Kako ustvariti gonilno vizijo svoje prihodnosti?

Si kdaj pomislil/a na svojo osebno vizijo? Veš kaj beseda vizija sploh pomeni? Veš kaj naj bi vizija sploh počela? Poglejva skupaj in ustvariva tvojo vizijo.

“Sadko” by Ilja Jefimovič Repin

Kaj je vizija?

Vizija je skupek besed, ki v najinih glavah ustvari sliko o prihodnosti.

Vizija je nekaj, kar lahko “vidiš”. Če besede ne vzbudijo predstave o prihodnosti, temu jaz ne morem reči vizija.

Vizija je lahko razburljiva, dolgočasna, sanjaška, strašljiva,… vedno pa je konstrukt iz besed, ki sprožijo določene misli.

Dobra vizija zajema tvoje želje, potrebe, pokriva tvoje strahove, in strahove ljudi pod/nad tabo(še posebej, če je to vizija tvojega podjetja). Dobra vizija te navdihuje in straši hkrati.

Ko je prava vizija enkrat ustvarjena jo nosiš s seboj. Morda je ne poznaš do besedice na pamet, vendar jo čutiš.

Dobra vizija je ustvarjena preko pogleda iz prihodnosti nazaj in brez omejitev iz sedanjosti.

Kako običajno gledamo v prihodnost?

Ljudje veliko večino časa nosimo s seboj preteklost. Posledično se nam zdi, da nam naša preteklost daje kdo smo, kaj počnemo, kaj imamo v sedanjosti in kdo bomo v prihodnosti.

Vedar preteklost in prihodnost v resnici ne obstajata. To sta miselna konstrukta v naših glavah. Vse kar zares obstaja je ta trenutek v katerem lahko ustvarjamo. To kar imamo v tem trenutku, so nam dali pretekli sedanji trenutki. Kdo si v sedanjem trenutku in kaj počneš, določiš na podlagi vizije prihodnosti, ki jo VIDIŠ.

Vizija prihodnosti definira kdo si in kaj počneš v tem trenutku.

Kako ustvariti vizijo, ki ni obremenjena s preteklostjo?

Kakor pravi Werner Erhard — prihodnost in preteklost si lahko predstavljamo kot dva predala z dokumenti. Predal za preteklost in predal za prihodnost. Ljudje večino časa nosimo “dokumente preteklosti” v predalu za prihodnost.

Ti “dokumenti preteklosti” so vse misli, ki se pojavijo, če pomisliš na prihodnost iz tega trenutka naprej. Ta preteklost v predalu za prihodnost ustvarja omejitve, ko gledaš svojo prihodnost iz sedanjosti.

Kaj pa če SEDAJ premaknemo vse tvoje “dokumente” preteklosti iz predala prihodnost, v predal preteklost?

Kaj ti ostane?

Ostane prazen predal,… ki je pripravljen za ustvarjanje prihodnosti, ki te izpopolnjuje. Čutiš ta potencial praznega predala prihodnosti?

Če se s tem praznim predalom premakneš 3 leta v prihodnost — na današnji datum čez 3 leta. Kako izgleda ta prihodnost?

Zapiši jo. Tudi če ne veš kako prideš do nje. Vedeti moraš le, da je mogoča, četudi samo 1%. Če se pojavijo skrbi, vključi rešitev za te skrbi v to novo prihodnost. Če se pojavi nova želja, jo dodaj. Še kaj manjka?

Če si sedaj 3 leta v prihodnosti. Kako v tem trenutku prihodnosti izgleda tvoje življenje in kdo si ti?

Pravila dobre vizije:

  • Vizijo si lahko predstavljaš.
  • Vizija govori o tebi.
  • Če je vizija večja od samo tebe, mora vsebovati iskrenost, do negotovost uresničitve, saj njena uresničitev ni odvisna samo od tebe. Drugače se le ta del smatra kot fikcija.
  • Ko prebereš vizijo, si jo želiš ustvariti (daje ti dober občutek).
  • Ko prebereš vizijo, vidiš kaj so mogoči naslednji koraki.

Če je bil članek zate uporaben, klikni ikono “plosk” in sledi. Kakšen koli feedback ali vprašanja so dobrodošla v komentarjih spodaj.

Si želiš ustvariti močnejšo, bolj navdihujočo prihodnost? Piši mi na info@sasojakljevic.com in se dogovoriva za prvi brezplačen 2h trenerski pogovor, kjer poskusiva ustvarjati pot do te ali še bolj navdihujoče prihodnosti.