Kako ustvarjati, ko se ti zdi, da te svet omejuje?

Poskušaš ustvariti nekaj svojega? Se počutiš kakor, da je vse proti tebi? Prvi korak je, da postaneš “at peace” tu kjer si, s tem kar imaš. Ko si OK tam kjer si, s tem kar imaš, postane ustvarjanje novih stvari enostavno.

The Day Dream by Dante Gabriel Rossetti

Kako deluje naše dojemanje sveta?

Naše dojemanje sveta NE deluje kot video kamera, ampak bolj kot projektor. Svet zaznavamo preko toka naših misli. Ta tok misli se projecira na našo zavest. Tam se ustvarja subjektivna izkušnja življenja.

Ne verjameš? Začuti stol pod ritjo. Začutil/a si misel o stolu, ki se je ravnokar pojavila v tvoji zavesti.

Če bi sedela v isti sobi, bi bilo dojemanje te sobe drugačno za vsakega od naju. Misli oblikujejo naše doživetje, saj vsaka misel s sabo nosi občutek in vsak občutek s sabo nosi neko misel.

O neki situaciji imamo lahko nešteto različnih misli. To pomeni, da lahko isto situacijo izkusimo na nešteto različnih načinov. Ravno zato je mogoče v nekaterih trenutkih ostati miren med tem ko v drugem se vžgemo v jezo ali pa pademo v strah. Naš občutek ustvarjajo misli, ki se pojavijo.

Kaj se zgodi, ko smo negativni?

Najprej se pojavi prva negativna misel. Ta s seboj nosi nek občutek, ki je negativen. Nadaljujemo z razmišljanjem o tej misli, ki ustvarja nove, še bolj negativne misli. Bolj ko razmišljamo, slabše se počutimo in bolj resnična je ta negativna misel. Ta občutek, ki ga nosimo se izraža preko naše mimike, obnašanja, kako govorimo, kaj govorimo,…

Bolj ko razmišljamo o prvi negativni misli, globje se zakopljemo v negativen občutek. Temu jaz pravim, da se držimo negativne misli in pozabljamo, da to ni edini pogled na dano situacijo.

Kako do drugačne izkušnje sveta?

Tok misli je konstanten in vedno pride nova misel. Naša edina naloga je, da temu sistemu zaupamo in se ne oprimemo negativne misli. Dovolimo, da pride drugačna misel, ki je bolj uporabna. Če spet pride negativna misel, si jo dovolimo spustiti in se ne obsojamo. So samo misli, ki s sabo nosijo ta občutek.

Ko enkrat lahko opazimo negativne misli, lahko spremembo vsebine toka misli dosežemo tudi s tem, da zavzamemo boljšo notranjo pozicijo (angl. “Stance”). Pozicijo, ki je za nas močnejša, kot misel, ki pride avtomatsko.

Notranja pozicija je skupek misli, ki za nas pomenijo nekaj več in nosijo specifičen dober občutek. Primeri notranjih pozicij, ki jih uporabljam so:

(Na notranjo pozicijo Ljubezni gledam tudi kot optimalen “state of being” v katerem je vse točno tako kakor mora biti.)

Primeri

Zgodilo se je že, da se Eva zaradi tega ali onega razloga ni hotela pogovarjati z menoj in je bila slabe volje. Ko sem opazil občutek “Ne že spet…” sem se postavil v pozicijo Ljubezni iz katere sem govoril in deloval čisto drugače. “Kako ti lahko pomagam? Hočem, da si v redu.”

Slišal sem, da Iza Login, nekdanja so-lastnica podjetja Outfit7 to orodje imenuje “Pink spray”. Kadarkoli je imela težak pogovor, je v svojih mislih drugo osebo “našpricala” s tem pink sprajem, ki za njo predstavlja pozicijo ljubezni.

Moj coach Aleksandar, tej notranji poziciji reče dragulj. Ko nismo to, kar smo lahko, pomeni, da je dragulj padel iz svojega mesta. Naša naloga je da ga postavimo nazaj in mu damo nekaj trenutkov, da spet zažari.

Praktični nasvet

Vzami A4 list in ga nekajkrat prepogni na polovico. Na notranjo stvar zapiši svojo vizijo. Na zunanjo stvar zapiši stavek, ki ti bo pomagal opaziti momente, ko ti negativne misli sepijo pogled pred drugimi boljšimi izkušnjami iste situacije.

Povzetek

Vsaka misel vpliva na notranjo izkušnjo sveta. Notranja izkušnja sveta vpliva na naše dejansko izražanje v svetu. Nimamo izbire kakšna misel se bo pojavila, imamo pa izbiro notranje pozicije, ki vpliva na kvaliteto naših misli.

  1. Misel ← Notranja pozicija ← Pink spray / Ljubezen / Vizija
  2. Zavest (notranja izkušnja sveta)
  3. Resničnost → Kako se izražamo v svetu.