Interview: Sanne Wijbenga — IXDS

Sanne Wijbenga
Aug 13, 2017 · 6 min read

This interview with me first appeared on Fontanel.nl (http://fontanel.nl/interview/sanne-wijbenga/)


Sanne Wijbenga werkte jarenlang onder anderen bij Studio Dumbar en Fabrique, totdat hij in 2014 besloot naar Duitsland te verhuizen. Momenteel is hij director Connected Living bij IXDS; een Service Design Agency dat — net als Sanne zelf — moeilijk in een hokje te plaatsen is. We spreken Sanne over zijn carrièrepad, zijn groei als all-round creatief en de redenen achter zijn move naar Duitsland.

Kun je ons even kort meenemen door je carrière, Sanne?

Je had daarvoor illustratieve vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht gestudeerd. Hoe kwam je dan bij de digitale tak van een branding bureau terecht?

Illustratie was redelijk ingeslapen en plat voor mijn gevoel. Verhalen vertellen door middel van metaforen in een afbeelding was iets anders dan wat ik me initieel had voorgesteld. De focus in de opleiding was zeer naar binnen gericht en sloot eigenlijk de buitenwereld en de spannende dingen die er op dat moment gebeurde uit.

Concept en Art Direction voor de Rijksmuseum website / Bureau Fabrique

En toen heb je je binnen Dumbar verder kunnen ontwikkelen?

Ik hoef niet alles meer zelf te kunnen, maar vind het wel waanzinnig interessant van anderen te leren en te kijken wat het aan mijn skill set kan toevoegen.

Na zesenhalf jaar bij Fabrique ben je toen naar Duitsland verhuisd. Waarom Duitsland? Was dat een logische stap?

Concept en strategie voor de Allerhande Koken app en website / Bureau Fabrique

Veel mensen in Nederland willen graag internationaal werken en hebben een soort kosmopolitische droom dat dat binnen Europa heel makkelijk is. Klopt dat beeld?

Hoe heb je je carrière in Duitsland weer opgepakt?

Toen je dat eenmaal doorkreeg, dacht je: het is tijd voor wat nieuws.

Ik probeer jonge creatieven die veel tegelijk willen doen, altijd mee te geven dat ze allereerst één ding uit moeten kiezen om zich op te focussen.

Hoe zou je jezelf binnen het IXDS-team typeren, nu je met zoveel mensen met allemaal verschillende kennis en skills samenwerkt?

Is het van belang dat jonge creatieven zich vanaf het begin van hun carrière ontwikkelen in de breedte?

Als je gewoon aan de slag gaat, je doet je job goed, en je blijft groeien dan voel je vanzelf wel op een gegeven moment waar je ook goed in bent, wat je leuk vindt, en hoe je dit weer verder kunt ontwikkelen. Je moet ook gewoon doorbijten. Ik heb genoeg klussen in mijn loopbaan gedaan die niet altijd even tof waren, maar waar ik wel veel van heb geleerd.

Geen enkele stap hoeft perfect te zijn. Als je weet dat iets je veel brengt, is dat genoeg.

Misschien zijn wij tegenwoordig wel te bang om ons vast te leggen, met de angst dat het definitief is.

Sanne Wijbenga

Written by

Independent Designer & Creative Director. I help companies be successful by creating meaningful digital experiences for their customers.