OP ONTDEKKING IN DE EUROPESE WIJK

Wie Brussel zegt, zegt in één adem ook ‘de hoofdstad van Europa’. Toch is de Europese Wijk van onze hoofdstad voor velen nog onbekend terrein. Hoewel de hippe Dansaertstraat of de chique Louizalaan de doorsnee dagjestoeristen misschien wat meer aanspreken, is een bezoek aan de Europese Wijk ook een uitstekend idee. Ik trok op pad om één van de meest beroemde maar tegelijk misschien ook wel één van de meest ondergewaardeerde buurten van Brussel te ontdekken.


WAAR?

De Europese Wijk ligt in het hart van Brussel op een steenworp van het koninklijk paleis. Op onderstaand kaartje kan je de plekken zien die ik ging bezoeken.


HUIS VAN DE EUROPESE GESCHIEDENIS

Belliardstraat 135, 1000 Brussel

Als eerste hield ik halt bij het Huis van de Europese Geschiedenis, een interactief museum gevestigd in het prachtige voormalige tandheelkundig instituut George Eastman. In het museum neemt men je mee op rondreis doorheen de meest glorieuze maar ook de meest donkere tijden uit de Europese geschiedenis. Beginnend bij de Oudheid op de eerste verdieping, baan je je als bezoeker gewapend met een audiogids een weg naar de bovenste verdieping waar gefocust wordt op de toekomst van de Europese Unie. Helemaal gratis en elke dag open — ja, dus ook op zondag! Wat houd je nog tegen?

Hoe zat het trouwens weer met de geschiedenis van de Europese Unie? Check je kennis op onderstaande tijdlijn!


LEOPOLDPARK

Hoewel het Leopoldpark niet op mijn lijstje van te bezoeken hotspots in de Europese Wijk stond (simpelweg omdat ik het niet kende) kwam ik er toevallig terecht na mijn bezoek aan het Huis van de Europese Geschiedenis.

Een heerlijke vijver om even bij tot rust te komen. En ja, er zitten ook eendjes die je kan voederen!

In het park vergat ik al snel even dat ik temidden van een grootstad zat. Het bleek een zeer aangename oase van rust te zijn met tal van plekjes om lekker even uit te blazen. Wat mij betreft dus écht een must voor iedereen die het Warandepark nu ondertussen wel gezien heeft.


PARLAMENTARIUM

Wiertzstraat 60, 1050 Elsene

Na helemaal tot rust te zijn gekomen in het Leopoldpark zette ik mijn geplande tocht verder en trok ik richting het Parlamentarium even verderop.

In het Parlamentarium staat men stil bij de Europese eenwording, de dagelijkse werking van het Europees Parlement en de uitdagingen waarmee de leden geconfronteerd worden. Het is allesbehalve een alledaags museum vol geweldige gadgets die jong en oud helemaal onderdompelen in één van de belangrijkste organen van de EU. De toegang is helemaal gratis en aan het einde van je bezoek kan je in de gezellige lounge kranten en magazines uit alle EU-lidstaten gratis en voor niks nuttigen bij een fris drankje. Zeer warm aanbevolen!


JUBELPARK

Hoewel het Jubelpark niet zo’n verborgen schat is als het Leopoldpark, is een bezoek aan de Europese Wijk toch niet compleet zonder er even te stoppen. De triomfboog met de iconische gedrapeerde Belgische vlag zijn dan ook bekende stadsgezichten in Brussel. Het Jubelpark mag dan één van de bekendste plekken in Brussel zijn, het biedt een grote hoeveelheid aan kleine verborgen plekjes waar je je even helemaal kan afzonderen van de stadsdrukte. Tegenwoordig bevindt er zich trouwens ook een gezellige bar waar je onder de prachtige hoge bomen even kan uitblazen.


HET SCHUMANPLEIN ALS KLOPPEND HART VAN DE EU

Om mijn ontdekkingstocht af te sluiten hield ik nog halt op het Schumanplein, niet alleen het kloppende hart van de Europese Wijk maar ook van de hele Europese Unie. Met de hoofdzetels van verschillende van de belangrijkste organen van de EU, is het plein van levensbelang voor de unie. Op onderstaande interactieve foto kan je bekijken welke prominente gebouwen er zich precies bevinden en wie er in dat gebouw zetelt. Houd dus zeker nog even halt op het Schumanplein voor je er terug op de metro naar huis stapt.


KOFFIE DRINKEN OP HET LUXEMBURGPLEIN

Dat heb je na zo’n lange wandeling wel verdiend. Met zicht op het Europees Parlement kan je op het Luxemburgplein genieten van de gezellige drukte op de talloze terrassen. Dinsdag kan je er overdag terecht voor een enorm gezellige markt en elke donderdagavond wordt het plein de place to be voor iedereen die zin heeft om de lange werkdag van zich af te feesten. Ben je het Sint-Goriksplein dus ondertussen al een beetje beu, dan weet je nu dus waarheen.


NOG STEEDS NIET OVERTUIGD?

Bekijk dan onderstaande timelapse-video die je in sneltempo een tour geeft doorheen de Europese Wijk!