managementstijl en de campagne

De Piratenpartij begon in Zweden in 2006 en werd in 2010 in Nederland opgericht. In Zweden dacht Rick Falkvinge begin 2006: ‘en nu is het genoeg geweest met die onderdrukkende copyright wetgeving. Je maakt onze samenleving kapot op deze manier. Je noemt mensen die daar tegen strijden Piraten? Prima, dan begin ik de Piratenpartij’.

Die uitdrukking komt uit de riddertijd. Men daagde iemand uit door hem de handschoen voor de voeten te werpen. Wie de handschoen opnam, gaf daarmee te kennen, dat hij de strijd aanvaardde

Er was in 2006 in Zweden een noodzaak en er was iemand die de spreekwoordelijke handschoen oppakte. Dit jaar bestaan de Piraten tien jaar met partijen in meer dan zestig landen. We vroegen Rick naar zijn visie op leiding geven voor de Piratenpartij in Nederland, hij stuurde ons daarover een brief. Je vindt een stukje daaruit onderin deze blog.

Net als in Nederland in 2010 werd in veel landen de noodzaak voor verandering wel gevoeld bij Piraten, maar nog niet breed in onze samenleving. Weet je nog wat er gebeurde in 2010 in Nederland? Balkenende van het CDA zei ‘U kijkt zo lief’ tegen interviewster Mariëlle Tweebeeke en verloor de verkiezingen van Rutte van de VVD. Dat is waar Nederland mee bezig was. Niet met een noodzaak tot betekenisvolle veranderingen in de inrichting van onze democratie en volksvertegenwoordiging. Als je terugkijkt naar 2010 was ook de Piratenpartij in Nederland trouwens nog niet klaar voor de rol van betekenis die ze ambieerde.

In IJsland hadden ze in 2010 andere dingen aan hun hoofd. In 2008 ging IceSave failliet, wat de rest van het land met zich mee sleepte. Ze zagen en voelden daar hoe een corrupte financiële sector, met de corrupte politici die dat mogelijk maakten, hun samenleving kapot maakte.

Over noodzaak gesproken.

In IJsland gaan ze in oktober dit jaar weer stemmen. De Piratenpartij staat daar in de polls aan de leiding als grootste partij. In IJsland begint in oktober wat je kunt noemen ‘Piratenpartij 2.1’. De IJslandse Piraten hebben hun professionaliseringsslag gemaakt. De bevolking ziet dat en gaat er naar het zich laat aanzien, voor kiezen.

De Piratenpartij in Nederland leek begin 2016 nog het meest op een soort versie 1.4 met een steeds breder gevoelde noodzaak om eerst onze interne organisatie beter te krijgen. Aan die collectieve missie tot professionaliseren is de Piratenpartij in Nederland begonnen, we zitten er middenin.

Ze noemen de Piratenpartij de partij van de ICT en dit proces van professionalisering lijkt soms ook net op een software upgrade bij een groot bedrijf. Met dezelfde weerstand van de mensen van het eerste uur, die vasthouden aan hun ‘oude versie’ van hoe dingen vroeger gingen.

In 2016 is desondanks dit proces ingezet. Ancilla nam als voorvrouw de handschoen op om er leiding aan te geven, toen ze werd gekozen als lijsttrekker. Een campagne werkgroep werd gestart en de programma commissie. Deze zomer is keihard gewerkt aan het voorbereiden van die campagne en aan het schrijven van het conceptprogramma.

De Piratenpartij is een bottom-up organisatie waarin de collectieve doelstellingen vanuit een decentrale organisatie ontstaan. Een collectieve missie kan je niet opleggen maar je moet er wél leiding aan geven. En dat is precies hoe de campagne organisatie is opgezet. Piraten overal in Nederland organiseren deze straks mee. Vanuit de landelijke campagnegroep komen we naar jouw initiatief toe, in plaats van andersom. Wat jij in jouw plaats organiseert telt en bepaalt waar de landelijke campagne haar focus legt.

Het verkiezingsprogramma 2017 wordt niet alleen geschreven door Piraten, maar komt breder tot stand: na consultatie van experts uit de vakgebieden waarna het wordt doorgesproken en verder verbeterd met hulp van alle leden van de Piratenpartij die maar wilden meeschrijven.

Leiding geven aan zo een decentrale organisatievorm is de moeilijkste managementstijl die er is. Het vergt managers met het vermogen om die collectieve missie aan te voelen en als inspirator te versterken. Iets dat werkt als vertrouwen in elkaar gaat, vóór het verdienen er van. Maar gegeven vertrouwen moet je waarmaken en gedelegeerde verantwoordelijkheid moet je nemen. Ik ben er supertrots op dat de Piratenpartij op die manier haar campagne organisatie opzet en dat we die verandering naar ‘versie twee’ hebben ingezet.

Hier is de Piratenpartij in Nederland voor de verkiezingen in maart 2017. Doe mee of blijf achter. Het is jouw keuze.

Rick Falkvinge schreef over leiderschap bij de Piratenpartij dit:

gebruikte bronnen:

https://piratenpartij.nl/open_letter_from_rick_falkvinge/

http://historiek.net/iemand-de-handschoen-toewerpen/52427/

http://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_0835.php

https://player.vimeo.com/video/173109301

https://www.youtube.com/watch?v=VWwsuCvc5ig

https://piratenpartij.nl/campagneteam-update-15-augustus/

https://wiki.piratenpartij.nl/concepten:tkprogramma

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Rico Brouwer’s story.