Koivu — Betula Pendula

Teksti Reeta Pohjonen/TSH

Tiina Puranen teki lopputyönään rauduskoivun trituraation 29.9.2013. Tämä on ensimmäinen suomalainen lääkeaine viiden lääkeaineen sarjasta, jotka teimme TSH:ssa vuosina 2013–2018.

Trituraatio tehtiin Hyvinvoimalassa Helsingissä. Siihen osallistui seitsemäntoista koulun opiskelijaa. Lehtiä otettiin useista eri rauduskoivuista.

Koivussa yhdistyvät lapsuuden muistot, koulumuistot ja ystävät, nostalgia, talvinen tunnelma, luonnon kiertokulku, keskiaika ja kirkot. Fyysisellä tasolla trituraatiossa tuli esiin lonkat, jäykkyys, reumaattiset vaivat, virtsatiehyeet, allergiat, flunssat ja iho-ongelmat.

Lainaus Tiina Purasen lopputyöstä:

Loppujen lopuksi triturointiin päätyi lehtiä neljästä eri rauduskoivusta. Silmissäni näin vaalean nuoren hennon koivun, mutta jostain syystä kaikki lehdet olivat kuitenkin vanhoista isoista koivuista Helsingin Jollaksesta ja Ruskeasuolta. Trituroinnin alussa maitosokeriin pilkottiin lehtiä ja kaadettiin alkoholiliuosta, josta jaettiin pieni määrä kaikkiin mortteleihin. Trituroimassa C1:stä C4:een oli seitsemäntoista henkilöä. Aluksi oli tarkoitus trituroida C6:seen asti, mutta päivän muodostuessa suhteellisen raskaaksi päätimme jatkaa triturointia toisena ajankohtana. Kahden viikon päästä teimme pienemmällä kuuden hengen ryhmällä potenssit C5 ja C6. Trituroidusta C4:sta teetettiin Helios Homeopathy:ssa potenssit 12c, 30c ja 200c.”(3)

Mytologia:

”Mytologiassa koivu edustaa uutta alkua ja puhtautta. Sen uskottiin suojelevan ihmisiä ja karjaa mm. oksilla läpsimällä on karkotettu pahoja henkiä ihmisistä ja eläimistä. Koivun katsotaan edustavan yin-energiaa. Sitä hallitsee planeetta Venus ja sen elementti on vesi. Elämän kiertokulussa koivu symboloi kasvua ja elämän alkua. Koivu on keväällä ensimmäinen, joka kasvattaa lehtensä. Se on kevään merkki uudelleen heräävästä elämästä, puhtaudesta ja nuoruudesta. Muinoin on uskottu koivun hengen ilmestyvän ihmisille valoon pukeutuneen neitsyen muodossa, joka on täynnä taikaa ja parantavia voimia. Koivun uudelleen syntymää sekä maan ja taivaan liittoa on pidetty juhlan aiheena.” (2)

Koivun teemat:

Lapsuusmuistot, nostalgia, lapsuuden koti:

”Tulee mieleen joulut, kellojen kilinä, hevosvaljakko ja reki, reessä helisevät kellot. Lunta, valkoista. Hiljaista ja innostunutta joulun odotusta.”

”Tulee mieleen lapsuusmuisto kun keväällä kävelin metsässä poimimassa valkovuokkoja.”

”Kouluaikoja tulee mieleen, näen luokkani olen ehkä 12-vuotias. Näen luokkakavereitani.”

Lauta / luut / lantio / puu / venyttely:

Lonkkakivut (usealla). Pitäisiköhän tyttöjen kanssa tehdä lääkeaine meidän vanhan mökin (1837) hirrestä?? Näen mökin ja pihapiirin hyvin selvästi. Naisten kehot ovat kuin tukkeja, eri kokoisia, muotoisia. Langanlaiha on hyvä! Ei liikaa muotoja. Hmm. Toisaalta pehmeä, pyöreä, pellavainen. Naiset kävelevät kuin vanhat ukot, könkkäävät. Halu venytellä. Luuntiheys, luut. Juuret, alla syvällä. Polio. Aids.

- liike, nivelet kuin puun pölkyt, laudat

”Kaikkia niveliä jomottaa, ovat jäykkiä.”

”Haluan venytellä, rintakehää auki.”

Flunssa, allergiat:

Allergia: ei voi hengittää, yskänkohtaukset kuin hinkuyskä. Kuiva flunssa.

Isä: Mun käsiala alkaa muistuttaa faijan käsialaa. Mielikuva kuolevasta isästäni. Hän sanoo tahtovansa lähteä ja sanon, että se on ihan ok. Joku sanoi isoa morttelia isäksi.

Keskiaika / kirkot:

Ajatukset karkasivat keskiajalle, ihmiset, vaatteet, ritarit, noidat ja roviot. Kirkko ja kirkonkellot. Vanha / on ollut aina (aine).

Kuumat aallot / lämpö / tuli:

Näen tulipalon ja paniikkia. Kynttilä meinasi kaatua, liekki lepatti — en edes säikähtänyt, normaalisti säikähdän. Kuumia aaltoja tulee ja menee.

Lapset / synnytys:

Ihanaa kun on myötätuntoa vauvoja kohtaan → ne ovat pehmeitä, suloisia, tuoreita. Synnytys luonnollisesti kyykyssä, töitä tehden samalla (tuli mieleen yhden trituroijan asennosta) naiset pystyvät moneen kunhan ei liikaa päässä. — vanhanaikaista ajattelua, mutta kuka muuten hoitaa kaiken. Vauvat, äitiys, äidillinen rakkaus.

Lumi / joulu / rekiajelut / valo:

Lumi puhdas raikas valkoinen.

Vastakohtaparit:

jämähtänyt — liike

vanha — lapsi

raskas — kevyt

flow — jäykkä/hidas

kevät — syksy

valo — pimeä

seesteisyys — ärtyneisyys

kiire — hitaus

lumi/jää — kuumuus

Case 1:

Nainen, 45-vuotias. Hän kärsii kroonisista virtsatietulehduksista. Virtsatietulehduksen laukaisee useasti seksi. Tulehdusoireina on tihentynyt virtsaamistarve, jomotusta munuaisissa ja uupumus. Hän on syönyt usean antibioottikuurin ja lääkäri ehdotti hänelle estolääkitystä. Tulehdukset ovat kerran menneet munuaisiin. Hänellä on kaksi kouluikäistä lasta, hän on eronnut lasten isästä ja pitkästä suhteesta reilut viisi vuotta sitten. Eroon ei liittynyt draamaa, he kasvoivat erilleen.

Hänellä oli suhde eron jälkeen mieheen, joka oli hänen pariliekkinsä. He lukivat toisiaan kuin avointa kirjaa ja suhde oli hyvin intensiivinen ja intohimoinen. Mies oli eronnut omasta suhteestaan, mutta palasi tämän kanssa yhteen puoli vuotta ennen haastattelua. Tämä tuli shokkina naiselle. Mies myös käyttäytyi häntä kohtaan huonosti. Hän katkaisi suhteen kerrasta poikki ja hävisi. Heillä oli yhteinen biisi, Juha Tapion ”Kaksi vanhaa puuta”. Nainen näki unessaan kaksi puuta, jotka seisoivat erillään, mutta olivat juuristaan kietoutuneet toisiinsa. Hän piirsi minulle kauniin kuvan puista, kun pyysin.

Nainen kärsi jatkuvista poskiontelotulehduksista, allergisesta nuhasta, hän oli koivulle allerginen.

Hän on luonteeltaan herkkä, intuitiivinen, taiteellinen. Itkee herkästi. On surullinen, kun menetti rakkaan miehen. Hän on rakenteeltaan siro, kaunis, hauraan oloinen. Nainen toimii terapia-alalla.

Analyysi:

Juha Tapion biisi tuli esille koivun trituraatiossa. Naisessa on vahva yin-energia. Sanoisin, että wounded yin: munuaiset, suru, virtsatiehyeet. Puu tuli vahvasti mieleen, kun hän toi sen unistaan esille. Mietin mikä on herkkä, feminiininen puu, joka vaikuttaa virtsatiehyeisiin, koivu-allergiaan, melankoliseen mieleen. Betula pendula ei nouse vielä repertoriosta, mutta monet kasviaineet kyllä kuten Staphysagria, Pulsatilla, jopa Opium shokkiin. Hän on herkkä, sopeutuvainen ja haavoittuvainen kuten kasviaineet monesti ovat.

Lääkitys: Betula Pendula C30, aamu-ilta-aamu ja toisto kerran viikossa.

Betula Pendulan lopputyön saa ostaa koulusta .pdf-muodossa 5€ hintaan.

Lääkeainetta saa myös koululta info@homeopatiakoulutus.fi.

Lähteet:

(1) Vermeulen, Frans — Johnston, Linda. Plants — Homeopathic and Medicinal Uses from a Botanical Family Perspective. 2011.

(2) http://wala.de/english/quality/plantlibrary/birch/description/

(3) Puranen, Tiina — Rauduskoivu, Betula pendula. 2013.

--

--