Як оцінювати фундаментальні основи NFT

SALTICIDAII | HRAFIIA
7 min readJul 10, 2022

Переклад статті

Вступ

Новий місяць, нова половина року. Настав час поглянути на свій портфель і оцінити його. Як макро і криптовалютні ринки, NFT знаходяться у волатильній фазі. Там неспокійно. Коли зміниться пора року, ми, цілком ймовірно, побачимо зовсім інший ландшафт ринку NFT. Нам доведеться переосмислити фундаментальні основи NFT при складанні своєї руки для гри. PFP, ігри, активи метавселених, історичні артефакти, корисні NFT — всі вони вимагають власного аналізу. Тому сьогодні ми поговоримо про те, як підходити до фундаменталу NFT з розбивкою по категоріях.

Аналіз фундаменталу NFT за 6 основними категоріями

Існує безліч форматів NFT: арт, PFP, колекційні предмети, метавселені, ігри, історичні NFT, корисні NFT, музика, цифрова земля. Список можна продовжувати і він швидко розширюється.
Аналізуючи конкретний NFT, важливо відзначити його категорію. Наприклад, підхід і оцінка PFP відрізняється від того, як ви будете аналізувати цифрову землю в метавселеній. У кожній категорії є унікальні моменти, на які вам доведеться звернути увагу, щоб досягти успіху.

Мистецтво

Щоб проаналізувати NFT мистецтво, почніть з вивчення цих шести фундаментальних питань:

Хто художник?

Проведіть дослідження художника, вивчивши його інші роботи, веб-сайт, присутність у соціальних мережах і біографію. Знайомство з історією художника проливає світло на людину, що стоїть за його роботами, а також на «як» і «чому» його творчості, що відноситься до NFT.

Який жанр?

Розглянемо жанри NFT творів. Концептуальне мистецтво, генеративне мистецтво, піксель-арт, музика і фотографія — це приклади медіа, які останнім часом набули великого поширення в екосистемі NFT. Відповідно, вказівка жанру твору допоможе вам краще зрозуміти його контекст і місце на арт-сцені NFT.

Які технічні характеристики твору мистецтва?

Зверніть увагу на дизайн NFT. Чи мінтіл художник його як ERC721 на Ethereum? ERC1155 на Polygon? Чи зберігаються метадані твори через децентралізовані сховища, такі як Arweave, або метадані зберігаються повністю в мережі? Відповіді на ці запитання допоможуть вам зрозуміти технічну інфраструктуру арт-NFT.

Які естетичні характеристики твору мистецтва?

Естетична цінність твору мистецтва зводиться до того, як цей твір викликає у глядачів задоволення (наприклад, від краси) або незадоволення (наприклад, від жаху). Тому, коли ми шукаємо естетичні характеристики твору, ми розглядаємо такі речі, як його зміст, форму, почуття візуальної гармонії або її відсутність. Наскільки успішно NFT підходить до цих факторів, на ваш погляд? А на думку інших?

Який масштаб твору?

Чи створював художник твір як одиничний (1/1) NFT? Або ж тираж 1000 примірників? Чи цей твір є частиною більш великої взаємопов’язаної серії робіт, які створюються на постійній основі? Переконайтеся, що ви розумієте, як обсяг твору вписується в особистий канон художника, а так само з точки зору пропозиції.

Як виглядає ринок твору?

Розгляньте статистику первинного продажу твору (ціна в ETH і вартість в доларах США на той момент і т. д.) і всі наступні дані про вторинні продажі. Корисний ресурс для пошуку цієї інформації cryptoart.io творцем якого є Richard Chen.
Після цього огляду художніх NFT у вас буде найкраще уявлення про те, які питання ви захочете поставити NFT інших категорій. Деякі категорії будуть перетинатися, але в кожній сфері будуть свої унікальні моменти і нюанси.

Збірка/PFP (аватарки)

Основні питання, які можна використовувати для аналізу проектів цифрових збірних зображень або фотографій профілю (PFP), такі:

Хто творці?

Враховуйте талант команди і послужний список в екосистемі, наприклад, чи є у них попередні проекти, які ви можете перевірити. З метою забезпечення підзвітності також подумайте, чи є команда публічною, напівпублічною (тобто деякі члени псевдонімні або анонімні) або повністю анонімною. Не те щоб анонімні команди були поганими самі по собі, просто анонімам простіше поплисти вдаль, пообіцявши все на світі, і після цього нічого не зробити.

Які технічні характеристики колекції?

Зауважте, на якій мережі міняються NFT, який стандарт токенів вони використовують, як вони реалізовані (наприклад, ERC721A або solmate), як вони підходять до зберігання метаданих і так далі.\

Що відбувається з мистецтвом?

Колекція із запам’ятовуваним, візуально яскравим, чарівним або невідпорним для мемів мистецтвом — це завжди хороший знак! Це найбільш суб’єктивний елемент процесу.

Як йдуть справи з пропозицією?

Оцініть загальний обсяг пропозиції колекції. Чи є в ній 10 тис. примірників? 20 тис.? Також корисно дізнатися, чи залишила команда великий шматок загального запасу. Наприклад, творці goblintown.wtf залишили 1k зі 10k NFT-колекції.

Як йдуть справи зі спільнотою?

Подумайте про репутацію спільноти проекту і поспостерігайте за деякими його членами. Вам подобається те, що ви бачите? Це великий плюс.

Як виглядає ринок колекції?

Ви захочете проаналізувати такі речі, як ціна, обсяг торгів, ринкова капіталізація, кількість власників і багато іншого. Вивчення цих статистичних даних допоможе вам перевірити пульс ринкової активності проекту.

Яка дорожня карта?

Зверніть увагу на публічно заявлені плани проекту. Чи навмисно колекція не має дорожньої карти, чи в неї велика дорожня карта, наповнена всілякими трансмедійними проектами?

Які юзкейси?

Також зверніть увагу, чи надають колекційні предмети або PFP якісь додаткові переваги, наприклад, можливість використовувати їх для отримання токенів ERC20, автоматичне включення в майбутні вайтлісти, управління DAO, доступ в meatspace і так далі.

Ігри

При аналізі ігрових NFT необхідно поставити такі ключові питання:

Хто творці?

Гарною ознакою є команди, в яких працюють досвідчені гейм-дизайнери та ветерани ігрової індустрії. Іншими словами, люди, які живуть і дихають іграми, мають все необхідне для створення відмінних ігор.

Який жанр?

MMO, рольові ігри, спортивні ігри та торговельні ігри — ось деякі з найбільш поширених жанрів на сучасній сцені ігрових NFT. Куди проект, який ви аналізуєте, вписується на цій сцені? Деякі жанри, такі як MMO, будуть набагато складнішими в реалізації, в той час як інші будуть значно простіше.

Які технічні характеристики NFT?

Зверніть увагу, на якій мережі міняться NFT (Ethereum, Polygon, Ronin, Arbitrum тощо), який стандарт їх токенів, стиль реалізації тощо. В даний час переважна більшість ігрових зусиль у web3 відбуваються на недорогих сайдчейнах або рішеннях другого рівня (L2), тому очікуйте, що зараз і в майбутньому ви будете вивчати і в основному ігрові NFT, що не належать до Ethereum.

Як NFT впливають на загальний дизайн гри?

Вам варто звернути увагу на те, як NFT використовуються в самій грі і як творці підходять до NFT як до бізнес-моделі. Чи продають вони NFT безпосередньо користувачам — якщо так, то скільки і якими темпами? Чи покладаються вони на роялті або ж на доходи внутрішньоігрової економіки? Чи здається їх підхід до NFT продуманим і стійким або незграбним і недалекоглядним? Один з тривожних сигналів — якщо ігровий проект більше зосереджений на NFT, ніж на створенні справжньої, хорошої гри. Axie Infinity — приклад команди, яка в першу чергу зосередилася на геймплеї, і їх Axie NFT в першу чергу підтримують цей геймплей.

Гра вже придатна для гри?

Багато ігрових NFT проектів випускають NFT до того, як їхні ігри будуть створені або придатні для самої гри. Проекти, у яких вже є робочі ігри, які люди можуть використовувати вже сьогодні, менш ризиковані.

Яка дорожня карта?

Нарешті, завжди звертайте увагу на публічно оголошені плани гри. Що буде далі з проектом? Чи виконали вони свою дорожню карту вчасно?

Історичні NFT

Я намагаюся в міру сил стежити за дискусіями і суперечками навколо історичних NFT, але я, звичайно, далеко не експерт у цій категорії. Проте авторитетом у цій темі є фахівець з аналізу даних та історик NFT Chainleft , який нещодавно написав проникливий пост у Mirror під назвою “Визначення” NFT “в історичному контексті ". Я рекомендую прочитати всю статтю, оскільки це велике глибоке занурення, але зверніть увагу, що в кінці статті Chainleft виділив п’ять фундаментальних факторів, до яких люди схиляються при аналізі історичних NFT. До них належать:

  • Тимчасова мітка: Незмінні, об’єктивні дані в блокчейні.
  • Обмеженість: Кількість активів у колекції або виданні.
  • Творчість: Художні та концептуальні задуми.
  • Технічні досягнення: Технічні зусилля, які розширюють кордони NFT простору.
  • Блокчейн, на якому вони минуть: Для NFT, які потребують сумісності(наприклад, ігрові NFT), мережа, на якій минає NFT, може мати вирішальне значення. Це менш актуально для історичних NFT, але децентралізація все одно має значення, поки максималізм не засліплює нас. Важливо відзначити, що ми бачили кілька прикладів того, як значущі NFT роблять мережі більш мейнстрімними та актуальними, тому можливо, значення самого NFT може бути набагато важливіше, ніж мережі, на якій він хибний.

Метаверс/Цифрова земля

Якщо ви хочете проаналізувати віртуальну землю NFT з проекту метавселеної, ви можете почати з відповіді на ці фундаментальні питання:

Хто творці?

Розгляньте досвід і послужний список проекту в Web3, а також присутність у віртуальних світах в цілому.

Які технічні характеристики NFT?

Чи випускається цифрова земля на Ethereum, Polygon або на якійсь новомодній мережі метавселеної?

Як регулюється динаміка пропозиції NFT?

Важливо з’ясувати, чи є у проекту фіксована пропозиція — наприклад, 5 тис. ділянок — або не обмежена пропозиція землі. Крім того, в якому темпі виходить земля? Чи є якийсь графік, опублікований десь, або процес виходу носить разовий характер?

Чи легко будувати у віртуальному світі?

Ви хочете бачити проекти, які дуже прості у використанні, коли справа доходить до створення земельних «будівель». Немає сенсу купувати землю, якщо ви не можете нічого зробити, щоб збільшити її вартість.

Чи доступний віртуальний світ?

Чи є віртуальний світ відкритим і вільно використовуваним, чи не є він обгородженим цифровим садом? Чи можуть люди як і раніше створювати навколо себе соціальні простори і насолоджуватися ними у віртуальному світі без необхідності самостійно володіти NFT-землею проекту? Чим доступніше, тим краще.

Як йдуть справи з місцем розташування в метавселеній?

Розташування, розташування, розташування. Наприклад, сектор Origin City метавселеної Voxels, заснованої на Ethereum, є найстарішою і найбажанішою землею в цьому проекті. Вивчіть контекст локацій у метавселеній, щоб краще зрозуміти їхню бажаність.

Скільки активних користувачів?

Чи є NFT частиною проекту, який зараз являє собою віртуальне місто-привид, або ж це світ, в якому є сотні-тисячі активних користувачів? Велика активність — ідеальний варіант.

Як виглядає ринок проекту?

Вивчіть такі елементи, як ціна, обсяг торгів, ринкова капіталізація, кількість власників і багато іншого.

Корисні NFT

Корисні NFT — це NFT, які корисні для конкретних цілей, а не просто як предмети мистецтва, колекціонування, віртуальні земельні ділянки тощо. Два популярних класи NFT в цій категорії — це доменні NFT, наприклад, домени .eth від Ethereum Name Service, і членські NFT, наприклад, PROOF Collective Pass. Під час аналізу таких NFT слід задатися наступними запитаннями:

Хто їхні творці?

Ви знаєте, як це робиться, досвід і репутація є відмінними ознаками.

Які корисності даються?

Ви можете використовувати ENS ім’я для управління гаманцями і децентралізованими веб-сайтами, або членські NFT можуть пропонувати доступ до майбутніх дропів NFT, наприклад, як власники PROOF NFT отримали безкоштовні Moonbirds NFT. Вивчення того, що насправді робить розглянутий NFT і як він працює, є ключем до розуміння його цінності.

Як довго діє корисність?

Корисний NFT може надавати свої переваги безстроково тому, хто ним володіє, або його потрібно періодично оновлювати і перереєструвати після закінчення терміну дії, як імена ENS. Розуміння порядку «обслуговування» і «підтримки» корисного NFT є ключем до використання його цінності.

Переклад підготувала українська спільнота криптоентузіастів HRAFIIA.

Telegram
Twitter

--

--