Het ware Noorderlicht

This is it? What a shame…!’, zo reageerde een groep Engelse deelnemers aan de Noorderlicht excursie vorig jaar (2016) op de Lofoten, Noorwegen. 
 
Op een zwaar bewolkte avond, en met een voorspelling van matig Noorderlicht toonde het Noorderlicht zich toch eventjes tijdens een moment van opklaring. Als een lichte witte waas. En niet als de prachtige dansende groene golven van licht zoals op de foto’s in de brochures van de reisorganisaties.

Ook deze mensen ervaren het verschil tussen foto en realiteit. Bron: Facebook.

Het Noorderlicht zien is hoe dan ook een geweldige ervaring, maar alleen als je er met de juiste verwachtingen instaat. De video’s die je ziet zijn meestal geen echte video opnamen, maar timelapses. De foto’s zijn vaak gemaakt met lange sluitertijden en nabewerkt. Zie het voorbeeld hieronder.

Spelen met sluitertijd

De volgende fotoserie geeft mooi weer hoe de spectaculaire Noorderlicht foto’s tot stand komen.

Credit.

Bovenstaande foto is genomen met korte sluitertijd.

Credit.

Dezelfde foto genomen met lange sluitertijd. De koplampen (links) en de achterlichten (rechts) zijn verworden tot zwierige strepen. Zo ontstaan ook de dansende gekleurde strepen licht op de Noorderlicht foto’s.

En tja, hoever je gaat met ‘manipuleren’ bepaal je zelf: the sky is the limit. Spelen met sluitertijden levert prachtige foto’s op!

Into the dark

Op 17 maart 2015 was er kans om het Noorderlicht in Nederland te zien. Opgetogen ging ik op zoek naar een donker stukje Nederland, de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad.

Het is pikdonker op de dijk.

Terwijl ik niets anders voor mij zie dan zwart, maakt mijn camera een opname met een sluitertijd van 20 seconden.

Om mij heen niets dan zwart en het licht van het camerascherm.

En dan na 20 seconden laat mijn camera zien, wat ik niet zie: het Noorderlicht! Toch wel een magisch moment.

Het Noorderlicht!

Eenmaal thuis bekijk ik de foto op mijn computer. Wat gaaf, mijn eerste foto van het Noorderlicht boven Nederland!

Het Noorderlicht boven Nederland, 17 maart 2015.

Op Twitter zie ik ook foto’s van anderen verschijnen. Ene Gijs heeft ook een foto geplaatst. En ik zie op zijn foto’s dezelfde vliegtuigsporen als op de mijne. Gijs heeft die avond dus op nagenoeg dezelfde plek gestaan als ik!

Zie hoe Gijs’ foto qua kleur verschilt van mijn onbewerkte foto en bewerkte (autocorrectie op kleur) foto. Zijn camera zag weer een ander Noorderlicht dan de mijne. Op Facebook plaatste Gijs nog een veel mooiere foto van diezelfde avond met de ontnuchterende opmerking: ‘realiteit’ vs ‘wat de camera ziet’.

Het Noorderlicht zien is een magische ervaring. Maar de kracht van het Noorderlicht is maar af en toe sterk genoeg om ook in het echt, dus voor het blote oog zichtbaar, de beelden van de foto’s te evenaren.

Ga er vooral op uit, het donker in, met je camera in de aanslag. Hoe je het Noorderlicht ook zult zien. Het zal geweldig zijn. Maar laat je niet gek maken, want niets is wat het lijkt. ;-)

Meer weten over de kans op Noorderlicht in Nederland? Bekijk dan (work in progress) deze site.