Faksimile fra Stavanger Aftenblad fredag 16. oktober 2015

10.000 nye arbeidsplasser starter ikke med sløsing, men med en smart by

Vi skulle bruke tiår på å omstille oss, men så ble det oljedominerte næringslivet tatt på senga i 2014. Noen vil vente til 2023. Det er for lenge.

Harald Sævareid
3 min readOct 19, 2015

--

Et nytt Stavanger universitetssjukehus (SUS) skal kunne stå ferdig på Ullandhaug i 2023 — og en ny økonomisk suksess som Forus skal starte. Vi har ikke tid til å vente så lenge.

Den virkeligheten vi nå er en del av krever et næringsliv som takler å jobbe med helt andre marginer enn de vi har vært vant med det siste tiåret. Da kan vi ikke starte denne transformasjonen med sløsing.

Vil kreve ekstramilliarder
Det er sløsing å legge et nytt sykehus på jordene sør for universitetet på Ullandhaug. En får ikke utnyttet eksisterende infrastruktur eller det som er vedtatt i Bypakke Nord-Jæren. Et nytt sykehus så langt fra eksisterende infrastruktur vil kreve ekstramilliarder i investeringer for å takle transportveksten.

Og inntil nye løsninger er vedtatt, finansiert, utredet, før areal er ekspropriert og løsningen utbygget, er det stor mulighet for at mange kaster bort tiden sin i bilkø. Vi har tradisjon for samarbeid og nyskaping i denne regionen, ikke for utbygging av framtidsrettede kollektivtransportløsninger.

Arealutnytting
Joda, som sivilingeniør er jeg fascinert og tiltrukket av nye transportsystemer som monorail. Men det er ikke rasjonelt å flytte en så stor stor del av arbeidsplassene i Stavanger ut av bybåndet for å forsvare slike løsninger.

Vi kan heller bygge monorail der de trengs i dag, med dagens transportbehov. Arealene må utnyttes bedre. De må brukes hele døgnet, ikke i en tredjedel av døgnet, som på Forus. Hvis en ikke har folk som bor og sover, lærer og arbeider på det de samme arealene, er det sløsing.

Det er godt med plass på Våland og tilhørende områder for både et kompakt, nytt sykehus og universitetsfunksjoner, forskningsinstitusjoner og næringsvirksomhet. Disse vil fortette bybåndet der vi har eksisterendeboliger, barnehager, skoler, butikker og andre servicefunksjoner.

Folk i fokus
Gode byer gir godt næringsliv. Og en får ikke til gode byer uten folk. Vi må ta vare på kompetansen. Sykehuset Østfold opplever allerede problemer med å rekruttere leger ute på jordet på Kalnes ved E6 nord for Sarpsborg.

Vi skal trekke de klokeste hodene hjem fra NTNU og andre steder med en attraktiv by og de mest spennende jobbene. Vi kan ikke utkonkurrere alle med lønn lenger. Jobbkandidatene vil ha liv og sameksistens med resten av byen og høste impulser fra noe annet enn sine likesinnede kolleger.

Innovasjon gror ikke raskere i segregerte innovasjonsområder definert av et plankart. Innovasjon oppstår vel så gjerne i en kompleks bysituasjon, eller i en garasje på Storhaug.

Jeg har også jobbet på et såkalt innovasjonsprosjekt for Stavanger universitetssjukehus. Vi avdekket potensielt store samfunnsmessige gevinster.

Men grunnen til at prosjektet ligger på is er ikke lang avstand til forskere,men at organisasjonen ikke er rigget for entreprenørskap og mangler tilgang til risikovillig kapital. Hvor får en enklest tilgang til det?

Våland er best
Den sløsingen som et nytt SUS på Ullandhaug representerer er det næringslivet og den enkelte skattebetaler som må betale for. Det vil gi oss en dårlig start på transformasjonen til virkeligheten med stramme marginer, når vi heller kan få en dytt.

Bygg nytt SUS på Våland med gode, nyskapende, arkitektoniske kvaliteter som kan koble sykehuset sammen med videre by- og næringsutvikling iParadis og Hillevåg, slik at en kan benytte seg av dobbeltsporet på Jærbanen og bussvei 2020.

Sørg for at Våland blir en enda bedre arbeidsplass i sykkelavstand til tusenvis av eksisterende ansatte. Bygg et sykehus som gjør det lettere å blifrisk. Gi næringslivet forutsigbarhet slik at det kan starte i dag med å skape arbeidsplasser i nærheten til framtidens sykehus på Våland, mens det allerede ligger der. Smart, ikke sant?

Jeg gleder meg til å være med på å fortsette å bygge disse arbeidsplassene. I dag.

HARALD SÆVAREID
Sivilingeniør industriell design, Stavanger

--

--

Harald Sævareid

Brenn for sterke brukaropplevingar. Drøymer om rein energi. Kulturkonsument. Høgreist.