Mijn Veelbewogen Jaar

Op de laatste dag van elk jaar heb ik een bepaalde traditie: ik doe even alsof ik de millennial versie ben van Carrie Bradshaw en ga ik achter mijn laptop zitten om te denken aan, reflecteren op en schrijven over hoe het afgelopen jaar was (inclusief alle clichés).

Het jaar 2018 was een veelbewogen jaar voor mij en ik ben wederom dankbaar voor de vele mensen en gebeurtenissen die zich hebben laten zien. Zo heb ik eindelijk mijn masterdiploma en heb ik kunnen afstuderen op een onderwerp waar ik zoveel passie voor heb: LHBT+-rechten binnen de Verenigde Naties. Kort na mijn afstuderen vond ik een mooie eerste baan waar ik elke dag weer nieuwe dingen leer (vaak door tegen de muur op te lopen). Maar dit jaar stond ook in teken van nieuwe realisaties. Ik ontdekte dus dat ik een schrijver ben. Ik schrijf graag en veel, maar had mezelf nooit als schrijver beschouwd tot de dag dat iemand tegen mij zei dat mijn columns goed waren en ik meer moest doen met mijn (digitale) pen.

‘Laten gaan’ was ook een wederkerend thema van dit jaar. Ik heb sigaretten laten gaan op de eerste dag van 2018, en ben ik nu al 365 dagen gestopt met roken. Halverwege het jaar heb ik ook vlees en vis laten gaan, om zo proberen mijn steentje bij te dragen aan het verbeteren van het milieu. Maar ik heb ook geleerd dat ik ook mensen heb moeten laten gaan die niet meer in mijn leven paste. Desalniettemin heb ik (graag) plaats gemaakt voor leuke nieuwe mensen in mijn leven: vrienden, collega’s, mentoren, en een leuke vent die ik al een tijdje zie.

Gedurende het jaar heb ik ook hele gave kansen gekregen: ik mocht spreken op het congres van Rotterdam Pride, ben ik geïnterviewd door OneWorld en ben ik gevraagd om in het nieuwe jaar te spreken op een groot congres.

Al met al kijk ik met een glimlach terug op 2018, inclusief alle ups, downs en clichés. Ik hoop dat iedereen de laatste dag van het jaar besteed aan hetgeen wat hij of zij wil doen. Ik hoop dat het bestaat uit lekkere oliebollen, volle glazen wijn (of thee) en veel liefde. Ik wens jullie een goed uiteinde, en een goed begin.