Дайджест реформ. 23 лютого 2017

Reforms UCMC
4 min readFeb 23, 2017

--

Минулого тижня ми писали, що ситуація з “завмиранням” реформ може призвести до нового спалаху політичних заяв. Так і трапилося. Якщо минулого тижня інфографіки щодо енергетики малював депутат Парасюк, то цього — колишній Президент Грузії та голова ОДА Саакашвілі. Інформація, яку він представив не дуже відповідає даним енергетиків, але це не має принципового значення. Якщо реформи не відбуваються, рівень довіри до влади падає. І це — погана новина.

1. ДАНІ ОПИТУВАНЬ: хто відповідальний за реформи?

Національна рада реформ оприлюднила дослідження громадської думки. Тільки 1% опитаних вважає, що відповідальність за реформи несуть громадяни держави. Переважна більшість респондентів переконана, що відповідальність за прогрес реформ несе Президент України, наступними йдуть органи законодавчої та виконавчої влади та Національна рада реформ.

При цьому ЄС та громадські організації також є рушійною силою реформ. Мабуть слід очікувати палких промов реформаторів з закликами “почни з себе”. Втім, реальність може бути дещо іншою. 1% може так само означати рівень впливу людей на ухвалення рішень в країні. А їх і справді ухвалюють політики: Президент, депутати, Уряд. І тут люди абсолютно праві.

2. РЕФОРМА ЕНЕРГЕТИКИ: прозорість даних

5 етапів прийняття необхідності прозоро працювати чиновниками: заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Так журналіст Texty.org.ua Анатолій Бондаренко пояснював чому держава чинить спротив відкриттю усіх даних під час конференції, присвяченій виходу нового звіту “прозорості добувних галузей”. В ньому дуже детально розписано: хто і скільки заробив в 2014–15 роках на видобутку, скільки і куди грошей компанії заплатили. Заступник глави АП Дмитро Шимків вірить, що такий звіт та відкритість сприятиме конкуренції. Голова ПАТ “Укргазвидобування” Олег Прохоренко вірить, що відкриті дані також дозволяють переконувати політиків працювати чесно.

Це другий такий звіт в Україні. І в ньому з подивом можна побачити, що бізнеси “олігархів” охоче розкривають фінансові показники (на відміну від мутних “договорів про спільну діяльність”). Суцільний профіт, словом. Мабуть саме тому в день проведення презентації депутатам не вистачило одного голосу в Раді щоб проголосувати за закон, який робить підготовку звіту простішою. “Найкращі дані не працюють без рішень, що ухвалюють “там” — сказав один з розробників звіту показуючи пальцем нагору. І він не мав на увазі нічого релігійного.

Повний звіт про видобуток українських корисних копалин та пов’язані з цим платежі

3.РЕФОРМА ФІНАНСІВ: День захисника фінансової поліції

Частина депутатів ВРУ спробувала “відкотити” реформу фінансової поліції і відновити колишню службу: податкову міліцію. Відповідний пункт внесли в … законопроект про спадщину. Проти повернення до старих правил виступають експерти РПР та Міністерство фінансів України. Цього разу спроба не вдалася, і Мінфін продовжує просувати своє бачення Служби фінансових розслідувань, яка мала би замінити стару репресивну радянську систему.

4.РЕФОРМА ЕНЕРГЕТИКИ: блокада сприяє змінам?

Заява експертних центрів, оприлюднена минулого тижня, заставила уряд почати діалог з незалежними фахівцями та активістами. Блокада торгівлі з окупованими районами України та потенційні можливості віялових відключень підняли тему в топ новин медіа і таким чином привернули увагу Прем’єр-міністра та урядовців до системних проблем. З експертами зустрівся і Володимир Гройсман і Ігор Насалик. Рішень поки немає, але урядовці засвідчили що розуміють глибину проблеми. Є також обіцянки розробити системний план виходу з кризи. Його представлення приверне дуже багато уваги (і критики, якщо реалістичних відповідей не буде).

Не забути почитати: текст про те, куди йдуть наші гроші (які мали йти на оновлення мереж).

Більше матеріалів про впровадження реформ.

Стежте за подіями та їхньою оцінкою від незалежних експертів.

https://www.facebook.com/UaReforms

--

--

Reforms UCMC

Медіа-Центр Реформ — майданчик для відвертого обговорення реформ в Україні: найгостріших потреб, прогресу та проблем на шляху змін країни.