Приключенията на майстор Джиро в бурята

Photo by Tsvei Kamova

Това е импровизиран и бързо създаден текст по новите ни карти за разказване на истории, серия “Пътешествие около света“. Вие можете да правите безброй собствени истории с картите — ето една от мен:

Автор: Цветелина Камова, създател на Red Paper Plane


Японският шеф готвач Джиро точно приключил с най-новото суши, което пробвал от седмици. Този път бил доволен. Получило му се божествено, но му липсвало нещо много много важно. Шеф Джиро знаел точно какво трябва — една специална морска риба. Тръгнал към пристанището, където винаги можела да се намери най-прясната риба и октоподи в региона. Но, докато въртял педалите на колелото си, изведжъл небето се прорязало от дълга и ярка светкавица. Най-ярката, която някога бил виждал. А той бил виждал много. Джиро не се уплашил, продължил напред, но точно в този момент небето се прорязало от следваща светкавица и после още една и още една… Чул се силен пукот и след точно три минути започнал да вали проливен дъжд. Дъждът станал порой и Джиро не можел да продължи напред. Трябвало да спре някъде и да се подслони, докато бурята мине. Видял наблизо спирка и побързал към нея.

Тъкмо подпрял колелото и усетил, че на спирката има още някого. Обърнал се и видял момиче с огроооооомна раница. Сигурно отивало някъде. А момичето как се зарадвало! Опитало да говори на японски, за да може Джиро да я разбере. Казало, че се казва Джули и се е объркала в града. Тя пътешествала около света, за да разглежда стари храмове — била тръгнала към Храма на дървесното спокойствие, но без да иска стигнала тук. “Може ли, моля, да ми кажете как да стигна дотам?” казала Джули на Джиро. Джиро се усмихнал, защото знаел защо се е объркала пътешественичката. Един от знаците на пътя бил объркан от години, но хората в общината нямали време да го оправят. Те имали друга важна работа — трябвало всеки ден да подреждат много папки и за сбърканата табела не оставало време от четири години.

Та, Джиро посочил верния път на Джули, като й го показал и на картата. И понеже Храмът на дървесното спокойствие бил любим на Джиро, той знаел, че там има едно много специално животно. Казвало се ку-куанг-чи и оставяло много едри следи (всъщност, било катеричка с по-едър крак). Та, Джиро посъветвал Джули: “Ще видиш по пътя едни следи. Не се плаши, те са на ку-куанг-чи и то няма да ти направи нищо лошо. Ти никога няма да се срещнеш с ку-куанг-чи, защото той не обича хората. Те оставят по-големи следи от неговите и той им е сърдит.”

Бурята спряла и станало време двамата ни героя да се разделят — Джиро потеглил към пристанището, а Джули към Храма на дървесното спокойствие.

Край!Red Paper Plane създава иновативни образователни програми с дизайн мислене за 4–10 г. деца — Дизайн откриватели за дома и Дизайн шампиони за учебна среда.