Laten we eens ophouden over dat basisinkomen
Ronald Mulder
16853

Mijn steun heeft het plan van een basisinkomen. Ik zie een heleboel voordelen. Een eerste, snelle reactie; Wat te denken aan Wao-ers/ wia-ers, ziektewet en participatie wet die elkaar in de weg zitten (naar mijn mening), ZZP-ers die geen recht hebben op volksverzekeringen en dure verzekeringen moeten afsluiten….zo maar even een paar gedachtes. Ik denk dat bezuinigingen op veel plekken te vinden valt. 
Parallellen zijn vaak ‘even groot’ als de verschillen. Als ‘we’ elkaar willen begrijpen, komen we veel verder. Aandacht voor standpunten zal er moeten zijn. Wij mensen willen gezien worden. Maar wie vinden wil, die vindt. En wie zoeken wil, die blijft zoeken ;-)
Ik ben een grote voorstander van dynamisch proces; in een kleine groep iets uitwerken, met draagvlak in gang zetten en proces blijven monitoren; wat gaat goed, wat kan/moet beter. In tegenstelling tot het consensus model, levert dit veel meer voordelen op. 
Schaven en repareren werkt maar een bepaalde tijd. Maak de vergelijking maar eens met computersystemen. Aanpassingen gaan een tijdje goed. Maar er komt een moment dat het niet meer voldoet aan de ‘wensen’. Voort-schreidend inzicht en veranderingen maken de noodzaak duidelijk dat er een nieuw programma/ systeem nodig is….zomaar een parallel voorbeeld.
En wat te denken aan de graaicultuur waar velen onder ons een hekel aan hebben. We zeggen ja en doen vaak nee. We willen vaak wel de lusten, maar niet de lasten. We willen vaak wel de rechten, maar niet de plichten. Naar mijn mening moet je beide kanten blijven (willen) zien. Wat je van een ander verwacht, moet je ook van jezelf (moeten) verwachten. Het begint bij jezelf.
Alles heeft (minimaal) 2 kanten: Goed - balans - slecht. Te goed en te slecht zal onbalans opleveren. Onbalans is iets wat niemand graag wilt. En balanceren is best moeilijk. De kunst zit erin om die balans te weten te vinden….met elkaar.