Nu lanseras appen FAIR i Stockholm. Den både ägs och drivs i samarbete med förarna själva.

Taxiunionen lanserar rättvise-app!

FAIR
2 min readSep 13

--

Som ett alternativ till etablerade app-taxibolag lanserar nu den ideella föreningen Taxiunionen: FAIR, appen som ägs och drivs i samarbete med förarna själva. Taxiunionen är tillsammans med förarna majoritetsägare i företaget, med målet är att ge förarna bättre villkor, ersättning och arbetstider. Och tryggare resor för kunden.

Att förarna äger appen stärker både känslan av gemenskap och motivationen att alltid ge bra service. Samtliga förare visar utdrag från polisens belastningsregister och delar med sig av sin position i realtid för att ge trygghet för resenären, hela vägen från beställning till destination.

För billig taxi kostar för mycket.

Att många gig-förare arbetar under usla förhållanden kommer knappast som en överraskning. Inte nog med låg lön och oskäligt långa arbetsdagar; bristande transparens kan dessutom leda till rena förlustkörningar.

I slutändan är det alltså förarna som betalar för lågpristaxin. En ojämlik arbetssituation som det är hög tid ändra på. Vilket är precis vad FAIR gör; genom att mobilisera förarna i en egen — helsvensk — app blir det lättare att påverka både sin egen situation, och branschen i sig.

På väg mot en bättre färd.

“Vi är oerhört glada över att kunna presentera FAIR — bättre för både förare och kund” säger Samuel Nygren, initiativtagare till app-lösningen. ”Bättre villkor för föraren och bättre magkänsla för den medvetna kunden.” Det hela bygger på att kunden betalar några kronor mer, men framförallt på att FAIR tar en betydligt lägre avgift. Förarens företag kan dessutom dra av momsen i efterhand, vilket inte går med de större plattformarna eftersom de inte betalar moms i Sverige.

Att välja FAIR handlar kort sagt om att ta ställning för mer hållbara arbetsvillkor. Det är värt några kronor extra. Eller som Samuel Nygren konstaterar: ”Vi kör inte med våra förare.”

/Taxiunionen & FAIR

FAIR finns på App Store och Google Play och på fairtaxi.se

SVT 2023–09–13: https://sverigesradio.se/artikel/taxiforare-trotta-pa-gigjobben-vill-inte-vara-slavar

--

--