Sinds 2015 trekt de arbeidsmarkt in Vlaanderen opnieuw aan. Vorig jaar werden bij de VDAB 226.671 vacatures aangemeld, ruim een kwart meer dan het jaar voordien. Voor bepaalde jobaanbiedingen wordt het steeds lastiger om voldoende of geschikte kandidaten aan te trekken. Liefst 54 beroepen belandden in 2016 op de zogenaamde knelpuntberoepenlijst. Waaronder: landmeter.

KEVIN DECLERCK ALS LANDMETER

‘Door die Telefacts-reportage vond ik mijn droomberoep’

Kevin Declerck: ‘Het toestel van een landmeter kost zo’n dertig- à veertigduizend euro’

Kevin Declerck (24) wist vroeger niet dat de opleiding landmeter bestond. Door een reportage op VTM over knelpuntberoepen kwam hij hier achter. Nu werkt hij voor de stad Hasselt en is hij blij eindelijk zijn droomberoep uit te oefenen.

‘Landmeter is een vergeten beroep’, vertelt Kevin Declerck (24). ‘Ik zag een Telefacts-reportage over knelpuntberoepen en wist onmiddellijk dat het iets voor mij zou zijn.’ Als hij dat niet was tegengekomen, zou hij dit beroep misschien nooit hebben gevonden. Op dat moment studeerde hij nog voor vertaler-tolk. Deze studies heeft hij niet afgemaakt.

Het is voor werkgevers niet gemakkelijk om een geschikte landmeter te vinden. Declerck heeft nooit herexamens gehad en kon dus al onmiddellijk beginnen werken toen hij afstudeerde in 2015. Op dit moment begeleidt hij beginnende landmeters met hun projecten.

De meeste mensen weten dat landmeters opmetingsplannen maken. Dit is niet het enige wat ze doen. Ze maken schattingsverslagen op, verdelen bouwgronden en bemiddelen zelfs in burenruzies. Wat de architect ontwerpt op plan, brengt de landmeter naar het terrein.

Nieuw-Zeeland
Declerck heeft een paar maanden stage gedaan in Nieuw-Zeeland. Hier hield hij zich vooral bezig met het verdelen van bouwgronden. ‘Mijn verblijf werd betaald door het ingenieursbureau waar ik werkte. Van hen kreeg ik ook een auto die ik in het weekend mocht gebruiken om het land te gaan verkennen.’ Hij kon tijdens deze stage veel bijleren en dit staat uiteraard zeer goed op zijn CV.

Wat veel mensen waarschijnlijk niet weten is dat je de kans hebt om te reizen als landmeter. Dit is dan hoogstwaarschijnlijk in de baggerindustrie. Dit is het onderhouden van onder andere havens of kanalen. ‘Een nadeel hiervan is dat je nooit thuis bent en ook niet weet wanneer je naar huis kan. Het zijn zeer lange werkdagen’, aldus de landmeter. Hij denkt dit nooit te zullen doen omdat hij hier in België anders geen toekomst heeft.

Zware kosten
Landmeters kunnen ook als zelfstandigen aan de slag gaan. Hiervoor moet er door hen een eed worden afgelegd voor de rechtbank. Declerck heeft dit gedaan toen hij afstudeerde maar besloot om toch voor iemand te gaan werken. ‘Als zelfstandige beginnen, brengt heel zware kosten met zich mee. Het toestel van een landmeter kost ongeveer dertig- à veertigduizend euro.’

Hij denkt eraan dit later misschien te doen als bijberoep wanneer hij genoeg heeft gespaard. Declerck: ‘Dan combineer je de zekerheid van werken voor iemand, met het werken als zelfstandige in je vrije tijd.’ Hij is zeer blij dat hij een beroep heeft gevonden dat bij hem past. ‘Zonder die reportage zat ik hier nu niet.’

Sarah Rummens