Download UPSC CAPF Previous Year Question Paper with Answers | Check Here

UPSC CAPF Previous Year Question Paper

Candidates who are preparing for the CAPF Exam to get recruited for the Assistant Commandant vacancies, they can collect the UPSC CAPF Previous Year Question Paper by going through this page. UPSC CAPF solved question papers are one of the easiest way to understand the exam. Through which you can take idea about which types of questions will be asked in the exam and make your preparation better. Candidates who had applied for the UPSC recruitment, they need to download the UPSC CAPF sample papers in PDF form. Check here more significant details about Union Public Service Commission CAPF Previous Year papers as you just need to scroll down the page.

Every year, Union Public Service Commission conducts CAPF Exam to appoint most eligible and talented contenders for filling the vacant positions of Assistant Commandant. Candidates who want to boost their career in government sector are required to qualify the UPSC CAPF exam. We have provided the direct link on this page, so aspirants can directly download their UPSC CAPF Previous Year Question Paper through online mode. For acquiring additional information regarding UPSC CAPF Previous Year Question Paper, candidates should go through the below section of this page which is well designed by our hard working team members.

UPSC CAPF Previous Year Question

Each item in this section consists of a word followed by four words or group of words. Select the word or groups of words that is most similar in meaning to the word in capital letters.

Question 1: Lively

  1. active
  2. lethargic
  3. wearisome
  4. ugly

Answer: 1

Question 2: Sacred

  1. moral
  2. holy
  3. lean
  4. ruthful

Answer: 2

Question 3: Ardent

  1. eager
  2. devoted
  3. zealous
  4. sincere

Answer: 3

Question 4: In a certain code DESPAIR is written as TFEQSJB. How is NUMERAL written in that code?

  1. OVNFMBS
  2. NVOFSBN
  3. NVOMFBS
  4. NVOFMBS

Answer: 3

Question 5: The relationship between °F and °C temperatures in terms of °C is?

  1. °F = 9/5° C + 32
  2. °C = 5/9 (°F-32)
  3. °F = 9/5°C — 32
  4. °C = 5/9 (°F+32)

Answer: 2

Question 6: The minimum distance between the sun and the earth occurs on:

  1. December 22
  2. June 21
  3. September 22
  4. January 4Answer: 4

Answer: 4

Question 7: On the surface of the moon, the:

  1. Mass and weight become lesser
  2. Mass remains constant and only weight is lesser
  3. Only mass is lesser
  4. Mass and weight both remain unchanged

Answer: 2

Question 8: Other than Venezuela, which among the following from the South American countries is a member of OPEC?

  1. Argentina
  2. Brazil
  3. Ecuador
  4. Bolivia

Answer: 3

Question 9: MERCOSUR consists of group of:

  1. Africa
  2. Asia
  3. Latin America
  4. South East Asia

Answer: 3

Question 10: The following has highest energy?

  1. Blue Light
  2. Violet Light
  3. Cyan Light
  4. Green Light

Answer: 3

Question 11 to 13 Based on this Passage:

I felt the wall of the tunnel shiver. The master alarm squealed through my earphones. Almost simultaneously, Jack yelled down to me that there was a warning light on. Fleeting but spectacular sights snapped into ans out of view, the snow, the shower of debris, the moon, looming close and big, the dazzling sunshine for once unfiltered by layers of air. The last twelve hours before re-entry were particular bone-chilling. During this period, I had to go up in to command module. Even after the fiery re-entry splashing down in 81o water in south pacific, we could still see our frosty breath inside the command module.

Question 11: The word ‘Command Module’ used twice in the given passage indicates perhaps that it deals with

  1. an alarming journey
  2. a commanding situation
  3. a journey into outer space
  4. a frightful battle.

Answer: 3

Question 12: Which one of the following reasons would one consider as more as possible for the warning lights to be on?

  1. There was a shower of debris.
  2. Jack was yelling.
  3. A catastrophe was imminent.
  4. The moon was looming close and big.

Answer: 3

Question 13: The statement that the dazzling sunshine was “for once unfiltered by layers of air” means

  1. that the sun was very hot
  2. that there was no strong wind
  3. that the air was unpolluted
  4. none of above

Answer: 4

Question 14 to 17 based on this Passage:

But I did not want to shoot the elephant. I watched him beating his bunch of grass against his knees, with the preoccupied grandmotherly air that elephants have. It seemed to me that it would be murder to shoot him. I had never shot an elephant and never wanted to. (Somehow it always seems worse to kill large animal.) Besides, there was the beast’s owner to be considered. But I had got to act quickly. I turned to some experienced-looking Burmans who had been there when we arrived, and asked them how the elephants had been behaving. They all said the same thing; he took no notice of you if you left him alone, but he might charge if you went too close to him.

Question 14: From the passage it appears that the author was

  1. an inexperienced hunter
  2. kind and considerate
  3. possessed with fear
  4. a worried man

Answer: 2

Question 15: The phrase ‘Preoccupied grandmotherly air’ signifies

  1. being totally unconcerned
  2. pretending to be very busy
  3. a very superior attitude
  4. calm, dignified and affectionate disposition

Answer: 4

Note

Hope you get required information regarding UPSC CAPF Previous Year Question Paper from this page. Aspirants are advised to regular visit on our web portal for acquiring latest information so stay keeps in touch with us.

Like what you read? Give Result Inbox a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.