Scopul fake news…

Reporteam
1 min readMay 18, 2022

Distorsionarea percepţiei auditoriului sau crearea unui nou curent de
opinie cu intenţia de a dezinforma sau de a crea confuzie şi a destabiliza sentimentul de securitate .

Efectele negative ale ştirilor false se repercutează în primul rând asupra cetăţenilor,care reprezintă o parte integrantă a conceptului de securitate ca beneficiari ai acesteia şi ca valoare ce trebuie protejată.

Vizibilitatea pe care acestea o dobândesc ca urmare a susţinerii primite prin circularea mesajelor (emitere, preluare, distribuire, citare, redistribuire) sporeşte periculozitatea fenomenului din perspectiva securităţii naţionale, pe fondul generării de neîncredere în sisteme. Mesajele concepute ca fake news fac apel inclusiv la prejudecăţi sau exploatează aspecte sensibile pentru populaţie — tensiuni etnice, rasiale, religioase — sau fals importante în scopul mutării atenţiei de la subiectele cu adevărat relevante pentru cetăţeni.

Folosind posibilităţile tehnologice actuale este foarte uşor să creezi, editezi, să publici şi să distribui conţinut. Interesul cititorului poate fi vulnerabilizat/afectat de puterea dobândită de fake news emise cu scopul de a influenţa, prin exploatarea neîncrederii sau îndoielilor.

--

--