De valkuil van (te) positief te communiceren

Sabine Simoens
Jan 4, 2017 · 2 min read

Als bedrijf naar buiten komen met innovaties, successen en grote doelstellingen kan een boost geven aan je imago. Te positief uitpakken kan echter ook verkeerd overkomen. Met deze tips trap je niet in de val van al te enthousiaste zakelijke communicatie.

Van charmant naar irritant

Een valkuil van positief communiceren is dat je net iets té enthousiast kan zijn. Een ‘probleem’ is dan geen probleem, maar een ‘uitdaging’. Uitspraken als ‘Welzijn is belangrijker dan winst’ en ‘Wij kiezen resoluut voor een zero waste beleid’ zijn zo straf dat ze de wenkbrauwen doen fronsen.

Overenthousiasme en ‘propaganda’ liggen dicht bij elkaar. Als we iets verpakken als een positievere boodschap dan het werkelijk is, kan dit kan leiden tot

· verlies geloofwaardigheid

· ergernis, afkeer

· (in geval van duurzaamheidscommunicatie) greenwashing

Hoe positief communiceren zonder te irriteren? 5 tips!

Zorg voor:

1. Herkenbaarheid >> Erken dat je bedrijf een probleem heeft, en dit als een uitdaging bekijkt.

2. Transparantie >> Benoem alle kanten van de kwestie. Welke middelen of budgetten zijn nodig?

3. Geloofwaardigheid >> Benoem de stappen die je reeds nam om het op te lossen.

4. Daadkracht >> Plak er een concreet tijdstip op, zowel op korte als op lange termijn.

5. Vertrouwen >> Laat weten bij wie de lezer terecht kan voor meer info of stand van zaken. Wie weet, hebben ze wel tips.

Journalistiek principe

Hoe objectiever de informatie, hoe geloofwaardiger. Laat daarom diverse partijen aan het woord over uw bedrijf/organisatie, en niet enkel het management of het bestuur. Het getuigt van oprechtheid als u andere betrokkenen ook aan bod laat komen. Zij versterken uw boodschap of — in geval van kritiek — heb je zo meteen de kans om het probleem te kaderen.

Besluit: eerlijk duurt het langst

Aarzel niet om — naast het goede nieuws — ook de eventuele problemen te benoemen. Als je ook aantoont dat je je verantwoordelijkheid hiervoor opneemt, zal dit het vertrouwen in je bedrijf of organisatie alleen maar ten goede komen.

>> Nood aan eerlijke, aanstekelijke communicatie? Neem vrijblijvend contact.Sabine Simoens

Written by

People, Planet, Profit en… Pleasure