## Math Expressions Common Core Grade 5 Unit 6 Lesson 10 Answer Key Practice Problem Solving

**Math Expressions Grade 5 Unit 6 Lesson 10 Homework**

**Solve each problem. Show your work**

Question 1.

A savings account balance was $135.10 before a withdrawal of $60, a deposit of $22.50, and a withdrawal of $45. What was the balance (b) after the withdrawals and deposit?

Answer:

Let the balance after the withdrawals and deposit be Y

Y = $135.1 – $60 + $22.50 – $45 = $52.6

Therefore, the balance after the withdrawals and deposit is $52.6

Question 2.

The charge for a bicycle repair was $9.28 for parts, \(\frac{1}{4}\) hour of labor at $18 per hour, and a $2 shop fee. What was the total cost (C) of the repair?

Answer:

Given,

The charge for a bicycle repair was $9.28 for parts.

If $18 for 1-hour labour cost, then for 1/4 hour, it costs $4.5.

The shop fee was $2.

Let the total cost be Y

Y = $9.28 + $4.5 + $2 = $15.78

Therefore, the total cost of the repair is $15.78.

Question 3.

While shopping at the school bookstore, Ric purchased 4 book covers for $1.25 each, and a pen that cost \(\frac{2}{5}\) as much as a book cover. What amount of change (c) did Ric receive if he paid for his purchase with a $10 bill?

Answer:

Given,

Cost of 4 books = 4 x $1.25 = $5

Cost of pen = 2/5 x $1.25 = $0.5

Total Cost = $5 + $0.5 = $5.5

He paid $10 for his purchase

Therefore, amount of change Ric receive = 10 – $5.5 = $4.5

Question 4.

A junior baseball team plays 16 games each summer. Last summer the team scored an average of 3.25 runs per game during the first half of the season. The team scored a total of 29 runs during the second half of the season. How many runs (r) were scored by the team last season?

Answer:

Given,

A junior baseball team plays 16 games each summer.

Team score during the first half of the season = 8 x 3.25 = 26

Team score during the second half of the season = 29

Therefore, the total runs scored by the team last season is 26 + 29 = 55.

Question 5.

Four family members compared their ages. Terell is 3 years younger than Danny. Danny is 1 year younger than Pablo. Pablo’s age is \(\frac{1}{3}\) Shaniqua’s age. How old is Terell (t) if Shaniqua is 36 years old?

Answer:

Given,

Shaniqua is 36 years old.

Then, Pablo’s age = 1/3 of Shaniqua’s age = 1/3 x 36 = 12 years

Danny is 1 year younger than Pablo. Danny’s age = 12 -1 = 11

Terell is 3 years younger than Danny. Terell’s age = 11 – 3 = 8

Therefore, the Age of Terella is 8 years.

Question 6.

Twenty-four soccer players, four coaches, and one equipment manager are traveling to a game in minivans. The capacity each minivan is 6 people. How many people (p) are riding in the last minivan if the other minivans are filled to capacity?

Answer:

Given,

Twenty-four soccer players, four coaches, and one equipment manager are traveling to a game in minivans.

Total number of members = 24 + 4 + 1 = 29

The capacity each minivan is 6 people.

So, 6 + 6 + 6 + 6 + 5 = 29.

Therefore, 5 people are riding in the last minivan.

** Math Expressions Grade 5 Unit 6 Lesson 10 Remembering**

**Multiply.**

Question 1.

Answer:

Question 2.

Answer:

Question 3.

Answer:

Question 4.

Answer:

Question 5.

Answer:

Question 6.

Answer:

Question 7.

Answer:

Question 8.

Answer:

**Divide.**

Question 9.

Answer:

Question 10.

Answer:

Question 11.

Answer:

Question 12.

Answer:

Question 13.

Answer:

Question 14.

Answer:

**Write an equation to solve the problem.**

Question 15.

After a deposit of $250, a withdrawal of $312, and a deposit of $15, the balance in a savings account is $67.50. What was the balance (b) before the deposits and withdrawal?

Answer:

Given,

After a deposit of $250, a withdrawal of $312, and a deposit of $15, the balance in a savings account is $67.50.

Let the balance before the deposits and withdrawal be Y

Y + $250 – $312 + $15 = $67.50

Y – $47 = $67.50

Y = $114.5

Therefore, balance before the deposits and withdrawal is $114.5

Question 16.

**Stretch Your Thinking** Write an equation that is represented by the following diagram.

Answer:

Let the remainder be r

r = remainder of ( 15 +7+1) / 5.