M

Kirjoittajat Annette Johansson, Klassinen homeopaatti ja eläinhomeopaatti Reeta Pohjonen, Klassinen homeopaatti, TSH:n rehtori

Suku: Puolukat, vaccinum

Heimo: Kanervakasvit, Ericaceae

Lahko: Ericales

Alakaari: Koppisiemenet, Magnoliophytina

Kaari: Siemenkasvit, Spematophyta

Alakunta: Putkilokasvit

Me suomalaiset “tunnemme” mustikkamme hyvin. Tiedämme mustikkakeiton helpottavan vatsataudissa ja vastapaistetun mustikkapiirakan tuoksu on lumoava. Suomalaiseen vaatimattomaan tapaamme emme ehkä ole aina käsittäneet tämän marjan suuria mahdollisuuksia toimia terveyttä edistävänä lähiruokana ja jopa vientituotteena!
Suomalainen mustikka (bilberry) sekoittuu turhan usein terveysvaikutuksiltaan huomattavasti vaatimattomampaan pensasmustikkaan (blueberry).

Perinteisessä kansanlääkinnässä mustikanlehtiä on käytetty erilaisten ruoansulatusvaivojen hoidossa sekä ulkoisesti että uutettuna teenä. Kuivattuja marjoja on käytetty suolistorohtona. Mustikalla on hoidettu niin ummetusta kuin ripuliakin. Mustikan parantava voima on koettu myös punataudin hoidossa. Mustikkamehua on juotu vilustumisoireita helpottamaan ja mustikkamehu on hyvä lääke myös kuumepotilaalle. Mustikan lehdillä on hoidettu sokeritautia (lehtien flavonoideilla ja antosyaaneilla on lievä verensokeria alentava vaikutus), virtsaamisvaivoja ja keuhkoputken tulehduksia. Sekä marjoista että lehdistä on valmistettu keitettä, jota on käytetty suuvetenä suun ja nielun tulehduksiin.

Mustikan merkittävimmät terveysvaikutukset keskittyvät marjan sisältämiin antosyaaneihin, jotka toimivat mustikan väriaineina. Ne antavat marjoille voimakkaan sinisen, punaisen tai violetin värin. Tummansiniset marjat sisältävät näitä antosyaaneja eniten. Mustikka onkin yksi luonnon rikkaimmista antosyaanilähteistä. Mustikan antosyaaneilla on todettu suojelevan elimistöä ja hillitsevän tulehdusta eri tilanteissa. Samoin mustikan vaikutus silmien terveyteen on tutkittu ja tulokset ovat olleet positiivisia.
Antosyaanien on todettu suojaavan verisuonistoa ja estävän turvotusta. Mustikat sopivatkin hyvin verisuonivaivoista ja verenkiertohäiriöistä kärsivien ruokavalioon. Mustikasta saattaa olla apua myös erektiohäiriöistä kärsivälle. Europaean Journal of Nutritionissa on alkuvuodesta 2018 mainittu tutkimus, jonka perusteella on nyt näyttöä siitä, että mustikan lisääminen ruokavalioon, parantaa kognitiivisiä taitoa ja muistin toimintaa ikääntyvillä.

Antosyaanit ovat fenoliyhdisteitä ja yksi yhdisteiden alaluokka ovat flavonoidit, joita on tuhansia ja joilla on erilaisia tunnettuja terveysvaikutuksia. Flavonoidit parantavat terveyttä, pienentävät sydän- ja verisuonitautien sekä tiettyjen syöpäsairauksien riskiä.

Ravintotekijä /Määrä

kalsium /19.0 mg

rauta /0.6 mg

jodidi (jodi) /1.0 µg

kalium /110.0 mg

magnesium /9.0 mg

natrium /2.0 mg

suola /5.1 mg

fosfori /20.0 mg

seleeni /0.1 µg

sinkki /0.1 mg

Nyt kannattaa lähteä metsään poimimaan tätä super-ruokaa ja nauttimaan siitä eri muodoissa ☺

Annette Johansson ja Maria Verbeek tekivät hahnemannilaisen lääkeainekokeen suomalaisesta metsämustikasta lopputyönään Transformational School of Homeopathy, Helsingissä vuonna 2018.

Metsämustikan, vaccinium myrtilluksen, Hahnemannilainen lääkeainekoe tehtiin keväällä 2017 Transformational School of Homeopathy, Helsingissä. Lääkeainekokeeseen osallistui yhteensä 14 henkilöä, 13 naista ja yksi mieshenkilö. Koehenkilöt saivat lääkeainetta potensseissa 12c, 30c ja 200c. Yksi koehenkilö sai plaseboa.

Lääkeainekokeen mustikka haettiin metsästä päivänä, jolloin satoi ensilumi. Lääkeaineessa on käytetty juuri, varsi, lehti ja mustikka. Äititinktuura (emoliuos) lähetettiin Heliokselle Englantiin ja he valmistivat potenssit C12, C30 ja C200. (www.helios.co.uk)

Mustikan oirekuvaan homeopaattisena lääkeaineena kuuluvat mm. selkäkiputilat, erilaiset niveloireet, reumaattinen kipu, siirtyvät kivut raajoissa, fibromyalgian ja borrelioosin oireet, silmäoireet, astmaattinen yskä ja keuhkoputken tulehdus, ruoansulatusongelmat, muistamattomuus, masennus ja uupumus, keskittymiskyvyn puute ja alkoholismi.

Mieli, nivelet, silmät, näkö, keuhkot, raajat ja selkä, vilu

Vasen, (oikea)

Aloittaminen/aikaansaaminen — aloitekyvyn puute, saamattomuus

energisyys — energian puute

epäterveellinen ruokavalio — paasto/ detox

puhdas, siivottu — paskainen, sotkuinen

perusturva — sen puute

vapaa — vangittu, ankkuroitu

omistaa — ei omista mitään

vanhat suhteet ja niissä muhiminen — raikkaus uusissa suhteissa, uudet toimintamallit

Mielen tyyneys — pienikin asia ärsyttää

Yhteys — ei yhteyttä

ulkomaat matkustelu — läheinen suhde omaan kotiin/ Suomeen

maanläheisyys — idealismi, selvänäkö,

äärimmäinen käytännönläheisyys — universaali tietoisuus

Jääkylmä — kuumat aallot

Sokeri– ei sokeri

Vasen — oikea

> Liike, itkeminen, uni, peiton alla, ulkoilma, kylmä, lämmin sauna ja suihku, hiljaisuudessa, hämärässä, terveelliset elämäntavat, kahvi, painaminen, venyttely, alkoholi

< liike, veto, tuuli, sokeri, alkoholi, maitotuotteet, yö, aamu,Modaliteetit:
Oloa helpottavat liikkuminen, lepo, ulkoilma, lämmin sauna ja suihku, hiljaisuus ja hämärä.
Veto, tuuli, sokeri ja maitotuotteet taas pahentavat oireita.

Unohtaa, masentua, vaipua toivottomuuteen, jymähtää, muistella, saada aikaan, kommunikoida, olla yhteydessä, puhdistautua, tiedostaa, asettaa rajojen, suojautuminen kaikelta

Vaccinium myrtilluksen akuutteja aineita ovat ainakin Aconitum, Gelsemium Sempervirens, Blatta orientalis ja Camphora officinalis.

Mustikan täydentäviä lääkeaineita

  • Ericaceae-kanervaperhe, etenkin ledum palustre, kalmia latifolia ja rhohododendron chrysanthemum
  • rhus toxicodendron
  • tuberculinum
  • perisoreus infaustus (kuukkeli), linnaea borealis (vanamo), TSH:n uudet lääkeaineet vuosilta 2017–2018- näistä lisää syksyn mittaan :)
  • karhun (lac ursula) ja sudenmaito (lac lupinum).

Lähde: VACCINIUM MYRTILLUS, Suomalaisen metsämustikan hahnemannilainen lääkeainekoe, Lopputyö 2018, Transformational School of Homeopathy, Helsinki, Annette Johansson, Maria Verbeek

Kuvalähde: pixabay

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
TSH Homeopatiakoulutus

TSH Homeopatiakoulutus

More from Medium