Windows server işletim sisteminin bilinmesi gereken temel fonksiyonları — 1.Bölüm: Giriş

Resul Yağ
3 min readJul 20, 2020

Burada anlatacağım işletim sistemimiz server 2008 r2 olacaktır. Öncelikle bu işletim sistemimizi VMware Workstation sanal makinamıza kuruyoruz.

VMware hakkında bilgi sahibi değilseniz buraya tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

Yapacağımız işlemleri test etmek adına 2 adet istemci işletim sistemi(Win XP, Win 7, Win 8 veya Win 10 gibi) kurulumunu gerçekleştiriyoruz.

Bundan sonra yapacağımız işlem Network adaptör ayarlarıdır.

Network adaptörleri ile ilgili bilgi sahibi değilseniz buraya tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

Network adaptörünü kendi istediğimiz veya kullanım amacımıza uygun olarak seçtikten sonra, şayet yapacağımız işlemler için Network adaptörü host-only olmalıdır ki ağdaki diğer istemci makinalarla iletişim kurabilsin. Ardından serverımızın ve client makinalarımızın aynı ip bloğunda olmaları ve birbirleriyle haberleşmeleri için bunların ip adreslerini statik bir şekilde yani elle ayarlamamız gerekir.

Makineler isimleri algılayamadıkları için her makinenin bir IP’si vardır ve IP’lerle haberleşirler. IP sadece 1 makineyi gösterir ,ayrıca 1 den fazla servisi gösterebilir. DNS, DHCP, IIS vb servisler. (Yazımızın devamında da bu servislere değineceğiz)

İp Blokları

IPV4 — — — — — -sabnetmask — — — — — -CIDR

A=1 ile 126 arası IP’ler — — -255.0.0.0 — -\8

B = 128–191 — — -255.255.0.0 — — — \ 16

C = 192–223- — -255.255.255.0 — — — \ 24

D ve E sınıfı da vardır.

IP adresi kısmına makinaya belirleyeceğimiz Ip ’sini veriyoruz.

Alt ağ maskesi ip blok türüne göre otomatik atanır.

Varsayılan Ağ Geçidi genelde ağda bulunan güvenlik duvarının, modemin veya routerin IP’si olur yada sunucu makinenin IP’si de verilebilir.

Tercih Edilen DNS sunucusu kısmına da sunucu makinenin IP’sini veriyoruz. Çünkü DNS servisini sunucu makinesine kuracağız.

Ben şahsen Server in ip sini 192.168.1.1 olarak verdim. Client makinalarımın ip sini de 192.168.1.5 ve 192.168.1.6 olarak, yani bir tane daha server ADC kuracağımız için, onun da ip sini 192.168.1.2 vericem. Ayrıca birazdan DHCP kurulumunu da gerçekleştireceğimiz için, kurulumdan sonra bu 2 tane client makinalarımızın ip sini otomatik olarak aldıracağız.

Sunucu ve client makinalarının birbirleriyle kesintisiz haberleşmelerini sağlamak için güvenlik duvarlarını kapatalım, bu ayarlamaları yaptıktan sonra Active directory nedir, kısaca onu öğrenelim.

Active Directory, Microsoft tarafından özellikle Windows Server ve Client bilgisayar sistemleri için tasarlanmış olan içerisinde sunucu, client bilgisayar, kullanıcı ve yazıcı gibi bilgileri tutan bir dizin servisidir. Tabi bahsi geçen verileri tuttuğu için aynı bir veritabanıdır. Bu servis içerisinde yer alan Group Policy yönetim aracı ile çeşitli kısıtlamalar yapabilir veya tek bir noktadan istediğimiz yazılımın dağıtımını gerçekleştirebiliriz. Kaynakların kontrolü ve yönetiminin merkezileştirilmesi açısından büyük kolaylık sağladığı için çok tercih edilen bir servistir.

Bu hikayemde anlatacağım konular başlıklar halinde şöyledir;

  1. Sanal Sunucuyu DC(Domain Controller) olarak Konfigüre etmek. Domain adı: adınız.com şeklinde olsun.
  2. DNS kayıtlarına A, NS, CNAME ve mx türü kayıtlar eklemek. Bu kayıtlarda şu isimler olabilir. www, mail, web, w3
  3. DHCP Sunucu Kurarak LAN Ağı İçin yapılandırmak.
  4. İstemci Bilgisayarları Domaine Dahil etmek.
  5. Group Policy (Grup İlkeleri) için ayarlama yapmak. Mesela; Üç Farklı OU(Organizational Unit-Yönetilebilir Birim) için farklı politikalar uygulayalım. “uretim” adlı OU’ya ait kullanıcıların denetim masasına erişimini yasaklayacak, “yonetim” adlı OU’ya ait kullanıcıların yazılım kurmasını engelleyecek ve “Bilgi İslem” grubuna ise tam yetkilendirme verecek politikalar olsun.
  6. Her istemci pc başlarken masa üstü görüntüsüne bir resim yüklemek.
  7. Her istemci pc için başlarken 7z Programı da otomatik olarak kurulacak şekilde ayarlamak.
  8. Bir ADC (Additional Domain Controller) Kurarak DC de bulunan kayıtları replike etmek.
  9. WEB Sunucusu kurup www.adınız.com için web sayfası yayınlamak.

Hazırsak serinin bölümlerine başlayabiliriz.↓

<:-)

--

--