StakeNet ($XSN) İncelemesi

Redbeard
4 min readMay 9, 2018

--

Bu incelemede StakeNet projesini araştırırken bulduğum bilgileri sizlere sunacağım. StakeNet’te yatırımım bulunmamaktadır ve bu inceleme yatırım tavsiyesi içermemektedir.

Bu incelemeye özel olarak ilk defa aklıma takılan soruların cevaplarını bulmak üzere StakeNet takımıyla iletişime geçtim ve Halkla İlişkiler Direktör’leri ile soru cevap yapma fırsatını buldum.

StakeNet Nedir?

StakeNet projesi ilk olarak POSW(Proof of Stake Wallet) ismiyle piyasaya çıktı ve Mart 2018'de yenilenerek StakeNet ismini aldı.

StakeNet kendini şu şekilde tanımlıyor: Dünyanın ilk TPoS (Trustless Proof of Stake) teknolojisini kullanan, güvenli ve kolay bir şekilde Ledger gibi offline cüzdanlar üzerinden stake yaparak pasif gelir kazanmanıza imkan veren bir proje.

StakeNet, aynı zamanda masternode ve PoS sistemleri üzerinden de kullanıcılarına pasif gelir imkanı sağlıyor.

Mevcut olarak 21 milyon dolarlık bir pazar payına sahip ve 0.38$ civarında borsalarda işlem görüyor.

Trustless Staking Nedir?

Trustless Staking, StakeNet’in geliştirdiği bir uygulama. Sistem üçlü bir şifreleme yöntemini kullanarak borsada olmayan coinlerinizi offline cüzdanlardan kullanıma açmaya ve staking işlemini gerçekleştirme imkan veriyor.

XSN, diğer cüzdanlarda bulunan public ve private anahtarlara ek olarak shared(paylaşılan) anahtarı oluşturmuş. Bu sayede Merchant(Tüccar) adıyla ekosistemlerinde yer alan üçüncü parti kişilerle anlaşarak, onların hızlı internetleri üzerinden, sizin XSN coinleriniz çalışmaya ve size pasif gelir getirmeye devam ediyor.

TPoS yöntemiyle siz sadece cüzdanınızın üçüncü anahtarı olan ‘shared’ anahtarını tüccarla paylaşıyorsunuz, coinleriniz cüzdanınızdan çıkmadan işlem görüyor. ‘Shared’ anahtarıyla coinler sadece staking işlemi için kullanıma açılıyor, sizin dışınızda kimse coinlerinizi yerinden oynatamıyor.

Bu işlemi gerçekleştirmek üzere tüccarlara iletişime geçmek gerekiyor, üretilecek pasif gelirin belirli bir yüzdesi üzerinden anlaşma sağlıyorsunuz ve akıllı kontratlar sayesinde gelir otomatik olarak ikinize dağıtılıyor.

Staking Ödülleri

Blok üzerinden yapılan işlemlerin sonunda üretilen coinler XSN’de üçe bölünüyor. Ödüller şu şekilde dağıtılıyor:

Masternote sahipleri %45

Stake yapanlar %45

StakeNet hazinesi %10 (Geliştirmelerde ve diğer giderlerde kullanılmak üzere)

$XSN Coin

XSN coin’in en önemli kullanım alanı adından da anlaşılacağı gibi staking işlemini gerçekleştirmek üzerine kurgulanmış. Ne kadar fazla coin sahibiyseniz, o kadar hızlı ve fazla pasif gelir elde etme imkanına sahip oluyorsunuz. Coin aynı zamanda, StakeNet’in planları arasında olan, oluşturulacak merkeziyetsiz borsada da işlem ücreti olan kullanılabilecek.

Coin Arzı

Blok ödüllerinin sonucu olarak üretilen XSN coinler, uzun dönemde blok başına 5 XSN coin olarak sabitlenecek. Fakat, bu durum coin arzını sınırsız yapıyor.

Oluşacak coin enflasyonuna çözüm bulmak üzere ‘Revolving Staking Bonus’ adı altında bir sistem ve coin yakma mekanizması üzerinde çalışıyorlar. Alttaki makalede biraz açıklamışlar ama hali hazırda bu uygulamanın gelişim aşamasının başlarındalar.

Takım

StakeNet takımı büyük oranda geliştiricilerden oluşuyor. Takım, iş geliştirme ve işin parasal tarafından ziyade daha çok teknolojik gelişim tarafına önem veriyor. Şu an 5 adet tam zamanlı geliştiri ve 2 adet proje yöneticisi takımda görev yapıyor.

Yol Haritası

StakeNet’in yol haritasına sitelerinden göz atabilirsiniz.

Yakın dönemde iki önemli gelişme için çalışmaları devam ediyor.

  1. Masternode’lar üzerinden çalışan merkeziyetsiz bir borsa. Bu borsada aynı zamanda XSN coinleri ‘gas’ olarak kullanmayı planlıyorlar. Bu gelişmeyle birlikte borsa gelirlerinin bir kısmını da masternode sahiplerine dağıtacaklar.
  2. Cross chain proof of stake(CCPoS) entegrasyonu. Bu teknolojik gelişmenin entregresiyle birlikte Lightning Network uyumlu tüm coinleri StakeNet sistemi üzerinden staking yapabilme özelliğine sahip olacaksınız.

Projede Neleri Beğendim?

  1. Takımın yeni fikirleri var ve sürekli olarak bu yeni fikirleri uygulamaya geçiriyorlar.
  2. CCPoS entegrasyonunu çok önemli görüyorum, böyle bir fırsat olursa StakeNet’i kullanan kitle çok büyüyebilir.
  3. Ledger gibi offline cüzdanlar üzerinden pasif gelir sağlayabilme fikri, coinleri borsada tutma korkusundan kullanıcıyı kurtaracağı için ilgi çekici.
  4. StakeNet masternode sahibi olmak, masternode ile çalışması planlanan merkeziyetsiz borsanın gelirlenin de bir kısmının masternode sahiplerine aktarılması, borsanın piyasada belirli bir pazar payına ulaşması durumunda çok karlı bir yatırım olabilir.
  5. Misafirperver bir komüniteleri ve gerçekten projeye inanan birçok yatırımcısı var.

Projede Neleri Beğenmedim?

  1. StakeNet’in bir whitepaper’ı bulunmuyor. Takımdan yakında yayınlanacağı bilgisini aldım.
  2. Takımda yönetim ve iş geliştirme tecrübesine sahip olan birey eksikliği var. Takımın ‘business’ tarafındaki zayıflığı, kurumsal yatırımcının gelişini ve StakeNet’in genele yayılışını zorlaştırabilir.
  3. Pazarlama konusunda büyük eksiklik var. Yeni bir proje olduğu için bu iyi bir durum mu kötü bir durum mu bilemiyorum. Ama bir reklamcı olarak genel faaliyetleri çok yetersiz buluyorum.
  4. Coin enflasyonuyla nasıl baş edecekleri hala belirsizliğini koruyor, büyük meblağlarda yatırım düşünenleri korkutan bir durum.

Final

Bu incelemenin yazılması için hiçbir ücret almadığımı belirtmek istiyorum. XSN incelemesini Twitter takipçilerimden gelen istek üzerine hazırladım, incelemenin sonucu olarak da StakeNet’in fikirlerini ve inovatif duruşunu beğendim. Bilgisayar durumlarımı çözdüğümde XSN masternode’una yatırım yapma fikri bana çok cazip geliyor. Gözlemlediğim kadarıyla çok çalışkan bir takımları var. Problemlerini zaman ilerledikçe çözeceklerine inanıyorum.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Sevgiler.

--

--