legt uit hoe dit mogelijk is. In je hersenen bevindt zich een gebied, de appestaat, dat als eetregelcentrum fungeert. Maar als je grote hoeveelheden koolhydraten tot je neemt, is de kans groot dat je appestaat ontregeld is door de verlokkingen van al dat verslavende eten, en niet meer naar behoren functioneert. Dat komt doordat voedsel met veel koolhydraten een heel gemene eigenschap heeft: het bezorgt je alleen maar honger. Er zitten vrijwel geen voedingsstoffen in maar wel heel veel zout en suiker, en dus wil je er steeds meer van. Denk bijvoorbeeld eens aan je favoriete snacks. Zoet of zout nep-eten, dat ongelooflijk verslavend is en geen vol gevoel geeft. Je lichaam moet de grootste moeite doen om er nog iets bruikbaars uit te halen en denkt dus, ten onrechte, dat het nog meer van deze troep naar binnen moet werken.

2. Voordelen!

Dit kan je van verwachten wanneer je overstapt op een koolhydraatarm, suikervrij en vetrijk eetpatroon :
★ Meer energie
★ Minder of helemaal geen behoefte aan snacks
★ Geen hongergevoel
★ Gewichtsverlies
★ Een betere bloedsuikerspiegel en insulinefunctie
★ Betere sportieve prestaties
★ Verbeterd concentratievermogen
★ Betere nachtrust
★Een in alle opzichten betere gezondheid
Er zijn nog veel meer voordelen, maar hierboven staan de vaakst genoemde.

3. Iets over groenten en vet…

Tomaten zijn vooral als ze worden verhit heel goed voor ons, want alleen dan kan het waardevolle lycopeen door het lichaam worden opgenomen. Lycopeen beschermt tegen prostaatkanker. Overigens wordt lycopeen alleen door de tomaat afgegeven als er naast verhitting ook vet aanwezig is. Dus voeg flink wat vet toe als je tomaten bakt.

Uien kun je het beste bakken in olie. Dan komen de meeste fytochemische stoffen vrij. Als je geen vet gebruikt, betekent dat dat je deze rijke bron van quercetine (een krachtige antioxidant en antihistaminicum) ongebruikt laat. Bakken in vet is dus veel gezonder. Uien zijn ook goed bij het normaliseren van de viscositeit van het bloed en het bestrijden van infecties. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat ze helpen bij het uit het lichaam verwijderen van zware, kanker veroorzakende metalen als cadmium en arseen. Dat komt doordat uien veel aminozuren als cysteïne en methionine bevatten. Deze aminozuren zijn in mindere mate ook aanwezig in eigeel. In uien zit ook behoorlijk wat vitamine C.

4. (Netto) Koolhydraten

Koolhydraten zijn lange ketens van koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen. Alle suikers, waaronder sucrose, fructose en glucose, noemen we enkelvoudige koolhydraten, terwijl we complexe koolhydraten vinden in groenten, fruit, noten, zaden en granen. Beperkte hoeveelheden koolhydraten komen in bijna al onze voedingsmiddelen voor, alleen niet in zuiver vet of zuiver eiwit. Wat wij voorstaan is dan ook geen koolhydraatvrije eetwijze, maar koolhydraatarm (sommige mensen noemen het ook koolhydraatbeperkt).

In het lichaam worden ook complexe koolhydraten omgezet in glucose, dus als je succes wilt hebben met je koolhydraatarme, suikervrije en vetrijke eetpatroon moet je zorgen dat je weinig koolhydraten binnenkrijgt. Maar de vezels die in voedsel met koolhydraten zitten, worden niet verteerd. Die zijn dus een bondgenoot als het op afvallen aankomt. Het kan dus zijn dat er in iets wat je eet in totaal 9 gram aan koolhydraten zit maar dat 4 gram daarvan uit vezels bestaat, waardoor je netto dus op 5 gram uitkomt.

Vezels zijn in hun natuurlijke vorm waardevol (en ze komen niet alleen in groenten voor, maar ook in vlees) omdat ze afvalstoffen uit het lichaam ‘vegen’, waardevolle korteketenvetzuren produceren die goed zijn voor het slijmvlies van de darmen en een belangrijke voedselbron zijn voor de gezonde bacterieculturen in ons spijsverteringsstelsel. Als wij het over een hoeveelheid koolhydraten hebben, hebben we het altijd over het netto aantal koolhydraten. Daarmee bedoelen we dus het totale gewicht aan koolhydraten minus de vezels.

5. Pas op voor sluipkoolhydraten

Kijk uit voor sluipkoolhydraten. Die kunnen ook in zogenaamd gezonde producten of kant-en-klare maaltijden zitten. Kijk op de verpakking van alles wat je eet. Loop met een grote boog om alles heen waar meer dan 5 procent koolhydraten in zit. De light milkshake of drinkyoghurt die je altijd koopt, bevat weinig vet (niet dat dat zinvol is), maar zit tjokvol suiker.

Als je etiketten leest, snap je waarom het zo moeilijk is om af te vallen: in bijna alles zit suiker. Hou het zo makkelijk mogelijk: gebruik geen pakjes en zakjes, en misschien wel helemaal geen voorverpakt voedsel met een etiket erop.

6. En als het even niet lukt…

Natuurlijk overkomt het je af en toe dat je gewoon geen nee kunt zeggen tegen een stuk cheesecake, een glas wijn of een bord smakelijke spaghetti bolognese. Maar raap dan wel al je wilskracht bij elkaar en neem een heel kleine portie (en zorg dat je het pas eet na een maaltijd met veel eiwitten en/of vetten, als buffer tegen een suikerexplosie).

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Over Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk:
In Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk leggen een professor, een chef-kok en een voedingsdeskundige uit hoe we weer kunnen gaan eten wat goed voor ons is. Geen voorverpakte troep maar veel groenten, vlees, vis, kaas, noten en vet. Want vet is lekker en geeft langdurig energie. Koolhydraten verzadigen je hongergevoel niet — ze stimuleren het juist. Bovendien, zo laat professor Noakes zien, leiden ze tot de aanmaak van insuline. Dat is dé veroorzaker van o.a. obesitas en diabetes, en bijzonder schadelijk voor mensen met insulineresistentie.

Meer informatie vind je hier.

‘Tim Noakes durft op de barricaden te staan met een revolutionaire boodschap: we worden niet dik en ziek van te veel eten maar juist van verkeerd eten. In dit boek wordt dat in toegankelijke taal uitgelegd. Heerlijke recepten met prachtige foto’s laten zien wat wél gezond is.’ — William Cortvriendt, arts en auteur van o.a. Hoe word je 100?

‘Dit boek bewijst dat gezonde voeding lekker en gemakkelijk te maken is.’ — Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie en internist

© De Real Meal Revolutie

Over Super eten voor superkinderen (verschijnt begin april 2017):
Vraag jij je ook weleens af wat je vandaag weer moet koken? Wat je kinderen op een bepaalde leeftijd aan voedingsstoffen nodig hebben? Hoe je je kinderen gezond kunt laten eten van gerechten waar je zelf ook van geniet? Super eten voor superkinderen geeft je antwoorden en oplossingen.

We worden tegenwoordig overspoeld door voedingsadviezen. Voor welwillende maar drukbezette ouders is het niet eenvoudig om daar wijs uit te worden. ‘Echt eten’-experts professor Tim Noakes en chef-kok Jonno Proudfoot schreven eerder de internationale bestseller De Real Meal Revolutie. Samen met kinderdiëtiste Bridget Surtees bieden ze nu praktische én wetenschappelijk onderbouwde adviezen speciaal gericht op voeding voor kinderen.
In Super eten voor superkinderen vind je naast deskundige informatie ook handige schema’s, praktische tips en meer dan 150 recepten, van ontbijt en meeneemlunches tot lekker gezonde toetjes en traktaties. Voor gevarieerd en vers eten geldt: jong geleerd, is oud gedaan. Super eten voor superkinderen is een wake-upcall voor ouders van nu, maar vooral een smaakrijk receptenboek en steun in de rug. De ultieme gids om samen bewust en gezond te genieten.

Meer informatie vind je hier.

Unlisted

--

--

De Real Meal Revolutie

In hun boeken geven prof. Tim Noakes, chef Jonno Proudfoot & Sally-Ann Creed kennis, tip en véél om echt te eten voor een gezonder, energieker leven.