Cacealmaua planului de restructurare.
De o jumătate de an ni se spune că la finalul lunii august CEO va prezenta Planul de Restructurare în fața Comisiei Europene. Mai nou, ni se mai spune, cu jumătate de gură, ce-i drept, și că CEO va intra în faliment dacă „Planul” nu va fi aprobat de Comisie.
Sper din toată inima să mă înșel dar tare mă tem că „Planul” ăsta este de fapt o mare cacealma pe care PNL şi PSD o joacă până după alegeri. De ce vorbesc de amândouă partidele? Pentru că „Planul” a fost moşit de ambele, PNL-ul moșind planul în ultimele 7 luni, iar PSD-ul în tot anul anterior. Pentru că Planul de restructurare de care vorbeşte PNL-ul acum, pare a fi tot una cu Planul de decarbonare de care vorbea PSD-ul anul trecut şi, dacă acest „Plan” nu conţine niciun element surpriză, nu are cum să treacă de Comisia Europeană.
De ce cred asta?
Pentru că legea europeană spune foarte clar că dacă ai primit un ajutor de stat și vrei să nu-l mai dai înapoi, trebuie să prezinți un plan de restructurare prin care să arăți că vei deveni rentabil FĂRĂ să mai primești alți bani sau alte ajutoare.
Am scris cuvântul “fără” cu majuscule pentru a fi cât se poate de clară condiția din lege, condiție pe care ei (PNL & PSD) o știu dealtfel foarte bine.
Şi cum nu cred că se va face pentru CEO vreo excepție de la legea europeană, vă întreb de unde va avea CEO, fără ajutor, bani pentru plata certificatelor de carbon pe următorii 3–4 ani? De unde va avea CEO, fără ajutor, bani pentru investițiile pe care se laudă că le va face?
Greu de răspuns, nu-i așa?
Să sperăm că “Planul” răspunde la întrebările astea dar sunt extrem de sceptic.
Probabil că “vor uita” să spună în Plan că CEO nu are acești bani, și pentru că în mod normal Comisia nu analizează decât ceea ce este scris, în primă fază poate că planul va trece, după care, la primul bilanț care va trebui prezentat Comisiei, își vor da seama de cacealma și vor cere ca CEO să returneze cele 251 milioane de euro. Exact cum s-a întâmplat cu CE Hunedoara cu câțiva ani în urmă. Ce a urmat? Falimentul!
Planul e o cacealma care trebuie jucată până după alegeri și încă un pic de timp după. Îmi pare rău prieteni dar cred că cele două “mari” partide se pregătesc cu adevărat doar pentru momentul când ne vor spune “noi am vrut să salvăm CEO dar.. nu ne-a lăsat UE”.
E extrem de uşor să-ți ascunzi greșelile și incapacitatea dând vina pe Uniunea Europeană. Prinde bine la public şi în plus, nu rişti nimic — UE este un actor difuz pe care poţi să-l ataci fără să-ţi fie teamă că vei primi vreo replică.
Spuneam în mai anul trecut că aplicarea pentru 10.c din 410/2018 ar fi putut fi ultimul tren pe care CEO putea să-l prindă. Pentru investiţii, ar fi putut beneficia gratuit de certificate de carbon de până la 270–280 milioane de euro anual, timp de 10 ani, adică de aproape 3 miliarde de euro în total.
Au ratat termenul din iunie 2019. Nici nu-i de mirare.
Mai e ceva de făcut?
Greu!
Mai e o foarte, foarte mică speranță. Cu determinare, inteligență și un pic de noroc, o parte din CEO ar putea învia din morți. Se pregătește renegocierea legislației europene EU ETS și, bine negociată, poate că… poate!
Dar cine să o facă?