“oMg ScAm!” — Een spannende analyse over de Florin gebeurtenissen

Rijk Plasman
10 min readFeb 24, 2022

--

Red flags, omstreden, oplichterij, pump = Kwartet!

Nu even mijn analyse over de afgelopen gebeurtenissen rondom Florin. Ik heb maar 8 jaar ervaring met het bouwen van crypto en verbeter samen met echte blockchain ontwikkelaars de technologie waar veel mensen tevreden gebruik van maken. Ik ben dus niet zo’n grote expert als de mensen die lijntjes trekken (op een grafiek) en hun geld verdienen met munten laag kopen en hoog verkopen. Maar ik zal mijn analyse feitelijk proberen te houden met wat hulp van de blockchain.

Verspreiding van Florin

Van begin 2020 tot eind 2021 schommelde de prijs van Florin tussen de 1 euro en 10 euro, met zelfs een uitschieter naar 20 euro. In die periode was Florin ook al te minen (net zoals Bitcoin) en kregen bezitters die hun Florin hadden vastgezet een vergoeding hiervoor, betaald door de blockchain. Eind 2021 waren er rond de 130.000 Florin in omloop en in handen van Florin gebruikers, waaronder ikzelf. Ik heb zelf af en toe Florin gekocht op de markt, voor 2 euro, 5 euro, 20 euro. Deze Florin heb ik allemaal vastgezet voor 3 jaar. Iedereen die dus in die periode is ingestapt in Florin heeft maximaal 20 euro betaald, maar dat was een kortstondige piek, dus ik ga meer uit van gemiddelde instapprijs van rond de 3 euro.

De koers van begin 2020 tot eind 2021

Dit kopen gebeurde op de handelsmarkt Stex.com (#254 op Coinmarketcap). Het volume was al die tijd laag, zeker vergeleken met de grotere munten (met veel market-making / liquidity pools) en het orderboek erg dun. Een kleine koop of verkoop bewoog de prijs snel. Daarnaast waren er maar weinig Florin daadwerkelijk verhandelbaar. Veel gebruikers zetten hun Florin vast vanwege de vergoeding of omdat ze voor lange termijn hebben gekocht.

Wie waren dan de mensen die Florin in het begin kochten? Voornamelijk Gulden bezitters. Gulden ben ik gestart in 2014 en werd in 2017 erg bekend. Er is een actieve Gulden community en via de social media kanalen zijn duizenden mensen te bereiken. Via deze kanalen is Florin ook bekendgemaakt. Florin heeft in de afgelopen 2 jaar een eigen community opgebouwd met mensen die het project steunen en vrijwillig een bijdrage leveren op het gebied van marketing of diverse ontwikkelingen.

Toen Bam! Prijs omhoog

Begin 2022 ging de prijs snel omhoog, nog steeds in een situatie met laag volume en dunne orderboeken. De prijs steeg naar rond de 100 euro, met zelfs een hele korte piek naar 200 euro. Daarna zakte die terug naar 30 euro. Die piek werd veroorzaakt doordat er voornamelijk market buys werden gedaan, dat betekent dat mensen gewoon op de koop knop drukken en het orderboek omhoog kopen. Dus iemand zegt niet “ik wil 100 Florin voor 30 euro per stuk” en plaatst een order op die prijs, nee iemand klikt gewoon koop. Met een dun orderboek schiet dan de prijs snel omhoog. Dit vind ik zelf geen slimme manier van kopen, want onnodig duur, maar ieder zijn ding. Kan ook een gebrek aan kennis zijn. Wat dat wel betekent is dat het orderboek niet snel meegroeit met de prijs, dus stel iemand doet een market sell (klikt gewoon op verkoop), dan zakt de prijs weer heel hard terug. Dat gebeurde dus ook. Dat is niet spannend, maar gewoon hoe zo’n kleine markt werkt. Iedereen die een klein beetje verstand heeft van crypto kan dat gewoon zien aan de orderboeken. Daar hoef je geen expert voor te zijn… Maar goed dat is dus volgens de experts een Red Flag. Ik vind het gewoon een risico wat iemand zelf kan inschatten.

Een plaatje van echte rode vlaggen.

Wat gebeurde er met die aangekochte Florin?

De blockchain is inzichtelijk, alle transacties zijn te zien en als je weet van wie een adres is kan je dus volgen wat diegene doet. Het adres van de handelsmarkt Stex is bekend. Op dit adres staat het grootste deel van de Florin die door gebruikers naar Stex is verzonden. Iedere gebruiker van Stex heeft een uniek adres en je kan maar 1 Stex account hebben per persoon. Stex verzamelt vervolgens om de zoveel tijd al deze stortingen op 1 verzameladres. Dat is dit adres en is te vinden via de block explorer Dactual. Het is handig om dat adres te kennen, want dan kan je zien wat er van Stex af wordt gehaald.

Het verzameladres van de handelsmarkt Stex.com

Begin februari stond er nog 9675 Florin op dit adres van Stex en vanaf 7 februari werden er steeds bedragen van Stex afgehaald. Dat is niet zo logisch als je een Pump & Dump aan het voorbereiden bent… want dan wil je juist de munten op Stex hebben staan om snel te kunnen dumpen. Het versturen naar Stex vanaf een eigen wallet duurt een paar uur. Inmiddels staat de teller bij Stex op 4415 Florin. Er zijn dus sinds begin dit jaar 5260 Florin van Stex gehaald.

Van 50 euro naar 600 euro

Van 1 februari tot 20 februari steeg de prijs rustig naar de 230 euro, althans rustig in crypto begrippen. Het is natuurlijk een enorm snelle stijging. Tijdens deze periode werden er weer constant munten van Stex afgehaald en het orderboek raakte steeds leger. Er is ook te zien hoeveel munten die op Stex staan ook daadwerkelijk in het orderboek zijn gezet, dus aan de verkoopkant. Die data geeft Stex via een api en tonen wij ook op Florin.org. Ik kan me herinneren dat er begin dit jaar meer dan 3000 Florin in het orderboek stonden en dat was rond 20 februari maar 500. Dat betekent dat met een 100 Florin aankoop de prijs al enorm stijgt, er is namelijk te weinig aanbod. Mensen willen niet verkopen of wachten op een hogere prijs. Stijgen was dus ook wat gebeurde.

De Tweet

20 februari plaatste meervoudig wereldkampioen kickboksen Rico Verhoeven een tweet waarin hij zei dat Florin mooi aan het stijgen was en het een ‘awesome project’ vond.

Op 21 februari steeg de prijs naar 350 euro en op 22 februari zelfs naar 600 euro. Dat is een extreme stijging, hoe kan dat? Helaas is het allemaal minder spannend dan het lijkt, want er werden niet heel veel Florin gekocht, namelijk maar 247 stuks. Dat is ook allemaal mooi inzichtelijk, dankzij de data van Stex. 247 stuks is niet veel, maar doordat er maar zo weinig in het orderboek stonden schoot de prijs zo snel omhoog, mensen kochten namelijk weer door op de koopknop te drukken, market buys in plaats van koop orders plaatsen. De prijs die overal wordt weergegeven (bij alle crypto) is op basis van de laatste trade, dus ook al is die laatste trade voor maar 0.01 Florin, dan nog is dat de prijs. Ja, niet logisch, maar zo werkt het echt, ook bij andere crypto. Zo ontstaan ook die enorme market caps, maar dat is een ander verhaal. Bij de aankomende update van de Florin app berekenen we daarom de prijs aan de hand van het orderboek, wat een realistischer beeld geeft. Maar hoeveel je Florin waard is hangt altijd af van hoeveel je er hebt en in één keer zou verkopen, want afhankelijk van het orderboek.

Van 600 euro naar 150 euro

De prijs schoot omhoog, maar net zoals in 2021 ging het orderboek niet mee, er ontstond een enorm gat tussen de koopprijs en verkoopprijs, dus stel iemand zou verkopen, dan zakte de prijs weer snel omlaag.

Nu moet je je eens voorstellen, je hebt in 2020 een onbekend muntje gekocht voor bijvoorbeeld 3 euro per stuk. Je vond het wel een gokje waard. Je hebt er 1000 euro in gestoken, dus hebt ongeveer 330 Florin op je telefoon staan. Nu open je eens een keer de Florin app om te kijken hoe het met die munt gaat, misschien was je hem al vergeten… Je ziet dat je 1000 euro nu 200.000 euro waard is. Wat doe je dan? Ik denk dat de meeste mensen denken: “juichen, winst pakken, vakantie, hypotheek afbetalen, enz”.

Interessant is dat de meeste mensen niet zo dachten, maar een paar wel en die mensen gingen volledig begrijpelijk hun munten verkopen. En ook dat is helaas weer niet heel spannend, want het ging maar om 317 Florin. De prijs zakte zo enorm door maar 317 Florin. Hoe kan dat? Door het dunne orderboek, iets wat ook sommige ‘experts’ is opgevallen, maar iedereen met eigen ogen kan zien. Orderboek is zelfs zonder aanmelden op Stex zichtbaar.

Sommige ‘experts’ noemen zo’n dun orderboek een Red Flag, ik noem het dus een risico. Het is niet verborgen of geheimzinnig en ook niet nep. Dit zijn gewoon de bedragen die mensen willen hebben bij verkoop en dit zijn de bedragen die mensen willen hebben bij koop. Simpel. Het is een vrije markt zonder regulatie, iets wat juist veel ‘experts’ zo goed vinden aan crypto. Een vrije markt die 24/7 open is en waar niet een centrale organisatie ingrijpt als het te snel omhoog of omlaag gaat.

Orderboek en in blauw de laatste trade, dat is dus de prijs. Links de mensen die willen verkopen voor bepaalde bedragen en rechts de mensen die willen kopen voor bepaalde bedragen. Die 0.00X bedragen zijn in Bitcoin. Het handelspair is XFL/BTC, dus Florin/Bitcoin.

De echte risico’s

Nu begrijp ik best dat mensen de behoefte hebben om anderen te waarschuwen of helpen, maar help dan echt en geef de uitleg die leken nodig hebben. Leg uit hoe een orderboek werkt, leg uit wat de risico’s zijn. “Scam!” roepen is geen uitleg en zorgt ervoor dat mensen de echte risico’s nog steeds niet kennen. Want die echte risico’s, de grote dalingen, zijn er bij alle munten, ook de munten met zogenaamde usecases, beloftes of mooie plaatjes. Sterker er zijn ‘experts’ die hun geld verdienen door in te spelen op die dalingen, laag kopen en hoog verkopen. En daar ook allerlei strategieën over delen op social media. Dat heeft niks te maken met gebruikmaken van een functionaliteit, maar alles met gewoon geld verdienen. Niks mis mee, maar doe dan niet alsof het om andere dingen gaat. En geen enkele ‘expert’ heeft het altijd juist, dus ook daar gaan veel mensen de mist in door verkapte adviezen te volgen. Uiteindelijk komt het neer op mensen informeren en eigen verantwoordelijkheid.

Influencers

Begin 2021 kochten een heleboel mensen Dogecoin op de top, omdat Elon Musk er ‘grappige’ dingen over zei. Al die mensen kochten niet omdat Dogecoin nou geweldige functionaliteiten biedt of het heel serieus te nemen is, ze kochten omdat ze dachten dat andere mensen ook zouden kopen door Elon Musk. En als veel mensen kopen gaat het omhoog. Vraag en aanbod. En daarna is het trucje op verschillende manieren herhaalt door allerlei partijen. Influencer marketing in crypto is een bekend fenomeen. Betekent dat dat iedere keer als een bekend persoon iets zegt over een crypto dat diegene is betaald? Zou Elon Musk, de rijkste man op aarde, geld nodig hebben gehad en tegen betaling dingen over Doge hebben geroepen? Ik denk het niet. Ook bekende mensen kunnen gewoon geïnteresseerd zijn in crypto, net zoals de rest van de wereld.

Rico Verhoeven, Michael van Gerwen en andere bekende personen

Niemand heeft ook maar een cent of Florin van mij gekregen voor marketing en dat gaat ook niet gebeuren. Het is ook nooit aan mij gevraagd.

Ik word regelmatig benaderd door mensen met hele diverse achtergronden die meer willen weten over de projecten waar ik mee bezig ben. Ik geef dan feitelijke en neutrale informatie, zonder iets te promoten. Ik informeer ook heel veel mensen over Bitcoin, maar geef nooit financieel advies. Ik krijg als oprichter van Gulden en Florin uiteraard regelmatig de vraag “moet ik nu instappen” en reageer altijd met dat ik daar geen advies over kan en wil geven. Daarbij zeg ik altijd dat iemand bij instappen rekening moet houden met grote dalingen, het is tenslotte crypto. Groot of klein, iedere munt kan keihard omlaag, zelfs Bitcoin.

Dat zeg ik niet alleen, maar staat ook letterlijk op Florin.org. Iemand die Florin wil downloaden of wil kopen komt altijd eerst op deze pagina terecht: https://florin.org/getstarted

Voor downloaden of kopen krijg je deze pagina te zien.

De toekomst van Florin

Die ken ik niet. Het is een decentrale cryptocurrency en de waarde komt tot stand door vraag en aanbod. Of mensen het willen kopen, geen idee. Veelgehoorde kritiek is dat het geen usecase heeft, prima, dan koop je het niet. Voor mij heeft het een usecase, voor mij is het waardeopslag. Ik ben al 10 jaar met crypto bezig, heb het al goed en ben niet afhankelijk van het succes van Florin. Ik stop er geld in dat ik kan missen en wil er zo veel mogelijk van de 210.000 hebben. Simpel. En niemand krijgt ze van me voor marketing of wat dan ook, al heet je Elon Musk. Verder moet iedereen zelf onderzoek doen, Florin is het wat het nu is, er is geen belofte, geen spannend verhaal…

--

--