Права на чужденци и търсещи закрила по време на криза

--

Права на чужденци и търсещи закрила по време на криза. Разговор с адвокат Валерия Иларева.

Третият видео разговор на Инициатива #ПраваПоВремеНаКриза е с участието на адвокат Валерия Иларева, специалист по бежанско и миграционно право с двадесетгодишен професионален опит.

Според нея българските граждани несъмнено са силно засегнати от мерките и действията по време на извънредното положение, а при чужденците се наблюдава още по-силно засягане на техните права или „утежнена“ уязвимост, докато извънредното положение изостря отдавна съществуващи проблеми:

Лица, търсещи закрила, не могат да получат отпуснато парично обезщетение за безработица поради невъзможност за откриване на банкова сметка

Един от проблемите, на които се натъкват лицата, търсещи закрила, с достъп до пазара на труда, е свързан с откриването на банкова сметка:
Три месеца след започване на разглеждане на молбата им за придобиване на бежански или хуманитарен статут, те придобиват по закон право на достъп до българския трудов пазар, т.е. те трябва да бъдат разглеждани като останалите работници. На практика, в случаите, в които хората останаха без работа — например готвач в ресторант (имаме такъв казус), който получи право на обезщетение за безработица, се натъкна на друг непреодолим към момента проблем: откриването на банкова сметка. Това е така заради строгите изисквания към банките по Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Търсещите закрила разполагат с регистрационни карти със срок на валидност три месеца, които се подновяват периодично, но това не се води документ за самоличност. И така, заради този закон, банките отказват категорично откриването на банкови сметки. Засега нямаме никакъв пробив в това отношение. Това се случва дори и с лица получили бежански статут. ВКБООН в България също е информиран за тази ситуация.

Целия разговор чуйте във видеото. Повече за адвокат Валерия Иларева и нейната работа можете да откриете на интернет страницата на Фондация за достъп до права — ФАР.

--

--

Права по време на криза

Инициатива на юристи, които споделят дали, в каква степен, защо и какви са последиците от ограничаването на права и възможните решения в борбата с COVID-19.