Een welverdiende ode aan de vrouw

De meeste tentoongestelde foto’s door Marc Lagrange tonen veel naakt

De tijdelijke tentoonstelling ‘Timeless Beauty’ in het Gallo-Romeins museum van Tongeren is een ode aan de vrouw. Het vrouwelijk schoon van tweeduizend jaar geleden en dat van nu staan centraal.

In de tentoonstelling ‘Timeless Beauty’ kan u te weten komen welke juwelen en kleren de vrouw droeg en hoe ze zich verzorgde ten tijden van de Romeinen. Dit wordt allemaal duidelijk met behulp van de vele eeuwenoude voorwerpen die u kunt bezichtigen in het museum en de bijhorende video’s die het gebruik ervan nader uitleggen.

De schoonheid van de hedendaagse vrouw wordt in de kijker gezet met de foto’s van de Belgische kunstfotograaf Marc Lagrange. Dit doet hij door veel bloot te geven van het model, letterlijk en figuurlijk. De meeste zijn naaktfoto’s maar wanneer je de foto linkt met het toebehorende tekst van een Romeinse auteur, krijgt het plots een meer emotionele waarde. Het doet een vrouw denken aan haar lichaam en helpt zichzelf te accepteren.

Olivia Thijsen, een bezoekster van de tentoonstelling, is het hiermee eens. ‘Het laat zien dat het karakter de belangrijkste boodschap houdt’, aldus Thijsen. Deze boodschap dringt echter niet tot iedereen door. Een expo zoals deze blijkt tot op de dag van vandaag als controversieel te worden beschouwd. Sommigen zien deze foto’s helaas als pure pornografie.

‘Wat is schoonheid?’ Deze vraag wordt in een tiental video’s gesteld aan vrouwen van verschillend origine en met een totaal ander verleden. Ze antwoorden zeer eerlijk en datgene kan de kijkers ontroeren. De éne praat over hoe ze zich isoleert omdat ze zich slecht voelt over haar lichaam terwijl de ander zegt dat het haar niets kan schelen wat andere mensen van haar denken. 
Genderongelijkheid is een probleem dat over heel de wereld voor opstand zorgt. U zou deze expositie feministisch kunnen noemen. Het komt dus op het juiste moment. Lagrange, die in 2015 stierf in een auto-ongeluk, krijgt hiermee een nieuw leven en er zal nog lang worden gesproken over zijn kunstwerken.

Sarah Rummens