Hoe je meer kunt experimenteren (m.b.v. Liberating Structures)

Ruben Klerkx - Createur
5 min readApr 8, 2020

Gisteravond kwamen we met ruim 40 mensen uit de LS Usergroup Netherlands en de Meer Creatie & Innovatie Meetup online samen om te verkennen wat er nodig is om meer en beter te kunnen experimenteren. In dit artikel deel ik de string van Liberating Structures die we hiervoor hebben gebruikt en een korte samenvatting van de inzichten die we met elkaar opdeden. Van elke structure (werkvorm/interactiepatroon) heb ik een link toegevoegd naar de Nederlandstalige LS uitleg zodat je ze zelf ook in kunt zetten!

De ‘Meer Experimenteren Meetup’ duurde 2 uur en werd volledig gefaciliteerd in Zoom door Astrid Claessen, Sophie Zuiderduin en Ruben Klerkx - Createur (dat ben ik dus 😉 )

String om meer te experimenteren

We begonnen de Meer Experimenteren Meetup met een inloop waarin we gezamenlijk tekenden op het Whiteboard van Zoom. Check deze leuke en handige functie zeker even. Deel je scherm met daarop bijvoorbeeld een slide uit je presentatie of in ons geval een kleurplaat. Laat de deelnemers bovenin het scherm op ‘view options’ klikken en daarna op ‘annotate’ en tekenen maar!

Na de opening met de belangrijkste werkafspraken konden we van start.

‘Tiny Demons’ om angsten te ridiculiseren

We doken er gelijk in met ‘Tiny Demons’. Deze Liberating Structure in development draait om het inzichtelijk maken en deels ridiculiseren van je angsten.

We vroegen de deelnemers om een lijst op te stellen van angsten die je ervan weerhouden om veel te experimenteren. Wat zegt dat kleine stemmetje in je hoofd? Wat zeg je tegen jezelf waardoor je gedrag geremd wordt?

Na de lijst met angsten kwamen de echte demonen tevoorschijn. Iedereen tekende eerst 4 willekeurige vormen die ze later omtoverden tot monstertjes door er tanden, haren, klauwen, staarten, etc. aan toe te voegen.

Vervolgens koppelde iedereen zijn 4 grootste angsten aan een van de demonen/monsters waardoor de angsten een gezicht kregen.

Later in de string kwamen we nog terug op Tiny Demons…

‘Impromptu Networking’ voor snelle connectie

Bij Impromptu Networking wisselen de deelnemers in korte rondes van spreekpartner. De korte rondes en de snelle iteraties van verhalen maken Impromptu Networking ideaal voor het delen van uitdagingen en verwachtingen. Daarbij zorgt het supersnel voor het creëren van connecties.

De uitnodiging/vraag waar de deelnemers in rondes van 3 minuten mee aan de slag gingen was:

Wat is je grootste uitdaging/angst als het gaat om meer experimenteren en waarom is dit zo’n grote uitdaging?

Nadat iedereen drie verschillende gesprekken heeft gevoerd over dezelfde vraag kijk je naar de patronen die naar boven lijken te komen.

Als het gaat om angsten om meer te experimenteren werden de volgende patronen en opvallendheden genoemd. Hieronder volgt een kopie van de chat waar alle namen uit gehaald zijn:

Heel herkenbare angsten
Dat iedereen eigenlijk wel onzeker is
De 4 monsters leven in symbiose
De angsten hebben allen verband met elkaar
Niemand zit erop te wachten
Eigenlijk valt het ook allemaal wel weer mee met die angsten
Extern vs interne angsten
Iedereen ervaart een drempel en herkenbaar van elkaar
Dat het (meer) tijd kost dan nomraal
Herkenbaar, iedereen heeft zo zijn eigen demonen.
Er zijn kleine maar ook hele grote experimenten
Ze zijn niet echt ;) Of ze komen in ieder geval vaak niet echt tevoorschijn
Bang om anderen mee te krijgen
Steengoede tekeningen
Enorme drive om over die angst heen te komen
Iedereen heeft een demon over hoe de ander er naar kijkt en iets over een eigen eigenschap
Iedereen is onzeker
Monsters hangen van elkaar af
Monsters zijn vrij vriendelijk en lijken makkelijk te verslaan
Tekenen hoeft niet moeilijk te zijn
Ik verpak mijn angsten in makkelijkere excuses (te lui, geen zin, hoezo)
Angst om te falen heeft andere angsten tot gevolg
“Vindt men het wel nuttig/doelgericht wat ik hier aan het doen ben?”
Ik heb meerdere keren mijn eigen angst langs horen komen, het goed willen doen. Het moet perfect zijn. 1 time right. Terwijl je juist door “falen” leert.
Experimenten mogen niet fout gaan …
“Fear of Failure” is hard to overcome
Ik kan er geen geld me te evrdienen
Falen is slecht…

‘Troika Consulting’ om elkaar te helpen

Nu we onze angsten en uitdagingen met elkaar gedeeld hadden werd het tijd om te kijken wat ons nou tegenhoudt om die angsten aan te gaan. En vooral; te kijken HOE we die uitdagingen kunnen overwinnen. Dat deden we met behulp van Troika Consulting waarbij men in 3-tallen elkaar van coaching en hulp voorziet.

‘15% Solutions’ voor directe actie

Met de hulp uit Troika Consulting kwamen veel suggesties naar boven om verandering te brengen. 15% Solutions zorgt ervoor dat mensen zich concentreren op wat er nu al mogelijk is aan actie om te ondernemen met de huidige vrijheid en middelen. De deelnemers formuleerden voor zichzelf acties om meer en beter te experimenteren. Of acties om de angsten weg te nemen die meer experimenteren in de weg staan.

Dansende demonen

Weet je nog dat we die demonen/monsters even hadden laten liggen? Nu werd het tijd om de avond te sluiten door die demonen te laten dansen. Iedereen tekende zijn 15% Solution in bij zijn grootste angst: de grootste demon. We vroegen de deelnemers om de demonen te laten dansen en die dansende demonen te tekenen. Hieronder zie je enkele van de resultaten.

Creativiteit en Liberating Structures, een gouden combi!

Al met al was het een zeer geslaagde avond waarbij iedereen door te experimenteren meer inzicht kreeg in wat er nodig is om meer te experimenteren. Als dat geen inception is ;P

Wil je ook bij een volgend event zijn waar we creativiteit en Liberating Structures combineren? Kijk dan eens naar onderstaande lijst van gratis events die deze maand plaats vinden. De lijst is samengesteld door de deelnemers van de Meetup. Leuk als we je bij een volgend online event zien.

--

--