UI/UX animaties, waar blijft het?

Nu ik steeds meer geïnspireerd raak door motion graphics, ontdek ik steeds meer nieuwe UX ervaringen. Helaas zie je deze 9/10 keer nooit terug op een website? Waarom blijft een raadsel. Wil je sneller response op je actie, vind je animaties overbodig, leid het af? Dit terwijl het de beleving op een telefoon of tablet big-time kan vergroten zoals bij een app.

Nu Google met zijn Material design op de planken is gekomen, wordt dit fenomeen al wat ‘normaler’ maar blijft het nog steeds vrij beperkt tot je mobiel of tablet. Waarom blijft de website achter? Komt er een einde aan de website? Of zijn we ook klaar met 10.000 apps op je telefoon?

We zitten met zijn alle iedere dag op de computer en s’avonds op je telefoon of tablet. Oftewel meerendeel van de dag zit je achter je computer. Bepaalde sites proberen wel meer te bieden bijvoorbeeld; Slavery footprint, Apple Mac Pro, Tomato can blues

Maar het kan ook op een minder storytelling-achtige manier; Alectia, Rawnet, Born Group

Het geheim tot succes

Het geheim zit hem in snelheid, het mag niet te langzaam maar ook zeker niet te snel. Je moet het net kunnen zien en voelen. De mogelijkheid hebben om je verhaal te vertellen middels transities en subtiele animaties zijn de skill die je moet omarmen om de gebruiker te verassen. Dit doe je door bijvoorbeeld van een hamburger een sluit icoontje te maken of door een icoon meer functionaliteit te geven zoals in de voorbeelden hieronder;


Voorbeelden van goede UI animatie

FAQ/Help functie door Bojan Wilytsch
Zoek functie door Tolga Ergin
Twitter favoriet animatie door Brian Waddington
Shop knop door Dominik Schmidt

Hoe?

In Adobe After Effects kan je veel experimenteren met vloeiende animaties en een complete interface bouwen. Het voordeel daarvan is dat je niet na hoeft te denken over de technische beperkingen en zoals iedereen weet, word je daar creatiever van.

Maar je hoeft niet in After Effects te duiken, je kunt ook gebruik maken van Invisionapp. Deze zorgt ervoor dat je platte plaatjes tot leven komen.

Conclusie

Laten we vooral blijven experimenteren, het is en blijft een ontwikkeling. Probeer veel uit de ‘echte’ wereld te halen die natuurlijk aanvoelen, zo maak je jouw website de moeite waard, inspiratief en leuk om te bezoeken. Laten we het vooral niet beperkt houden tot mobiel.

Een extra uitdaging zal voor performance en speed zijn, maar dat is een mooie taak voor de frontenders.