Líders de la ràdio en català a internet

Catalunya Ràdio és la ràdio en català líder a internet, segons les dades de ComScore del setembre. És una dada molt rellevant perquè és la primera des que va començar la nova temporada i, a més, acumula el consum dels usuaris tant des d’ordinadors com des de telèfons mòbils i tauletes. Això vol dir que el públic jove, més acostumat a consumir continguts de ràdio amb l’app, s’està pujant al carro de #CatRàdioEsMou. Aquest lideratge de la ràdio en català a la xarxa és gràcies als 164.000 usuaris únics que han consumit continguts de Catalunya Ràdio, que certifica ComScore. El lideratge de setembre coincideix amb l’arrencada de la nova temporada de l’emissora, però ben aviat estrenarem nova aplicació mòbil i introduirem canvis a la web. Aquestes millores haurien de servir per consolidar el lideratge i fidelitzar els usuaris, de qui les últimes setmanes hem anat rebent peticions i propostes per facilitar la usabilitat i agilitzar el cosum digital.

APOSTA I REPTES

La setmana passada vaig assistir a la Catosfera 2016 i arran de la meva intervenció vaig publicar un article a Racó Català per compartir reflexions i apuntar línies de millora, reptes i apostes de Catalunya Ràdio en l’àmbit digital. Vaig resumir en tres punts l’aposta digital de l’emissora:

 • Transversalitat. Necessitem implicar totes les redaccions perquè no quedi com una feina que fan o assumeixen 4 ‘motivats digitals’. Els ‘pushus’ (alertes mòbils) els assumeixen, també, el departament d’Esports i de Catalunya Informació.
 • Continguts. Necessitem creure en el valor temàtic dels continguts, al marge del format digital. L’accent el posem en el tema, no tant en la plataforma de difusió.
 • Atractius. Aquesta és una feina periodística que té un component de màrqueting important. És vital comunicar els continguts de manera directa, sexi, personal i clara.

Així doncs, per a nosaltres, els reptes digitals més immediats de Catalunya Ràdio són els següents:

 • Ordenar els continguts amb lògica d’usuari i no tant d’empresa, perquè l’experiència digital sigui fàcil i còmode.
 • Potenciar la idea de servei públic. Aviat tindrem a la part superior més visible del web un mòdul de directes. Això permetrà que l’usuari ens pugui escoltar i saber què fem en cada moment a tots els canals, sense haver de fer més d’un clic. A més, ens plantegem recuperar l’opció de descàrrega d’àudio a la ‘home’.
 • Enriquir els continguts innovadors i d’entreteniment, al marge de la informació.
 • Recuperar serveis de la web, com l’‘hora a hora’, que permet a l’usuari recuperar els àudios de franges horàries concretes d’una manera fàcil.
 • Minimitzar a la ‘home’ l’espai destinat a la promoció dels continguts futurs d’emissió, amb l’objectiu de prioritzar el consum dels àudios, notícies i vídeos més destacats del dia.
 • Apostar per una ‘home’ que convidi a trobar coses interessants per a l’usuari, com ara ‘bitllets d’anàlisi’, extres al contingut de l’antena.
 • Multiplicar la presència a xarxes socials, amb un estil propi, sobretot a Twitter, on no només siguem altaveu de promoció, també d’informació i servei, com ara les portades dels diaris impresos.
 • Reorganització del servei i l’oferta de podcast.
 • Cuidar, especialment, l’estructura i els continguts del canal de YouTube. Volem fer menys vídeos, però millors.
 • Voluntat de posar l’accent en el disseny d’imatges i continguts més moderns i elaborats.

RESULTATS I GRAELLA DIGITAL

Els primers resultats de la temporada des del punt de vista digital ens fan estar il·lusionats. Som líders de la ràdio en català a la xarxa. Abans de conèixer les dades de ComScore ja havíem detectat un increment d’audiència digital, un augment de les subscripcions al servei de ‘push’ (alerta mòbil) i un creixement de seguidors a Twitter, així com del consum del directe al migdia i al vespre amb el ‘Tot costa’. En un apunt anterior en aquest blog vaig deixar-ne constància de les dades de les dues primeres setmanes de la nova temporada.

He volgut aprofitar la participació a la Catosfera 2016, un any més, per fer un anunci que pot interessar especialment els internautes i oients de ràdio pels nous canals. Catalunya Ràdio tindrà ‘dues graelles’, la convencial ja coneguda per l’antena i una de complementària exclusivament digital. A principis del 2017, Catalunya Ràdio presentarà una oferta de continguts digitals per la web i l’app que ampliarà els ja existents, com ara ‘Meteomauri’, ‘L’ofici d’educar’ o ‘Els spin doctors’. Es tracta d’oferir una sèrie de continguts de ràdio que naixeran de l’entorn digital i que, de la mateixa manera que fins ara podien tenir ‘finestra’ a l’antena tradicional els festius o a l’estiu, puguin fer el salt amb càpsules o franges horàries compactades de la FM.

En aquest sentit, hem fet una crida als treballadors de l’emissora perquè ens facin propostes de continguts en aquest entorn, per donar sortida a inquietuds i per experimentar nous formats.

Tan de bo tot aquest full de ruta -tots aquests bons propòsits que ens anem plantejant i compartint- es vagi fent realitat. Serà una gran notícia; demostrarà la vitalitat i la voluntat de servei públic que desitgem per a Catalunya Ràdio!

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.