Timeless Beauty legt de geschiedenis van vrouwelijke schoonheid bloot

Een pure weergave van de vrouw

TONGEREN — Het Gallo-Romeins Museum stelt reeds sinds december vorig jaar een deel van haar gebouw beschikbaar voor de expo Timeless Beauty. Deze expositie biedt bezoekers een weergave van vrouwelijke schoonheid in het Oude Rome. Aan de hand van sensuele foto’s van kunstfotograaf Marc Lagrange, wordt de voorstelling in verband gebracht met het heden. Timeless Beauty is een werkelijke parel tussen de culturele exposities.

Naaktcompositie uit de collectie van bekende kunstfotograaf Marc Lagrange

Vrouwen zijn altijd al bezig geweest met hun uiterlijk. Vandaag de dag is dit meer dan ooit het geval. Timeless Beauty neemt ons mee in de wereld van vrouwelijk schoon. Er wordt aangetoond hoe de vrouw reeds in het oude Rome de nodige aandacht schonk aan haar voorkomen. Bij aankomst krijgt elke bezoeker een persoonlijke audioguide. Hiermee wordt extra informatie verkregen bij de afzonderlijke foto’s en tentoongestelde voorwerpen.

De expo wordt grotendeels aangekleed met de naaktcomposities van bekende kunstfotograaf Marc Lagrange. Zij geven het verband met hedendaagse vrouwelijke schoonheid weer. Deze composities worden samengebracht met eeuwenoude geschriften van bekende auteurs zoals onder andere Martialis en Ovidius. Al deze elementen in combinatie met de rustgevende muziek op de achtergrond, scheppen een aangename, unieke sfeer. Lagrange overleed vorig jaar. Hij heeft Timeless Beauty jammer genoeg nooit met eigen ogen kunnen bewonderen. Desondanks is de tentoonstelling een prachtig eerbetoon aan de kunstenaar.

Romeins schoonheidsideaal

Aan het begin van de expositie staat een marmeren beeld van het hoofd van Venus. De godin wordt gezien als hét schoonheidsideaal bij de Romeinen. Haar gezicht is perfect symmetrisch. Toch bevat haar lichaam rondingen die in deze tijd uit den boze zijn. Romeinse vrouwen deden er alles aan om op haar te kunnen lijken. Uiteraard beschikten zij niet over dezelfde opmaakmiddelen als nu, maar toch trokken ze behoorlijk hun plan.

Aan de hand van houten kammen, bronzen pincetten, oorlepeltjes, tandenstokers etc. deden Romeinse vrouwen hun uiterste best om zich op te maken. Aandacht besteden aan het uiterlijk is dus duidelijk niet enkel iets van deze tijd. Zelfs in het Oude Rome was ontharing al een must. Een vrouw moest maar eens te fel op een man gaan lijken met al dat haar op haar lichaam… Hoofdhaar was bij de Romeinen eveneens een belangrijk gegeven. Ze spraken zelfs toen al van ‘extensions’ om lange lokken te creëren.

Schoonheid door verschillende ogen

Na het gedeelte waarin de aandacht vooral wordt gevestigd op het Oude Rome, focust de expo op de dagdagelijkse realiteit van vrouwelijke schoonheid. Een hoek van het gebouw is uitgerust met een tiental witte schermen, waarop telkens een andere vrouw te zien is. Elke vrouw vertelt afzonderlijk haar verhaal en geeft haar visie op schoonheid weer, gaande van oudere dames en jonge meisjes tot vrouwen met een vreemde afkomst. Deze getuigenissen zijn best pakkend, maar maken een mens tegelijkertijd gelukkig. Op een enorm pure manier doet elke vrouw haar verhaal. Uiteindelijk bevatten ze allemaal dezelfde boodschap: elke vrouw is mooi op haar eigen, unieke manier. ‘Beauty is timeless.’

De expositie komt tot haar einde in een laatste hal, waarin er vooral aandacht wordt geschonken aan Marc Lagrange en zijn composities. Grote schermen tonen hoe Lagrange zijn fameuze fotoshoots heeft aangepakt. Een uiterst interessant gegeven om mee te eindigen. Het meeslepende Timeless Beauty zal nog tot 30 juni 2017 te bewonderen zijn in het museum.

Sara Stevens