Waarom bedrijven brand strategy nodig hebben

Brand strategy is fundamenteel in het uitbouwen van een business. Het bepaalt alles wat je doet en hoe je het doet.

Afgelopen jaar was met veel ups en downs, meer over dit in mijn vorig bericht. In februari ging ik terug op zoek naar mijn passie en dat bleek na even zoeken brand strategy te zijn. In dit bericht vertel ik wat het is, wie het nodig heeft en waarom. Als laatste sluit ik af waarom ik het zo goed vind aansluiten bij mezelf.

Ruggengraat voor een bedrijf

Eerst en vooral is brand strategy vertaald naar het Nederlands gewoon merkstrategie. En ja, ik gebruik de Engelse term omdat ik dit cooler vind klinken. English is echt nice.

Brand strategy kan je bekijken als een soort van handleiding of ook wel ruggengraat voor een bedrijf. Het bepaalt o.a.:

  • wie het bedrijf is en waar het voor staat.
  • welke doelen het ambieert.
  • wie de klanten van het bedrijf zijn en hoe ze het bedrijf ervaren.
  • hoe het bedrijf zich zal onderscheiden van zijn concurrenten.

Het doel van brand strategy is om zo goed mogelijk te connecteren met het doelpubliek. Het zorgt voor de basis van alles wat het bedrijf naar buiten brengt: de totale ervaring van de klant met het bedrijf.

Bereik de mensen die je wilt bereiken

Wie heeft brand strategy nodig? Elk bedrijf dat zichzelf constant wil uitdagen om beter te doen.

Mensen staan niet stil, cultuur staat niet stil en de maatschappij staat niet stil. Alle facetten van het dagelijkse leven zijn constant in beweging, constant in verandering. Een bedrijf moet daarom constant op zoek zijn naar hoe ze de mensen zullen bereiken die ze willen bereiken.

What’s hot today isn’t likely to be hot tomorrow.

Door een samenhangende strategie zal een bedrijf duidelijker communiceren met zijn doelgroep en daardoor beter herkend worden. Deze consistentie verhoogt ook de loyaliteit van klanten. Een goede strategie definieert duidelijke doelen voor het bedrijf. Deze doelen zullen het bedrijf ook helpen om de marketing een boost te geven in de juiste richting.

Coolblue CEO Pieter Zwart (© Marco de Swart)

Doel? Hoogste klanttevredenheid.

Waar vroeger de klantendienst van een elektronicawinkel een hel was, heeft Coolblue er een deugd van gemaakt.

Door een goede strategie kunnen ze duidelijke acties opstellen om dit te bereiken:

  • als eerste webshop “voor vanavond besteld, morgen geleverd” gelanceerd
  • ultieme klantenservice (multichannel en snel verder geholpen)
  • extra (gratis) services duidelijk in de kijker zetten en als “normaal” beschouwen (levering, oude toestellen meenemen, etc)
  • super uitgebreide product info (+7000 product reviews op YouTube)

Dit lijkt allemaal super voor de hand liggend als je het leest maar dat is uiteraard de bedoeling. Wat je Coolblue niet ziet afficheren, is bijvoorbeeld zaken als “laagste prijsgarantie” of “een winkel bij jouw in de buurt”. Ze zetten doelgericht in op online klantenservice om van een pain een gain te maken voor hun klanten.

Door deze strategie zijn ze de afgelopen jaren uitgegroeid tot dé belangrijkste webshop op vlak van elektronica.

3 redenen wanneer je brand strategy nodig hebt

Uiteraard kunnen er 101 redenen zijn waarom je brand strategy nodig hebt. Ik probeer hier de meest voorkomende aan te kaarten. Deze zijn onder te brengen in 3 thema’s: uitstraling, business en doelgroep. Ik geef bij elk thema een voorbeeld hoe we hier op inspeelde met mijn vorig bedrijf Innomedio.

Korte situatie schets Innomedio:
Innomedio is een full-service webbureau. Het biedt kmo’s duurzame weboplossingen aan met meetbaar rendement. We hebben 3 grotere rebrands gekend en tussendoor hebben we vaak kleinere aanpassingen gedaan op relatief makkelijk aan te passen kanalen.

Bedrijven starten vaak vanuit een passie. Er is veel werk, het bedrijf groeit en er worden medewerkers aangenomen. Het is belangrijk dat de uitstraling van het bedrijf meegroeit maar hier wordt vaak niet de tijd genomen om dit te realiseren. Ik wil dat een bedrijf zijn langetermijnvisie en ambities uitstraalt, waar het naartoe wil en niet de uitstraling behoudt waar het ooit begonnen is.

Innomedio: zowel de uitstraling van onze huisstijl als structuur in onze diensten zijn bij elke rebrand veranderd. We zijn ooit begonnen met het herstellen van computers en het leveren van hardware maar dit hebben we relatief snel achtergelaten om te focussen op webontwikkeling. Later is dit veranderd naar full-service webbureau wanneer er ook online marketing bij kwam kijken als volwaardige dienst. In de praktijk werd telkens onze website, visitekaartjes, huisstijl, info op documenten, … veranderd naar ons aangepast verhaal.

Resultaat: onze uitstraling heeft er voor gezorgd dat Innomedio gaande weg geëvolueerd is van kleine projecten naar grote projecten. Dit gaf ons meer werkzekerheid en ook de mogelijkheid om ons team te laten groeien.

Er zijn verschillende indicatoren wanneer je kan afleiden dat business minder begint te draaien. Het kan zijn dat dit komt door externe factoren zoals seizoensgebonden activiteiten of “de crisis”. Naast deze externe zijn er ook interne factoren.

Als bedrijf moet je een duidelijk onderscheid hebben tegenover de concurrentie. Dikwijls verliezen bedrijven dit ook uit het oog of komt er gaande weg meer onderscheid waar niets mee gedaan wordt. Veel bedrijven zijn daarnaast ook te vaak bezig met wat de concurrenten doen. Als ze hier te hard op in spelen, is het vanzelfsprekend dat ze niet meer relevant zijn aan hun eigen verhaal.

Bijgevolg voelt het bedrijf dat de verkoop stagneert of achteruit gaat en wordt er op korte termijn actie gevoerd. Paniekvoetbal is nooit een goed idee. Het kan even een quick fix zijn maar het probleem zal zich snel weer voordoen.

Het is belangrijk dat de strategie en bijhorende acties passen in het grotere plaatje en gebaseerd zijn op de doelgroep (en niet op de concurrentie). Zo verkom je paniekvoetbal en zal je ook minder gevoelig zijn aan trends. Op deze manier onderscheidt het bedrijf zich ook van concurrenten die wel op korte termijn denken.

Innomedio: eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat we hard moesten focussen om trouw te blijven aan onze langetermijnvisie en niet in te spelen op korte termijn fixes. Het is menselijk om toe te geven aan korte termijn fixes wat vaak ook gebeurde. Het kan super intimiderend overkomen als een grote concurrent iets lanceert en je denkt “fuck, wij moeten dit ook doen of we missen de boot”.

Om de shift te maken naar grotere projecten hebben we zware periodes gekend. Grotere projecten vragen meer tijd in presale en het wordt natuurlijk spannend als er nu maar 1 offerte goedgekeurd moet worden waar vroeger dit gelijk was aan 10 offertes. Het was vaak op onze tanden bijten als een offerte dan toch niet werd goedgekeurd om terug trouw te blijven aan ons proces en door te gaan.

Resultaat: door trouw te blijven aan onze ambities hebben we de shift van kleinere naar grotere project succesvol kunnen maken. Waar we in de begin dagen enkel de website deden, is Innomedio nu een partner voor het volledige online marketing plaatje. We gaan uit van onze eigen krachten maar spiegelen wel wat relevant is aan de markt en de concurrentie.

Wanneer kent een bedrijf zijn doelgroep? En wanneer weet een bedrijf als ze de juiste mensen bereiken? Een bedrijf zou on the spot zijn doelgroep moeten kunnen omschrijven. Wat drijft een toekomstige klant, waar hebben ze schrik van en hoe leiden ze hun leven. Dit is zeer belangrijk om op in te spelen als bedrijf. Kijk naar het voorbeeld van Coolblue. Zij hebben “een schrik” van hun klanten, de klantenservice, omgetoverd naar een deugd.

Veel offertes maken en weinig worden goedgekeurd. Het niet bereiken van de juiste mensen kan snel tot frustraties leiden. Je wilt mensen helpen maar krijgt hiertoe niet de kans.

Ook hier is weer de brand strategy van het bedrijf van cruciaal belang. Dit moet aansluiten bij de noden en wensen van de juiste doelgroep. De juiste doelgroep onderzoeken gaat er voor zorgen dat alles wat buiten gaat herkenbaar is en de juiste mensen aantrekt.

Innomedio: waar we gestart zijn voor de slager en de bakker om de hoek, zijn we doorgegroeid naar de stevige kmo’s. Door onder andere goede cases op onze website uit te schrijven, trokken we meer en meer de juiste bedrijven aan.

Resultaat: onze groei in expertise en uitbreiding van het team zorgde ervoor dat ook onze prijs aangepast moest worden. Sommige klanten van het eerste uur groeide mee met onze firma en dat was uiteraard leuk. Wanneer we terug rond tafel gingen zitten, snapte ze ook volledig onze transformatie die we doorgemaakt hebben en konden we zo een nog betere relatie opbouwen.

Waarom kies ik voor brand strategy?

Brand strategy sluit perfect aan bij mijn ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgebouwd. De voorbije 6 jaar heb ik veel verhalen en problemen van bedrijven gehoord.

Aansluitend op deze ervaring heb ik me verdiept in podcasts, verhalen, online cursussen en blogs van onder andere internationale namen zoals Chris Do, Melinda Livsey en Marty Neumeier maar ook uit België zoals Stef Hamerlinck.

Elke keer wil ik de meest geschikte oplossing zoeken. Brand strategy geeft voor mij een framework om met hoge efficiëntie heel creatief te kunnen gaan nadenken. Zo kan ik nog dieper graven naar de essentie van een bedrijf en nog betere oplossingen bedenken.

Ik wil bedrijven altijd een meerwaarde kunnen bieden om ze zo naar een nieuw niveau te tillen of een nieuwe richting in te sturen. Mijn creativiteit wordt hierdoor enorm geprikkeld en that’s what gets me through the day!

-Robin De Cnodder
Brand strategist & creative marketeer
www.robindecnodder.be

Brand strategist & creative marketeer. Mijn ervaringen in ondernemen. https://www.robindecnodder.be/

Brand strategist & creative marketeer. Mijn ervaringen in ondernemen. https://www.robindecnodder.be/