De beste beleggingen ter wereld in één app.

Onbedoelde innovatie ‘YOUSwift’ maakt fintech apps veiliger en fijner in gebruik

RevenYOU
RevenYOU
Jun 20 · 3 min read

RevenYOU, de fintech startup uit Haarlem, komt met ‘YOUSwift’, een onbedoelde innovatie voor fintech apps. ‘Voor onze eigen app maakten we een fintech-app systeem dat voldoet aan alle financiële regelgevingen in 22 landen.’ De uitkomst blijkt onverwachts een zegen te zijn voor vele fintech bedrijven.

De financiële apps schieten als paddestoelen uit de grond. Online betalen, online beleggen, online kopen van juwelen, verzekeringen, onroerend goed; online financieren via bijvoorbeeld platforms. Steeds meer Financiële activiteiten verplaatsen zich naar de mobiele telefoon. Voor de ontwikkelaars spelen er meerdere problemen: klanten vinden het gebruiksgemak vaak matig, kosten van klantenservice zijn hoog en de wetgeving omtrent financiële regels en witwassen zijn talrijk en zeer complex. ‘Het opzetten van een financiële app kost hierdoor zomaar tussen de 2 en 10 miljoen euro’. YOUSwift reduceert de beheerskosten van nieuwe en bestaande klanten met een factor 3 tot 5.

Wwft, Wft, PSD2, UBO, PEP, Mfid; innovatie houd regelgeving gevangen
Ondanks dat de fintech wereld momenteel een sterke groei doormaakt, zijn successen toch schaars. Een groot deel van het falen is toe te wijzen aan de snel wijzigende regelgeving. Voortdurende innovatie lijkt de regelgeving gevangen te houden. Door internet is het bijvoorbeeld voor veel dubieuze partijen gemakkelijker geworden om ongezien zwart geld te witwassen. De regelgever ziet dit en reageert. Dit leidt tot sterk toenemende complexiteit in wetgeving en, erger voor financiële innovators, tot onzekerheid over invulling en uitvoering van de wetgeving. Wetgeving is vaak zo nieuw, dat wetgever en handhaver geen duidelijkheid kan verschaffen aan de fintech industrie. Tegelijkertijd baalt de consument van al die oeverloze invullijsten over risicoanalyses, bewijs van woonplaats, paspoort-selfies en zo meer.
YOUSwift integreert klantvriendelijkheid, klantbeheer en wetgevingseisen.
Ontwikkelaar RevenYOU uit Haarlem maakte YOUSwift voor haarzelf en is eigenlijk een succesvol wereldwijd platform voor de ontwikkeling van handelsstrategieën. Leuk zo’n platform, maar Colin, Stefan en Michiel van RevenYOU liepen enorm aan tegen de complexiteit en kosten van financiële regelgeving. “YOUSwift ontwikkelde we voor onszelf, maar is eigenlijk een oplossing voor iedere innovator in de fintech die niet over zeeën van tijd en geld beschikt.”

Zijn er concurrenten? ‘Stokman aarzelt, we konden zelf niemand vinden die in de buurt kwam van wat wij nodig hebben: online, snelheid, voordelig. Caseware levert een aardige dienst in Nederland, maar dat is toch meer ‘oude wereld’ technologie.’

RevenYOU heeft naar eigen zeggen al ‘te veel’ gesprekken met geïnteresseerden lopen. ‘We vinden het supergaaf om de fintech collega’s te helpen, maar het moet ons niet te veel van ons beleggingsplatform ‘RevenYOU’ afhouden, die is voor ons het belangrijkst.

RevenYOU is een van de bekendere fintech start-ups uit Nederland. De waarde van het bedrijf steeg in 1,5 jaar tijd naar 44 miljoen euro. Naast haar bestaande productlijn, zoals het algoritme-netwerk platform ‘Tower’ , kondigt het nu aan de markt van de vermogensbeheerder te betreden.

info:

RevenYOU

Sinds: 2018, locatie: Haarlem

Missie: ‘Wij gaan de hele wereld van beleggen niet alleen op zijn kop zetten, we maken hem ook veel groter, veiliger en leuker.’

Technologieën: Platform financiële algoritmes, beleggings app, ‘hybrid’ exchange, Big Data Libraries, YOUSwift.

Oprichters: Colin Groos, Michiel Stokman, Stefan Bijen

Kern medewerkers: 12 fte

Waardering: 33 miljoen euro (2019), opgebouwd in drie rondes: 3,5 mln in mei 2018, 5,5 miljoen in juli 2018, na ontwikkeling hybride beurs: 30 miljoen in januari 2019. RevenYOU heeft 170 aandeelhouders die gezamenlijk 1 miljoen kapitaal investeerden

Het hogere doel: Iedereen ter wereld toegang bieden tot ‘wetenschappelijk’ beleggen
De oprichters van RevenYOU hebben een sterke idealistische kant. Een bijdrage leveren aan bestrijding van armoede via techniek is een nobel doel, en een grote drijfveer. Iedereen, ook minder kansrijken, toegang geven tot beleggen heeft een enorme impact. Naast de factor ‘arbeid’ krijgt dan ook iedereen toegang tot de factor ‘kapitaal’.

RevenYOU

Written by

RevenYOU

RevenYOU brings algorithmic trading to everyone with a smartphone.