Estland naar het WK!

De Rode Duivels hebben Estland vakkundig ingemaakt, net als Hongarije op het EK. Naast het pure voetbalplezier dat van de Belgen afstraalde — die stiftlob van Mertens! de borst van Lukaku! — kan je hier allemaal conclusies aan verbinden, maar die conclusies zijn even zinloos het berekenen van hoeveel procent kans er bestaat dat een afgeweken bal alsnog in het doel dwarrelt. Op dat vlak was de match tegen Estland uitzonderlijk: Van de drie goals van Mertens waren er twee schoten die via een been of meerdere ledematen van de Esten rondkaatsten en against all odds in het doelkader belandden.

Just Lovely

De Esten deden het bijna met opzet. Je kan maar dromen van zo een tegenstander op het WK. Net als je kan dromen dat België een wereldploeg heeft. Beste landgenoten: Word wakker! Of je dromen worden weldra een Welsche nachtmerrie. België heeft geen wereldploeg. België heeft wat de Nederlanders zouden noemen “een hoop leuke spelers”.

Sexy jongens ook. Mertens, Carrasco, Hazard, Chadli, ja zelfs Lukaku, je kan met deze jongens al eens buitenkomen of leuke vakantieselfies aan het zwembad doortweeten. Maar zijn ze sterk genoeg om de muur van cyclopische steenblokken te slopen, die de Grieken gaan optrekken in maart? Neen. Kunnen ze meer dan 1 goal maken tegen pakweg Zwitserland? Neen.

Is er een kans dat België op het WK voorbij Kroatië geraakt? Never. We spreken over het talent van Modric, Kovacic, Halilovic en Rakitic, het karakter van Perisic en de precisie van een Mandzukic. Warriors die strijden voor elke morzel gras. Wij hebben daartegen speelvogels als Hazard die zijn tong uitsteekt na een voor hem schijnbaar makkelijke goal. Voor de playstation generation moeten de dingen immers vooral makkelijk zijn, anders zijn ze niet.

Belgie swingt tegen de Esten

Martinez kwam aan het roer van de Rode Duivels met een heel slecht verdedigend rapport bij Everton. Nu laat hij Lombaerts — toch onze betrouwbaarste niet-gekwetste CB — gewoon thuis. Met Nainggolan — toch onze meest duivelse Duivel — heeft hij een spat. Ook Dembele — de meest onopvallende onnmisbare middenvelder ter wereld — was er niet bij. Toch raar allemaal. Er is geen duidelijk middenveld, er zijn geen automatismen in de verdediging. Voor de Belgen is enige verdediging de aanval. Zet deze ploeg in het veld tegen een Duitsland of Italië en ze wordt uit elkaar gehaald en dooreen geschud als een jigsaw puzzle. Maar goed, laat dit ons niet weerhouden om te genieten van deze heerlijke pot voetbal als zondag. Het was heel mooi tegen Estland. We hebben er van genoten. Gracias Roberto!