Ryan ellazar – how old are you? and this is a good for all age , no skill , no trick and just read the news everyday

“We are young & talent” 😉

Today i have read this , for knowledge info :

https://www.mdec.my/news/public-private-partnership-to-boost-malaysias-regional-reach-as-a-cybersecurity-industry-leader

PERKONGSIAN AWAM-SWASTA UNTUK MENINGKATKAN REJIM SERANTAU MALAYSIA SEBAGAI PEMIMPIN INDUSTRI SIBER

MDEC dan Axiata untuk terus meningkatkan pembangunan bakat cybersecurity dan inovasi ekonomi digital futureproof

Kerjasama ini akan memudahkan kemahiran kritikal dalam keselamatan siber serta pertumbuhan inovasi keselamatan siber untuk industri telekomunikasi

Malaysia adalah salah satu daripada 3 negara teratas yang dijangka menyumbang 75% bahagian pasaran perkhidmatan siber pada tahun 2025

KUALA LUMPUR, 19 Julai 2018 – Memorandum Persefahaman (MoU) telah diumumkan pada 18 Julai 2018 di bawah kolaborasi strategik antara agensi kerajaan Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) dan Axiata Group Berhad (Axiata) untuk meningkatkan lagi industri keselamatan siber negara dengan mengukuhkan kedua-dua pembangunan bakat serta inovasi futureproofing. Perkongsian ini akan memberi manfaat kepada institut pengajian tinggi (IHL), komuniti permulaan dan agensi kerajaan.

Perkongsian awam-swasta ditubuhkan kerana peluang yang semakin pesat untuk rakyat Malaysia yang timbul daripada ekonomi digital yang semakin berkembang.

Dato ‘Ng Wan Peng, Ketua Pegawai Operasi MDEC, berkata: “Memperkukuhkan industri keselamatan siber adalah penting untuk memfokuskan Ekonomi Digital Malaysia. Adalah menarik untuk diperhatikan bahawa Malaysia adalah salah satu daripada 3 negara teratas yang dijangka menyumbang atau membentuk 75% bahagian pasaran perkhidmatan siber pada tahun 2025. Tidak dinafikan, terdapat peluang besar untuk menangkap sebahagian besar eksport pasaran di seluruh ASEAN yang dijangka bernilai RM10 bilion menjelang tahun 2021. “

“Adalah penting untuk memacu perkongsian terutama dengan salah satu kumpulan telekomunikasi terkemuka di Asia, Axiata. Pelanggan 350 juta organisasi menjadikannya ujian yang baik untuk inovasi futureproof cybersecurity, “tambahnya.

Tan Sri Jamaludin Ibrahim, Ketua Pegawai Eksekutif & Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Axiata, berkata, “Axiata sentiasa mempunyai perkongsian yang panjang dan saling bekerjasama dengan MDEC. MoU hari ini menekankan komitmen kami untuk bekerjasama dengan MDEC untuk memacu transformasi negara kita menjadi peneraju dunia dalam keselamatan siber dan ketahanan digital. Axiata akan memanfaatkan pengetahuan pakar serantau, pakar teknologi dan inovator kami untuk mempengaruhi dasar negara, membina kapasiti, membangunkan bakat tempatan, penyelesaian saham, bertukar maklumat dan membina pengalaman kami untuk membuat perbezaan yang bermakna dalam pasaran kami. “

Beliau juga menyebut bahawa Axiata sentiasa komited untuk pembangunan bakat dan akan menyokong inisiatif MDEC dalam mewujudkan bakat keselamatan siber masa depan melalui latihan perindustrian dan kemahiran serta menyediakan bimbingan dalam membangunkan penyelesaian keselamatan siber.

MEMPERKUKUHKAN PELUANG CYBERSECURITY

Untuk menjadi negara berpendapatan tinggi, Malaysia bertekad untuk mengekalkan momentum pertumbuhan ekonomi negara yang kuat dengan tumpuan kepada ekonomi digital, yang telah berkembang pesat, menyumbang kira-kira 18.2% kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara ) pada 2016.

Malaysia adalah salah satu daripada tiga negara teratas yang dijangka menyumbang 75% kepada bahagian pasaran perkhidmatan siber pada tahun 2025.

Oleh kerana kerumitan ancaman pantas berkembang kepada organisasi, International Data Corporation (IDC) meramalkan pasaran perkhidmatan keselamatan Malaysia akan meningkat daripada RM1 bilion pada 2016 kepada RM 2.5 bilion menjelang 2021 pada CAGR sebanyak 21.1%. Peluang serantau di seluruh Asia Tenggara (SEA) untuk pasaran perkhidmatan keselamatan dijangka mencapai RM10 bilion menjelang 2021 pada CAGR 22.28%.

MENGENAI MALAYSIA DIGITAL ECONOMY CORPORATION (MDEC)

Malaysia Digital Economy Corporation atau MDEC adalah agensi utama dalam memacu ekonomi digital di Malaysia di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia. Sejak penubuhannya 22 tahun yang lalu, misi MDEC adalah untuk membangunkan ekonomi digital negara. Usaha penerapan MDEC adalah berpusat pada pelaburan yang memacu, membangunkan juara berteknologi tempatan, menginputkan ekosistem inovasi digital dan menyebarkan keterangkuman digital.

MDEC juga bertanggungjawab memastikan Malaysia memainkan peranan penting dalam membangun dan memupuk bakat untuk memacu inovasi digital di seluruh dunia, sambil menarik penyertaan daripada syarikat ICT global untuk melabur dan membangunkan penyelesaian digital dan kreatif yang canggih di negara ini.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai usaha dan inisiatif MDEC dalam memacu ekonomi Digital, sila lawati www.mdec.my atau ikuti kami di

Facebook: facebook.com/MyMDEC

Twitter: @mymdec

UNTUK PERTANYAAN LANJUT, SILA HUBUNGI:

Sharifah Syazreen Syed Agil

Bahagian Komunikasi Korporat

Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC)

Tel: +603 8315 1834

Emel: syazreen.syed@mdec.com.my

MENGENAI AXIATA

Axiata adalah salah satu kumpulan telekomunikasi terkemuka di Asia dengan kira-kira 350 juta pelanggan dan dengan kehadiran di 13 negara. Dalam mengejar visi untuk menjadi Juara Digital Generasi Baru menjelang 2021, Kumpulan telah mengubah dirinya daripada entiti induk dengan portfolio aset mudah alih yang dimainkan secara tulen ke dalam perniagaan yang didorong oleh Strategi Triple Core dengan fokus pada Digital Telco, Perniagaan Digital dan Infrastruktur.

Di dalam ASEAN dan Asia Selatan, Axiata telah menguasai kepentingan dalam pengendali mudah alih dan tetap terkemuka di rantau ini termasuk ‘Celcom’ di Malaysia, ‘XL’ di Indonesia, ‘Dialog’ di Sri Lanka, ‘Robi’ di Bangladesh, ‘Smart’ di Kemboja dan ‘Ncell’ di Nepal. Kumpulan juga memegang kepentingan strategik dalam ‘Idea’ di India dan ‘M1' di Singapura. Axiata berada di tengah-tengah mengubah operasi mudah alihnya ke Digital Telcos melalui pendigitan dan konvergensi.

‘edotco’, syarikat infrastruktur Kumpulan, beroperasi di enam negara untuk menyampaikan perkhidmatan infrastruktur telekomunikasi, mengumpulkan lebih kurang 27,500 menara. Pada masa kini syarikat menara bebas terbesar ke-12 di seluruh dunia, ia bertujuan untuk menjadi salah satu syarikat menara telekomunikasi serantau yang tertinggi dan komited untuk menjalankan perniagaan perniagaan yang bertanggungjawab dan mampan.

Perkhidmatan Perniagaan Axiata Digital dan Axiata adalah lengan perniagaan digital Kumpulan. Bersama-sama, perniagaan ini tertumpu untuk menangkap pertumbuhan pesat dalam perkhidmatan kewangan digital (‘Meningkatkan’), iklan digital (‘ada’), penyelesaian perusahaan / IoT (‘Xpand’) dan perkhidmatan platform (‘APIgate’ pasaran global.

Sebagai pelabur yang komited dan jangka panjang, Axiata menyediakan pekerjaan kepada 25,000 orang dalam operasinya. Sejajar dengan matlamat kemampanannya, Kumpulan secara aktif menyokong dan mendorong pembangunan bakat muda; tindak balas bencana dan pemulihan; serta inisiatif hijau. Matlamat yang lebih luas Axiata Memajukan kepingan Asia bersama-sama yang terbaik di rantau ini dari segi inovasi, kesambungan dan bakat.

Untuk pertanyaan media, sila hubungi: Komunikasi Korporat

Gowri Mohanadas Tel: + 603–2263 8889 Email: gowri@axiata.com

LAMPIRAN

Bagaimana program ini akan berfungsi

Di bawah perjanjian itu, Axiata akan menumpukan kepada program keselamatan siber yang dikenalpasti oleh MDEC yang dipisahkan kepada empat bidang iaitu Pembangunan Kapasiti Cybersecurity, Program Mentoring untuk Inovasi Cybersecurity, Penyelesaian Tempatan – Pengambilan Pilot dan Pengalaman Pengalaman Komuniti.

Pembangunan Kapasiti Cybersecurity

Kedua-dua objektif utama adalah untuk membantu kemahiran keselamatan siber kritikal dan untuk meningkatkan inovasi keselamatan siber untuk industri telekomunikasi.

Axiata akan menumpukan kepada pembangunan keupayaan sokongan melalui program mentor magang pelajar siber di MDEC Premier Digital Institutes of Higher Learning. Ini akan menghasilkan bakat “siap sedia”, yang pada akhirnya akan meningkatkan kesiapsiagaan keselamatan siber negara.

Program Mentor untuk Inovasi Keselamatan Siber

Axiata akan menyediakan bimbingan profesional kepada usahawan dalam membangunkan penyelesaian keselamatan siber. Axiata akan menjadi penyumbang dalam sektor telekomunikasi di mana perkongsian pengetahuan domain akan berlaku dan panduan akan diberikan kepada bakal permulaan / usahawan.

Penyelesaian Tempatan – Pengambilan Pilot

Dalam membangun dan mempromosikan penyelesaian tempatan yang dapat menjembatani cabaran industri. Axiata akan menyokong juruterbang penyelesaian penyelesaian penyelesaian cybersecurity futureproof. IDC melaporkan bahawa keupayaan syarikat perkhidmatan keselamatan siber tempatan akan berkembang ke pasaran perkhidmatan keselamatan siber ASEAN, dianggarkan bernilai USD $ 2.6B menjelang 2021 (GAGR 22.28%). Matlamatnya adalah untuk akhirnya membantu dalam penerapan penyelesaian tempatan dan kemungkinan untuk menembusi pasaran eksport ke seluruh ASEAN.

Pertukaran Pengalaman Komuniti

Pertukaran Pengalaman Komuniti menerusi perbincangan meja bulat akan melibatkan CISOs dan CIOs industri untuk membantu MDEC mengukur dan memahami isu keselamatan dan keselamatan siber. Platform interaksi akan menggalakkan penglibatan masyarakat cybersecurity yang terdiri daripada pengawal selia sektor, pemain industri, usahawan, dan ahli akademik melakukan perkongsian mereka di sektor masing-masing dengan Axiata salah satu wakil dari industri elecommunication.