© Robin Locht
 Het Szechenyi badhuis in Boedapest telt drie buitenzwembaden. De temperatuur van het water varieert tussen 26°C en 38°C.

Bezoekersaantal badhuizen stijgt met 15% in één jaar

Spacentra surfen mee op succes Boedapest

-Boedapest- De badhuizen in Boedapest ontvingen in 2015 15% meer bezoekers dan in 2014. Door het groeiende aantal toeristen die de Hongaarse hoofdstad uitkiezen als bestemming voor hun citytrip, wordt verwacht dat deze tendens zich in 2016 verderzet.

Zeggen dat badhuizen in Boedapest immens populair zijn, is een understatement. Het Szegenyi badhuis alleen ontving in 2015 2 miljoen bezoekers. Dat is 12% meer dan in 2014. Deze stijgende tendens komt ook in de andere badhuizen voor. Gemiddeld kwamen er 15 % meer bezoekers naar alle badhuizen in de Hongaarse hoofdstad. ‘De badhuizen profiteren van het groeiende aantal toeristen dat Boedapest als bestemming kiest voor een citytrip. We verwachten dat deze stijging in 2016 zal doorgezet worden’, aldus Fabian Karoly manager van het Szegenyi badhuis.

De spacultuur in Boedapest dateert vanuit de tijd dat de Romeinen over dit gebied regeerden. Tijdens de overheersing van de Ottomanen bereikte de badcultuur in Boedapest haar hoogtepunt. Door de bezetting van het Turkse rijk breidde de badcultuur verder uit. Vanaf toen zijn thermaalbaden niet meer weg te denken uit het Hongaarse leven. Na de bezetting zette de Hongaarse elite deze traditie verder. Na de terugval in de jaren 1980 en 1990 zijn de badhuizen op dit moment weer erg in trek. De belangrijkste bron voor de badhuizen blijven de toeristen. ‘ Ongeveer 90 % van alle bezoekers in 2015 waren toeristen, de overige 10 % waren locals’, zegt Fabian Karoly.

De badcultuur zou er echter nooit geweest zijn zonder de talloze vulkanische warmwaterbronnen in Boedapest en omstreken. In totaal zijn er in Hongarije 700 warmwaterbronnen. Daarvan liggen er meer dan 100 in Budapest. Door breuken in de aardkorst komt het water op natuurlijke wijze naar de oppervlakte. In het Noordelijke deel van de stad (Buda) heeft het bronwater een temperatuur van 23°C wanneer het aan de oppervlakte verschijnt. In het Zuidelijke deel van de stad (Pest) lopen deze temperaturen op tot 77°C, omdat het water hier dieper uit de grond komt.

Grootste badhuis Europa

Met in totaal 18 zwembaden en 10 sauna’s is het Szegenyi badhuis, genoemd naar graaf Istavn Széchenyi, het grootste van Europa. De temperaturen van de zwembaden variëren tussen de 26°C en 38°C. Het overgrote deel van de bezoekers komt naar het badhuis om te ontspannen of bij te praten met vrienden. Het water heeft echter ook een genezende werking. ‘Het bronwater bevat verschillende mineralen zoals calcium die een helende werking hebben op mensen die lijden aan reuma. Ook bestaat er een kuur voor mensen met darm -en maagproblemen. Elke ochtend voor het ontbijt drinken deze mensen een glas van ons bronwater en dat drie weken lang’, zegt meneer Karoly.

©Robin Locht
 ‘Jongeren vonden de weg naar de badhuizen niet, daarom organiseren we sinds 2005 tijdens het zomerseizoen elke zaterdagavond een fuif in onze buitenbaden’, zegt Fabian Karoly.

Andere indrukwekkende badhuizen zijn het Gellertbadhuis en het Rudas badhuis. De Gellert spa is veruit het sjiekste en meest luxueuze badhuis van Boedapest, de ligging aan de oevers van de Donau geeft het badhuis nog meer cachette. Het Rudas badhuis is indrukwekkend dankzij haar koepel die voor een unieke lichtinval zorgt.

Ondanks de revival van de badcultuur in Boedapest was er nog één ding dat ontbrak: jonge mensen vonden de weg niet naar de verschillende badhuizen. ‘ Jongeren die Boedapest bezoeken hebben geen behoefte aan te zitten luieren in één van onze zwembaden of een kalmerende massage. Zij komen naar hier om te feesten’, aldus Fabian Karoly.

Daarom besloot het Szegenyi badhuis in 2005 om tijdens het zomerseizoen elke zaterdagavond een fuif te organiseren in hun badhuis, dit zijn de zogenaamde sparties. ‘Veel jongeren bezoeken Boedapest om te feesten, vandaar het idee om ons badhuis open te stellen aan de jeugd. De eerste jaren organiseerden we één fuif per maand, maar al snel merkten we dat dit te weinig was. Daarom besloten we deze wekelijks te organiseren’, aldus Fabian Karoly manager van het badhuis.

Met voorbedachten rade

Voor het organiseren van deze evenementen werkt het Szegenyi badhuis samen met Spartybooking. Dit evenementenbureau staat in voor de ticketing en de publiciteit rondom de evenementen. Door deze fuiven te organiseren hopen de thermaalbaden hun publiek te verbreden. ‘Wanneer je een stad bezoekt als je jong bent en je amuseert je, ga je daar als je ouder bent vaak nog eens terug naartoe. Door het organiseren van deze evenementen willen wij jongeren een leuke tijd laten beleven wanneer ze in Boedapest zijn, zodat ze later nog eens terugkomen en de badhuizen opnieuw komen bezoeken. Dat zijn dan twee vliegen in één klap’, besluit Fabian Karoly.

Robin Locht