Van Brexit naar Nexit of een hervormde EU?

Sinds de uitslag van het Britse referendum horen we van alle kanten dat de roep om een referendum nu ook in Nederland sterker zal klinken. Zijn onze politieke leiders wel bereid zo’n volksraadpleging te houden, vooral als dat “de wil van het volk” blijkt te zijn? SP’er Harry van Bommel zegt te geloven dat Nederland op dit moment inderdaad zou stemmen voor een Nexit.

Feit is echter dat de echte roep om een Nexit slechts uit een partij komt, namelijk de PVV. Dit is absoluut geen nieuw geluid en om te zeggen dat deze roep op dit moment wordt versterkt lijkt me vooral goedkope retoriek waarvan ik het doel niet helemaal begrijp.

Er zijn in Nederland inderdaad veel kritische stemmen te horen over de EU, en daar is ook alle reden toe. Maar laten we alsjeblieft wel onthouden dat Nederland geen Verenigd Koninkrijk is. Anders dan het VK, waar de EU zelfs bij ‘voorstanders’ altijd maar halfhartig is gesteund, kent Nederland wel degelijk veel partijen die geloven in Europese samenwerking door de EU.

Partijen zoals GroenLinks, D66 en de PvdA hebben dit project altijd gesteund. Ook het CDA begrijpt het belang van de EU, en ondanks het groeiende populistische geluid van de VVD moeten we niet vergeten dat zij tegelijkertijd lid zijn van de meest pro-Europese fractie in het Europees Parlement. Zelfs de SP en de PvdD zijn niet voor een Nexit, maar streven vooral voor meer macht in de lidstaten. Daarmee rest dus alleen de PVV, het geluid van het “volk”, maar ook een partij met momenteel slechts 8% van de zetels in de Tweede Kamer. Zelfs in een zetelverdeling volgens de huidige peiling van Ispos, zou de Nexit-roep van 28 zetels overstemd worden door de pro-Europese roep van Pvda/D66/GroenLinks, met een totaal van 43 zetels.

Als de PVV bij de verkiezingen van volgend jaar een absolute meerderheid behaalt, dan kunnen we geloof ik spreken van een echte wil van het volk om de EU te verlaten. Misschien dat we tot die tijd kunnen stoppen met praten over een Nexit, en in plaats daarvan het gesprek met elkaar kunnen aangaan over betekenisvolle hervormingen van de EU waar we met zijn allen achter kunnen staan.