Emotie in beeld

‘Ziekte, krankzinnigheid en de dood hebben altijd over me gewaakt’

Het schilderij ‘Ashes’ is te zien in de Nationale Galerie in Oslo, Noorwegen.

‘Ashes’ is een eerder seksueel getint schilderij van de Noorse kunstenaar Edvard Munch. Hij beeldt hierin zijn affaire af en maakt gebruik van de duistere en hartbrekende elementen die men van hem gewend is.

‘De vurige passie zet liefde om in as’, is volgens verschillende kunstkenners hier een metafoor waar niet naast valt te kijken. Het schilderij vertelt het verhaal van een onmogelijke en verboden liefde. De vrouw, wiens rode onderkleed nog zichtbaar is, zit letterlijk met de handen in het haar. Het koppel weet niet meer wat te doen. ‘Ashes’ vertelt over zijn affaire met Millie Thaulow, zijn eerste grote liefde én de vrouw van een verre achterneef. Overspoeld met schuldgevoel zit Munch ineengedoken in de hoek. Later zou hij zichzelf in deze periode beschrijven als te jong en onervaren om helder na te denken over zijn beslissingen.

Munch is gekend om zijn autobiografische werken. Het overlijden van zijn moeder en oudere zus aan tuberculose, de psychose van zijn jongere zus en de financiële problemen van zijn vader hebben veel bijgedragen aan zijn kunstwerken. Donkere thema’s zoals angst en de dood zijn hier het gevolg van. ‘Ziekte, krankzinnigheid en de dood hebben altijd over mijn wieg gewaakt’, schreef hij ooit.

Munch staat, samen met onder andere Vincent Van Gogh, aan de basis van het expressionisme. Naast ‘De Schreeuw’ en ‘Madonna’ is dit één van zijn bekendste creaties. Deze werken zorgden ervoor dat Munch tot op de dag van vandaag als één van de meest gerespecteerde en getalenteerde kunstenaars wordt beschouwd.

Sarah Rummens