yazılıma nerden başlanır ? ve neden başlamalıyım

Sarikayamuhammed
4 min readJan 15, 2023

--

sorularının cevabına hoş geldin.son senelerde oldukça popüler olan bir konudan bahsediyor olucağız sıkı tutunun.yazılım aslında herkesin yapabileceği bir iş diyemeyiz herkesin kendine göre bir iş alanı ve yeteneği var . yazılım için motor becerileriniz , sorun çözme yeteneğiniz giibi faktörel özellikleriniz iyi olması gerekiyor . e tabi birazda matemetik ve dil bilmeniz şart.yazılım aslında temelleri olan komplike bir alan öyle görünmüyor farkındayım ama temeliniz yoksa biryerde hata yaptıktan sonra sorun çözmek o kadarda kolay olmuyor .

karmaşık olsa da öğrendikten sonra sizinde defterleriniz böyle gözükecek

1) bunun için öncelikle algoritma ile başlamanız gerekli , nedeni ise çok basit yol haritası çizmeniz ve ne yapmanız gerektiğini gösteren bir aracınız olur . kodlama dünyasında yanlışlar çok olur bu yanlışları bazen kendimizin çözmesi gerekir . böylelikle kendi motor becerimiz ve sorun çözme kabiliyetimiz artar .

2) kolay bir yazılım dili belirlemeniz gerekiyor.bu oldukça önemli olan bir konu , çünkü seçtiğiniz o yazılım dili sizi bu alandan soğutadabilir. bu alanı sevdiredebilir bunun için oldukça iyi araştırmalar yapmanızı tavsiye ederim.bir diğer tavsiyem ise python olucaktır .python dünyaa en çok kullanılan ilk 10 dilleri arasında ve oldukça basit bir yazım dili var. pythonla beraber c++ gibi gömülü sistem dillerini de öğrenirseniz eğer hem hacker hemde yazılımcı olabilirsiniz (beyaz şapkalı hacker olun ama :)) . şunu söylemekte fayda var pythondan sonra c++ a geçmek işleri biraz zorlaştırır . pythona biraz zaman verin . uzun süre kod yazın kendi örnek konularınız olsun.sorun bulun ve çözüm üretin. ben mesela başladığımda evet artık biliyorum dedim ve şehrimizin sürekli çöken hastane otomat yazılımı yazdım tabi şuan bakınca komik geliyor çünkü algoritma bilgim olmadığı için anlaşılması oldukça zor bir sistem yazmıştım. her neyse konudan sapmadan son olarak bu maddenin önemini oldukça iyi anlayın demek istiyorum .

burada popüler olarak kullanılan diller yer alıyor .

3)başkalarının örneklerini okuyun ve kendinize uyarlayın . diyelimki birisi bir hava durumu projesi geliştirdi ve bir siteden kod kısmında belirlenen siteden ve yine kod kısmında belirlenen şehrin hava durumu verisini size aktarıyor . bu örneğin nasıl olduğunu ve hangi döngüler,fonksiyonları devreye stabilize ettiğine iyi bakın.çünkü size orada öğretlen o fonksiyonların ve döngülerin asıl amacı öğretilir nerde nasıl kullanılacağı artık size kalmıştır.eğitim sürecciniz bittiğinde yazılımcı olmazssınız dediğim gibi kompleks bir alan temeli olan ve sürekli gelişen bir dünya bir evren bunun için sizinde kendinizi sürekli gleiştirmeniz gerekir.yoksa bildiklerinizi de unutursunuz bunun için ise bir diğer önerim github gibi sitelerden öğrendiğiniz eğitim sürecini tamamladığınız program hakkında kod örnekleri bulun . bazı insnalar bu kod örneklerini yazarken çok güzel açıklama yapıyor ve hayran kalıyorum.yazılım eğitimi almamış insan bile anlar . bunun için sizinde öğrendiğiniz şeyleri unutmamak için bunu yapmanız gerekiyor.

evet buraya kadar nerden başlayacağınıza hatta kendinizi nasıl geliştireceğinize kadar sizlere bilgiler verdim.bunlardan en önemlisi ise istikrar arkadaşım . süreklilik çok önemli bu alanda yoksa öğrendiğiniz tonlarca bilgi 1 ay gibi kısa sürede çöp olur . oldukça ücretsiz imkan varken vakit kaybetmek mantıksız.

şimdi gelelim neden başladığımıza

birkere şunu söylemek istiyorum amerikada yapılan 2014 newyork times dergisi yayınında şu sözleri geçti ” günü gelince artık yazılım dili bilmeyen kalmıyacak bunu bilmemiz ve anlamamız artık şart oldu . gelecekteki insanların iş imkanlarını ele geçirmişken bunu bilmeyerek oldukça büyük zarar etmiş oluruz.gelecek demişken 2050 yılına kadar belli 10 sene ileriside olabilir sadece yazılımcılar ,din adamları ve avukatlar ayakta kalıcak”evet kulağa korkutucu gelebilir ama durum malesef bu şimdi diyeceksiniz ki biraz abartı sanki değil arkadaşım artık yeni bir dünyaya açılıyoruz yeni bir makro evren herşeyin dijitale dönüştüğü bu dünyada artık taksiciler kalmıyacak, doktorlar kalmıyacak çünkü robotlar olucak amerika önderliğinde yapılan ilk doktor robotu 2016 da tanıttı tarihin altını çizmekte fayda var 2016 … ve robototik kodlama hakkında bilgi paylaşıcağım . bunuda merak ediyorsan hesabımı takip edebilirsin. evet artık neden başlamanız gerektiğini kısaca özetledim.sade ve kısa bir dil ile sizlerin aklındaki soru iişaretlerine değinmek istedim umarım faydalı olmuşur .

--

--