No baby shower

Ik ben een vrouw van 34 die geen kinderen wil. Dat is op zich geen probleem.

‘t Is niet dat ik kinderen haat of ze ‘s avonds in de spaghetti roer en opeet of zo.

Ik heb gewoon geen zin in een leven dat rond kinderen draait. Ik weet niet goed hoe me te gedragen rond kinderen, ik vind baby’s niet noodzakelijk cute en ik kijk niet uit naar vuile pampers, snotneuzen en kwijl. Wat ik wel fijn vind, is voor dieren zorgen, constant nieuwe dingen bijleren, creatief bezig zijn, reizen, lezen en eten. Dus geen kinderen voor mij.

Een vriend van me heeft dezelfde levenskeuze gemaakt en krijgt het zwaar op zijn non-child-bearing heupen dat mensen hem constant lastigvallen, uitschelden en uitdagen omwille van het simpele feit dat hij zich niet voort wil planten. Daarom ijvert hij al een tijdje voor meer begrip en respect voor niet-ouders. Of kindvrije mensen, zoals hij het zelf noemt. Vorige week opperde hij het idee van een no-baby-shower, waarop je viert dat er geen kindertjes komen en je evenveel taart mag eten en cadeautjes krijgen. Leuk idee, vond ik. Dus ik deelde zijn idee op mijn facebookpagina. Al mijn kindvrije vrienden waren super enthousiast, dus dat feest, dat komt er wel eens van. Er was maar een negatieve reactie. Van een mama. Dat ze niet begreep dat dat een reden tot feesten was en dat er wel betere redenen zullen bestaan en dat ze de hele heisa niet begreep. Daarom maakte ik vandaag een lijstje met goede redenen voor een no-baby-shower. In de hoop dat ze nu wel snapt waarom en lekker komt meefeesten (want ze is een lieve schat!)

Reden I: Het joepie-we-begrijpen-je-feestje

Babyborrels zijn leuk. Als je van baby’s houdt en blij bent dat iemand een kindje kreeg. Ben je geen baby-persoon en ben je een beetje bummed dat je je vriend/vriendin nu minder vaak zult zien, dan zijn babyborrels vooral vervelend.

De kans is groot dat je de baby MOET vasthouden. Ik heb het eens verkeerd gedaan en kreeg meteen een boze blik van de kersverse grootmoeder en moest de baby meteen afgeven. Of het kind begint te huilen en jij weet niet wat je moet doen en krijgt blikken van medelijden van de groep, omdat iedereen zijn hart vasthoudt voor de dag dat jij er eentje van jezelf krijgt. Of iedereen begint meteen te kirren over hoe goed je er uit ziet met een klein bundeltje in je armen en vraagt wanneer jij er nu eens aan begint.

Je MOET enthousiast over de wieg hangen en raden op wie hij/zij nu het meest lijkt.

De meeste baby’s lijken vooral op baby’s. En het feit dat ze liggen te slapen, is nu niet echt zo’n fantastische verwezenlijking.

Alle conversaties gaan over baby’s en over wat ze al kunnen en welke kleur hun eerste drolletjes hebben en over hoe de bevalling was… Niemand is die dag geïnteresseerd in een gesprek over democratie, vluchtelingen, goede eettenten of mooie plekjes in de natuur.

Ja, baby’s zijn cute en meestal is er taart, maar na 5 babyborrels heb je het wel gehad.

Daarom lijkt het me fijn om af en toe een borrel te organiseren met enkel mensen die niet gaan lopen zagen over hoe je hard je klok aan het tikken is. Met een grote taart in het midden waar iedereen enthousiast over moet doen en moet raden waar hij naar smaakt. En er mag niet over kinderen gepraat worden. Enkel over hoe fijn het is om er geen te hebben. Voor een keer hoor je ook bij een grote groep die er hetzelfde over nadenkt als jij en ben je geen buitenbeentje. Niemand probeert grote levensbeslissingen te nemen in jouw plaats of verwijt je dingen die niet op jou van toepassing zijn.

Af en toe… gewoon als tegengewicht.

Reden II: Het economisch gedreven feestje

Het leven als een westers persoon is een beetje als een computerspelletje. Je wordt verwacht een level af te werken, de ‘boss’ te verslaan en met een vers zakje muntjes verder te gaan naar het volgende level. Communie’s of lentefeesten, afstuderen, je eerste huis, trouwen, kinderen, pensioen, … Ze leveren allemaal een ‘proficiat’ en een zakcentje op, maar er zijn er maar een paar die zo’n impact hebben op je ego en je spaarpot. Een kind opvoeden kost veel geld, dus vinden we het logisch dat we aan onze familie en vrienden vragen om een centje bij te dragen.

Als medio-dertiger krijg je ongeveer maandelijks zo’n kaartje met de afmetingen en het gewicht van de nieuwe mede-aardbewoner en de URL voor de geboortelijst. Je koopt tegen je veertigste zo’n 50 — tal rompertjes, ververskussens, pamperbakken, flesjes en knuffels.

Als je nooit een eigen huis koopt, nooit trouwt en nooit kinderen maakt, blijf je een beetje begaaid achter. Niet dat we moeten geloven in het achterhaalde ‘voor wat, hoort wat’, maar na een tijdje begint het toch een beetje wrang te voelen.

Als non-ouder heb je ook wel eens centen nodig om je droom waar te maken, al gaat het niet over een kind of een uitzet. Misschien verdienen niet-ouders ook wel eens een extra centje. Want zij zijn degenen die op je kind passen als jij het niet kan en die het verwennen met cadeautjes, omdat ze er zelf geen hebben. Zij houden tijd over om voor ouderen te zorgen of voor dieren of dingen op te bouwen en mensen op te vangen. Ze worden onderschat en ondergewaardeerd, maar ze zijn broodnodig. Daarom vind ik dat zo’n mensen gerust eens een wereldreisborrel mogen geven. De lijst ligt bij het reisagentschap. Of een nieuwe-auto-feestje, voor een echte elektrische auto! Of zelfs bescheidener, een aangelegde-tuin-feest of zelfs gewoon een die-mooie-jas-die-net-boven-mijn-budget-is feest. Met een kaartje met de afmetingen en de kleur van die prachtige jas.

Reden III: Het ego feest

Als je het levensspel met alle juiste levels doorloopt, krijg je vaak schouderklopjes en bemoedigingen. Afgestudeerd? Proficiat! Trouwen? Proficiat! Baby? Proficiat! Als er een feest aan te pas komt, is het helemaal fantastisch. Een hele dag waarop iedereen je knuffelt, kust en je ego streelt, want ‘wat heb je dat goed gedaan!’ en ‘ wat ben je goed bezig!’

Heb je geen budget om te trouwen en werk je niet mee aan de uitbreiding van het menselijke ras, dan zijn er weinig momenten waarop je er door je geliefden uitgebreid aan wordt herinnerd dat je een goed mens bent en dat je tot nu toe flink je best hebt gedaan. En een mens heeft dat af en toe eens nodig. Dus mogen niet-ouders van mijn part af en toe eens een ego-feestje geven. Met knuffels en kussen en veel gestreel. Zodat ze er weer voor even tegenaan kunnen.

Reden IV: Het kijk-eens-feest

Er zijn weinig mensen die beseffen dat het ok is om geen kinderen te nemen/willen. Mij lijkt dat zo’n feestje, als je het lekker uitgebreid maakt en iedereen uitnodigt, kan helpen om aan te tonen dat een kindvrij leven ook een belangrijk leven is. En dat je niet verplicht bent om een kinderwens te hebben. En dat je best eerst heel goed nadenkt, voor je eraan begint. Want een kind is een grote verantwoordelijkheid, waarvan je de beslissing niet zomaar aan je gevoel mag overlaten. En dat je perfect gelukkig kan zijn zonder kotertjes. Wie weet countert dat de hele sociale druk een beetje.

Zo zie je maar dat er weldegelijk gegronde redenen zijn voor een no-baby-shower. Alleen denk je er waarschijnlijk niet aan als je zelf geen bewuste non-ouder bent. Dan maak ik nu een lijst… met cadeautjes… wie wil mag er eentje uitkiezen. Bedankt!