RIK WOUTERS IN MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN

Liefdevolle terugblik op het leven van een kunstenaar

Rik Wouters gebruikte vaak felle kleuren, dit is kenmerkend aan het fauvisme.

BRUSSEL — Een retrospectieve tentoonstelling over het leven van Belgisch kunstenaar Rik Wouters (1882–1916) vindt plaats in Brussel. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België werkten samen met het KMSK van Antwerpen om dit te realiseren. Zijn liefde voor zijn vrouw Nel wordt hier zeer duidelijk.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België openen samen met het KMSK van Antwerpen dé tentoonstelling over Rik Wouters. Zijn bekendste werken zijn nu voor de eerste keer samen te bewonderen. Twee weken na de start komt er nog steeds een groot publiek naar de kleurrijke verzameling kijken.

Kleurrijk oeuvre

Op de website van de Belgische Musea voor Schone Kunsten wordt de uiteenzetting beschreven als ‘een briljant en kleurrijk oeuvre’. Hier valt uiteraard niet naast te kijken. Rik Wouters was tot aan zijn dood in 1916 een gekend Fauvist. Kleur is dus zeer aanwezig in zijn meeste werken.

De tentoonstelling begint in een kleine zaal waar het publiek wordt meegenomen doorheen Wouters’ levensverhaal. In de grotere zalen die volgen, kunnen de bezoekers zijn bekendste werken zien. Een aantal boeken met een verzameling van al de kunstwerken liggen verspreid over verschillende zalen in het museum.

Er staat nergens tekst op de muren met uitleg over de werken. De organisatoren van de expositie willen de bezoekers er echt naar laten kijken. Enkele van hen kunnen hierdoor lang stilstaan bij één schilderij en erover nadenken, iets wat misschien niet vaak genoeg meer voorkomt.

Een audioguide geeft echter hier en daar een beetje informatie. Deze info is maar een klein onderdeel van de expositie. De hele tentoonstelling laat een emotionele en liefdevolle indruk na over het leven van de kunstenaar.

Bewogen leven

Dat Wouters een muze had, wordt snel duidelijk in de uiteenzetting. Dit is Nel en ze was de liefde van zijn leven. Al de werken waar zij het onderwerp van was, zouden gemakkelijk een eigen tentoonstelling kunnen vormen. Het is hartverwarmend om liefde van honderd jaar geleden op zo een manier te kunnen meemaken.

Zelfportret na bovenkaakoperatie. Foto: kmska.be

Hartverwarmend en toch ook hartbrekend. Lang hebben ze niet kunnen genieten van deze liefde. Wouters werd ziek en stierf op 34 jarige leeftijd aan kaakbeenkanker. Deze tegenslag is ook te zien op een aantal schilderijen in het museum. Het zelfportret ‘Rik met de zwarte ooglap’, dat hij schilderde na een bovenkaakoperatie, is hier een voorbeeld van.

Deze retrospectieve en kleurrijke tentoonstelling van Wouters brengt het publiek zijn populairste schilderijen en beeldhouwwerken. Er is de kans om een gratis workshop te volgen en te schilderen zoals de kunstenaar zelf. Dit valt allemaal nog te bewonderen tot en met 7 juli 2017.

Sarah Rummens