Mikro Öğrenmeyi Destekleyici En İyi 5 Uzaktan Eğitim Üretimi Aracı

Batuhan Can
4 min readMay 9, 2022

--

Bu yazıda geçtiğimiz günlerde araştırma yaptığım eğitim içeriği oluşturma araçlarını sizlere tanıtmak istiyorum.

Zaman zaman hızlı bir şekilde eğitim içeriği oluşturmak ve geniş kitlelere bu bilgi akışını yaymak istiyoruz. Kurumsal şirketlerin bu yaralarını sarabilecek bir liste hazırladım. Sizler de basit ve hızlı e-eğitim içeriklerleri üreterek çabucak dönüşler elde etmek istiyorsanız bu yazıdan faydalanabilirsiniz.

Tabi ki her uygulamada kimler tamamlamış kimler tamamlamamış bunu raporunu alabilir miyizi sorularının hepsi evet olarak cevaplanıyor. Fakat bunun için kullanıcı entegrasyonları ya da SCORM paket yapılıp LMS’e yükleme yapmak gibi ek gereksinimler var.

Bu yazıda bahsedeceğim tüm içerikler web tabanlı olarak çalışan ürünlerdir bilgisayarınıza herhangi bir kurulum yapmadan kendi sitelerinden kolaylıkla giriş yapıp kullanmaya başlayabilirsiniz.

Photo by James Lee on Unsplash

1- 7 Tabs

Harika bir mikro öğrenme (microlearning) aracı diyebilirim. Geniş kitlelere lokma lokma bilgi paylaşımlarında bulunmak istiyorsanız bu yöntem sizin için en ideal olanı diyebilirim.

7 Tabs sayesinde tıpkı instagramda hikaye oluşturur gibi içeriklerinizi hazırlayıp kullanıcılara da gerçekten bir instagram deneyimi yaşatır gibi paylaşım yapabiliyorsunuz. Siz içeriğinizi hazırlayın gerisini bu uygulama hallediyor diyebilirim.

Hazırladığınız microlearning içeriklerini kare kod olarak ya da link olarak paylaşabiliyorsunuz. Kullanıcılar da telefonlarından instagram hikayelerini izler gibi ilerleterek içeriklerinizi tüketebiliyor.

Yazı, emoji, gif, soru-cevap gibi bir sürü özelliği içerisinde barındırıyor.

Ücretsiz versiyonda yeterince deneme yapabilirsiniz. Silip silip tekrar yeni bir içerik oluşturarak bir ömür kullanabilirsiniz bile. Ama üyelik modelleriyle daha çok özellik ekleyebilmeniz paylaşımlarınıza mümkün.

2- Easygenerator

Bu uygulama da müthiş bir içerik derleyici diyebiliriz. Kullanımı çok kolay ve bir içeriği kullanıcınıza hangi yöntemle sunmayı hayal ediyorsanız o yöntem Easygenerator içerisinde var diyebiliriz.

Bilgi paylaşımlarını destekleyecek şablonlar, quiz çeşitleri, soru cevap uygulamaları, video embedleme dahil her şeyi kullanabilirsiniz. Oluşturduğunuz içerikleri SCORM olarak paketleyip LMS’inize yükleyebilir ya da kendine ait linkler ile yine paylaşım yapabilirsiniz. 14 gün deneme sürümü var orada doyasıya bütün özelliklerine erişebilirsiniz sonrasında direkt ücretli üyeliğe geçiliyor.

Güzel Bir Eğitim İçeriği Örneği

3- Bites

Bites microlearning araçları arasında kesinlikle fark yaratan uygulamalardan bir tanesi.

Bites kendini çok güzel 4 aşamada ifade ediyor aslında bir içereği minik minik sunmak mı istiyorsunuz?

1İçeriğin hikayesini anlatın bunu kendi telefonunuzla çekebileceğiniz basit bir video olarak konumlandırıyor.

2 Bilgiyi ölçümlemek için bir soru sorun. Burada soru kullanımı insanların zihninin açılmasını sağlayacaktır.

3 Konuyla ilgili püf noktaları ve unutlmaması kartlarla özetleyin. En önemli içerikler burada olmalı.

4Katılımcıların birbirlerine sorular sorarak ya da birbirleriyle etkileşime geçerek öğrenecekleri alan burası hep aktif.

4- Rise

Articulate 360 ile birlikte hem Storyline hem de Rise ürünlerine sahip olabileceğiniz gibi farklı içerikler üretebilmek için sadece rise ürününü de alabilirsiniz.

Kurs oluşturabilir, rehberler hazırlayabilir, şirketlerin onboarding hatta preonboarding süreçlerinde içerikler hazırlayabilmenize olanak tanır. Genel olarak Easygenerator ‘a benzer bir yapısı bulunmakta. Burada da içeriklerinizi SCORM olarak paketleyebilir ve LMS’lerinize yükleme de bulunabilirsiniz.

Bir diğer avantajı ise buna Articulate 360 ile sahip olabilmeniz. Oradan hem Storyline ihtiyacınızı giderirken hem de Rise ürününe sahip olabilirsiniz. Bu da ücret açısından size fayda sağlayacaktır.

5- EdApp

Uzun zamandır karşıma çıkan ama incelemesi bu zamana nasip olan bir uygulama EdApp. Mikro öğrenme içerikleri üretmede sınırsız olanak sağlıyor diyebilirim. Free versiyon halinde bile fazlasıyla işinizi görebilecek özelliklere sahip. Her türlü geri dönüş alabileceğiniz anketler, soru-cevaplar, bilgi paylaşımları, video, ses paylaşımları yapabiliyorsunuz. Kullanıcıları yönetmek ve hazırladığınız kursları o kullanıcılara sunmak çok kolay. Tek yapmanız gereken içeriğinizi hazırlamanız. Daha önceden PPT olarak hazırladığınız içeriklerinizi de import edebiliyorsunuz bunun içerisine.

Bu yazıda bahsettiğim tüm içerikler işin özünde micro öğrenmeyi destekleyen ve birbirine çok benzeyen ürünler olduğunu söyleyebilirim. Zaten adı üstünde mikro o yüzden işin en temel süreçlerini içeriyor. Sizler de uygulamaları deneyip en beğendiğiniz ile ilerlemeyi sürdürebilirsiniz.

Sizlerin başka kullandığı ve önermek istediği mikro öğrenme içerikleri varsa onları da yorum olarak yazabilirsiniz. Ben de yenilerini heybeme katmış olurum :)

--

--