Metrolijn M4 rijdt zonder bestuurder

Een van de eerste zelfrijdende metro’s in Boedapest. Copyright Benjamin Zelki

De nieuwste metrolijn van Boedapest rijdt tegenwoordig zonder een machinist. Lijn M4 werd maart 2014 gebouwd met het doel om onbemande operaties uit te voeren. Na enkele succesvolle tests schakelen de metro’s over naar een zelfrijdendsysteem.

In de metrolijn M4 kan je sinds 7 januari geen machinist terugvinden. De modernste metrolijn van Boedapest circuleert op zichzelf. István Tarlós, de burgemeester van de stad, en het hoofd van de Nationale mobiliteitsdienst NKH Gyula Györi gaven begin januari de toestemming voor deze veranderingen. ‘Het is de bedoeling dat er meer metro’s rijden’, zegt een medewerker van het NKH, ‘zonder een bestuurder zijn de metro’s sneller en stipter, waardoor we meer passagiers kunnen opvangen.’

Vrees voor belangrijke technische fouten heerst er niet. De NKH liet in de periode september-december van vorig jaar verschillende onbemande tests uitvoeren. Het succes van die tests zorgt voor de soepele omschakeling naar het nieuwe systeem. Ook de reizigers maken zich geen zorgen over de bestuurloze metro. ‘Ik neem deze lijn elke dag om naar mijn werk te gaan en ik heb niet opgemerkt dat er geen chauffeur inzit. Het belangrijkste is dat er een metro rijdt,’ vertelt een reiziger al glimlachend.

Up-to-date

Boedapest bezit het op één na oudste metronetwerk ter wereld. Met de toevoeging van de onbemande operaties behoort metrolijn M4 nu ook tot de modernste lijnen. Niet alleen de metrowagons gemoderniseerd, maar ook de metrostations zijn met de nieuwste snufjes ingericht. Zo heeft elk station van M4 Lijn een digitaal bord waarop de seconden voor de volgende metro worden afgeteld. Alle gegevens houden zichzelf up-to-date. Als dat niet goed genoeg is, informeren LED-lichtjes op de vloer je wanneer de metro aankomt. Daarnaast zijn de nieuwe stations op de vierde lijn, mooier voor het oog dan die van de andere metrolijnen.

Toch vallen de cijfers tegen. Volgens de NKH heeft Lijn M4 een beschikbaarheid van 99,96%, maar niet iedereen maakt daar gebruik van. Momenteel nemen ongeveer 160 duizend reizigers per dag een metro op de M4. Dat is een stuk minder dan de 340 duizend passagiers wat eerst werd voorspeld. Waarom dat cijfer zo laag is, weet de NKH niet. Omdat het een relatief nieuwe lijn is, verwacht de mobiliteitsdienst een stijging van het aantal metrogebruikers.