За инициативата #ПраваПоВремеНаКриза

--

Опазването на нашите здраве и сигурност са в основата на предприетите мерки за борба с разпространението на COVID-19. Извънредната ситуация, в която се намираме, изисква бързи и адекватни решения, но и анализ върху пораждащите се правни предизвикателства — за институции, бизнес, граждани, уязвими групи. Мерките и действията по време и след извънредното положение следва да са съразмерни на заплахата и ограничени във времето. Те трябва да са обосновани и пропорционални, когато поставят правата ни „под карантина“. В противен случай може да се породи криза след кризата — правна, демократична, засягаща дългосрочно върховенството на правото.

В същото време, ако бързо разискваме, споделяме опит и добри практики, търсим, разработваме и предлагаме ефективни подходи за разрешаване на извънредните казуси и предизвикателства, възможните негативни последици от въвежданите ограничения могат да се минимизират.

Именно това е целта на #ПраваПоВремеНаКриза. Ние сме група юристи, които споделят своите възгледи и се стремят да анализират последиците от ограничаването на основните ни права и свободи. Това е нашият опит да допринесем за намирането на адекватни решения. Инициативата е отворена и насърчава всички колеги, които се натъкват на конкретни казуси и желаят да споделят своя анализ или информация с добавена стойност, да го направим заедно.

Смятаме, че ако сме добросъвестни, разумни и полезни един на друг, ще успеем да живеем в правова държава и след извънредното положение.

Никой няма готов протокол за действие в настоящия момент. Нашата мотивация е да помогнем с анализ, мнения и становища, така че решенията, които се взимат, да са обосновани според нуждата и пропорционални при преценката на последиците от ограничаването на права.

Това, което не целим е:

Ø Безсмислени критики, които не са основани на доводи и аргументи;

Ø Политически тези, които нямат никакво отношение към кризата и предприетите мерки;

Ø Език на омразата, който разделя и всява страх.

Как да се свържете с нас?

Споделяме на medium.com
Пишете ни на rights.in.crisis/gmail.com

Сред инициаторите на #ПраваПоВремеНаКриза са: съдия Нели Куцкова, адв. Михаил Екимджиев, съдия Калин Калпакчиев, адв. Мария Шаркова, съдия Владислава Цариградска, Надя Шабани, Екатерина Баксанова.

От #ПраваПоВремеНаКриза изказваме благодарност за проявения изключителен интерес към инициативата от страна на колеги юристи и граждани. Това свидетелства за нейните навременност и необходимост. В тази връзка бихме искали да направим няколко важни уточнения:

- #ПраваПоВремеНаКриза не дава правни консултации по конкретни казуси, дела или преписки.

- #ПраваПоВремеНаКриза не е правна кантора, следователно не търси и не приема клиенти, не разглежда индивидуални жалби, сигнали, проблеми.

- #ПраваПоВремеНаКриза не е организация, а доброволно начинание на група юристи, чиято цел е да споделят мнения и становища по предприетите мерки в рамките на извънредното положение и в тази връзка да се разработват научни или публицистични материали.

--

--

Права по време на криза

Инициатива на юристи, които споделят дали, в каква степен, защо и какви са последиците от ограничаването на права и възможните решения в борбата с COVID-19.