Kaj mislimo, ko rečemo “želim biti bolj samozavesten/na”?

Ko rečemo, da želimo biti bolj samozavestni, običajno govorimo o pogumu, da se bolj napadalno podamo izven svoje cone udobja.

Portrait of Jane Fleming by Sir Joshua Reynolds

Samozavest lahko pomeni, da:

  1. Nam je jasno kaj počnem in smo s tem OK. (Being clear and OK with what you’re doing.)
  2. Agresivno potiskamo ob svoj rob — smo pogumni. (Being able to aggressively push against your edge — Having courage.)

Ko rečemo, da želimo biti bolj samozavestni, običajno govorimo o 2. točki in v tem primeru se pojavi nekaj vprašanj.

Kaj je rob?

Rob v kontekstu samozavesti, je zastavljen kot krog udobja. Vsi imamo stvari za katere vemo, kako jih narediti in imamo popolno samozavest, ko to počnemo. Obstajajo pa tudi svari/aktivnosti, ki so za nas izven kroga udobja in vanje nismo prepričani.

Kaj je rob zate?

Tu pride v igro koncept samozavesti št. 2 oz. kakor lahko temu rečemo — pogum. Pogum, da se bolj agresivno podajamo izven kroga udobja.

Od kod pride pogum za bolj agresivno podajanje izven kroga udobja?

Ko se podajamo izven kroga udobja, začenjamo čutiti upor, ki nas potiska nazaj v krog. Stvari izven tega kroga namreč predstavljajo “nevarnost”.

Pogum prihaja iz vizije ali misije postavljene izven cone udobja, katera je za nas velikega pomena in ustvarja močnejši privlak, kakor je upor ustvarjen ob korakih čez rob. (How strong is the pull of your vision vs. the strength of resistance when leaning into your edge.)

Kako do samozavesti(poguma)?

Če se ustavljamo ob soočenju s situacijo izven cone udobja pomeni, da moramo ustvariti močnejšo vizijo. Vizijo, ki nas bo še bolj privlačila, bo močnejša in bolj pomembna od upora na poti.

Tukaj najdeš več o postavljanju osebne vizije.