Stiu ca mintea noastra cauta mereu solutii. Stiu si ca de multe ori dupa ce ne punem pentru prima data o intrebare, dupa ce o constientizam si se ridica deasupra intrebarilor nespuse, mintea noastra rearanjeaza tot mediul care ne inconjoara. Un haos devine plan, iar planul este decupat in celemai ciudate piese de puzzle pe care zi de zi, de acum si pana la rezolvare, le vei intalni. Candva, nu-mi amintesc cand, gandurile mele au alunecat printre versuri si rime ale unor melodii pe care nu le intelegeam. Le auzeam, dar nu le puteam intelege conexiunea in realitate.

Erau toate cantecele despre certuri in cuplu, certuri cumplite care tin de luni de zile, de ani de zile. Nu se mai suporta se cearta, ba chiar in videoclipuri uneori cand se cearta femeia moare intr-un accident, iar normal, el regreta; macar de nu ar fi facut-o vaca chiar inainte de fatidicul moment. Nu reuseam sa inteleg toate scenariile astea din melodii. Adica daca te certi asa ingrozitor, de ce mai ramai intr-o relatie? Si ma tot intrebam lucrul asta, dar mai mult ma intrebam cine sunt oamenii care fac asta? Ce fel de om trebuie sa fii ca sa inspiri un cantec de-a lui Alex Velea in afara de Alex Velea?

Nu stiam sa raspund atunci, dar o data ridicata problema, mintea mea a trecut la treaba. Si iata-ma acum dupa un an si jumatate locuind tot de atata timp in acelasi bloc cu niste oameni care par ca filmeaza videoclipuri pentru hituri zi de zi. Am auzit azi „te rog sa nu mai spui ca vei pleca spre marea albastra” mai mult decat am auzit „Roxana nu mai pune gura pe pisica!”. Aud tipete si certuri de la fix aceeasi doi oameni, care se urasc mai tare decat isi urasc membrii Noua Dreapta copilaria si totusi sunt inca impreuna, facandu-si viata un cosmar. Facandu-mi mie viata un cosmar.

Incerc sa nu fiu pesimista, sa nu cad intr-o extrema trista legata de relatii care nu merg si sunt trase de par. Asa am ajuns sa-mi pun si intrebari cu conotatii mai romantice, gen Julia Roberts in Eat, Pray, Love: „chiar exista barbati care ar sacrifica orice pentru femeia pe care o iubesc?”. E bazat pe o idee banala, dar pur si simplu nu prea am vazut asta des si eram curiosa cum arata si ce fac oamenii astia in realitate. Si raspunsul a venit:

Se face ca cunosc un barbat. Nici prea tanar, nici pe batran, nici prea gras, nici prea slab, nici prea inalt, nici prea scund. Un barbat, unul de conditie modesta care s-a dus la banca pentru a scoate 3000 de lei ca sa-si repare șura. Pica șura pe vaci si pe pui, ploua pe fan, deci avea nevoie de reparatii. A mers omul la banca, a scos banii si si-a dat seama ca-s ai lui de acum. Si mica iluzie a coincis chiar cu o presiune sociala indusa mai ales de internet, asta ca femeia e cu adevarat iubita numai atunci cand vad si ceilalti cum arata iubirea ta. Asa ca a luat banii, dar șura nu e ceva ce pozezi la final si postezi cu captionul „multumesc iubitul meu”, sura e lucru facut sa fie vaca in siguranta si fanul uscat. Nu arata ca 100 de trandafiri rosii cu unulalb in mijloc. Aici nu se mai pupa lumile si trebuie sa alegi: 30 de ani de sura ca lumea sau 100 de likeuri? Barbatul a lasat sura sa se dizolve ca un vis in zori de zi, iar doamna lui a devenit mandra posesoare a unui inel de aur cu pietre impletite de nici nu mai poti indoi degetul.

Stateam pe o bordura in spatele cuplului din poza. Nu ma gandeam la multe, dar dintr-o data mi-a rasarit o intrebare in minte „oare cand o femeie spune…?”. Nu, Roxana, nu! Mai bine hai sa vedem cine a fost Cipariu asta daca tot suntem aici.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.