Inteligența artificială a ajuns suficient de departe pentru a te putea păcăli extrem de ușor. Tehnologia deepfake duce totul la următorul nivel.
Tehnologia deepfake există deja de ceva timp, iar numele se referă atât la metoda prin care acestea sunt realizate, dar și la imaginile rezultate în proces. Este o alăturare a doi termeni, deep learning (tehnica folosită în inteligența artificială care ajută computerele să învețe prin exemple) și fake, care îți dai seama și singur la ce se referă.
Astfel, inteligența artificială permite oricui să creeze o simulare foarte convingătoare a unui subiect uman. Totul este posibil prin deep learning, tehnologie prin care computerului îi sunt arătate suficiente imagini cu persoana respectivă pe care le folosește apoi pentru crearea acestor videoclipuri false.
Partea cea mai proastă e că imaginile par atât de reale încât poți cădea ușor în plasă.Deși inteligența artificială este o tehnologie incredibilă care ne face viața mai ușoară în extrem de multe privințe, vine și ea cu părți negative. Odată cu aceste deepfake-uri, ar putea crește și problema fenomenului fake news. Va fi tot mai ușor pentru cei rău-intenționați să promoveze conținut fals ca fiind veridic.
Curând nu vei mai știi ce e adevărat și ce e fals, ceea ce face și mai necesară utilizarea cu grijă a internetului și o abordare sceptică în ceea ce privește toate informațiile care circulă pe web.
Experții lucrează acum la instrumente prin care fake-urile pot fi identificate, numai că până acestea vor deveni disponibile, cea mai bună protecție o reprezintă o selecție mai bună a informațiilor pe care le întâlnim, sub orice formă ni s-ar prezenta acestea.
Reporteam.ro