Wat doe je met beschadigde velgen?

Je kent het gezegde vast wel “kleren maken de man”. Zo kennen we in de autowereld het gezegde “velgen maken de auto”.

Een viertal mooie velgen onder je auto zorgen voor een onvergeetbare eerste indruk die anderen krijgen van je bolide. Het zijn belangrijke accessoires die direct in het oog springen. Mooie velgen verhogen de waarde van je auto.

Het zijn ook de onderdelen die veel te verduren krijgen. Niet alleen door toedoen van jou als bestuurder maar ook weer en wind kunnen de velgen teisteren.
 Een ongeluk zit in een klein hoekje. We knallen allemaal wel eens iets te hard de stoep op of doen iets anders waardoor velgen beschadigen. Naast een beschadiging kan er ook een onbalans optreden in een lichtmetalen velg. Geen nood, er zijn manieren om je velgen weer als nieuw te krijgen.

Laten we beginnen met de realiteit. Soms zijn velgen zo erg beschadigd dat het maar het beste om nieuwe velgen aan te schaffen. De oude velgen kunnen zo erg beschadigd zijn dat het niet veilig is om nog door te rijden. Het voordeel is wel dat je dan een keer een andere stijl velgen kunt monteren. Je kan hierbij gebruiken maken van een virtuele velgen configurator
 
 Is de velg niet te beschadigd, dan is de velg prima te repareren. En als de beschadiging oppervlakkig is dan kan dit ook nog eens zonder de velg te hoeven spuiten. Als er een deuk in de velg zit dan kan dit verholpen worden door de velg te richten. En het is uiteindelijk beter voor je auto. En afgezien van het feit dat het veiliger rijden is met onbeschadigde velgen, is rijden met een trilling in je stuur door kromme velgen niet bepaald prettig. 
 
 Is de beschadiging dusdanig dat alleen richten en polijsten niet voldoende is dan kun je de velg na reparatie het beste laten stralen en/of spuiten. 
 De Toyota velg wordt goed gepolijst om vervolgens in een speciale epoxy gezet te worden. Met infrarood licht wordt de velg gedroogd. Ook zorgt het voor de juiste uitharding van de epoxy. Na in de juiste kleur gespoten te zijn krijgt de velg een blanke lak voor de afwerking.

Leer meer over velgen op onze andere social profielen of website:

Mocht je je velgen willen beschermen nadat ze gerepareerd zijn, dan kwam Bas van Putte van Autoweek nog een leuke uitvinding tegen.