GAMING od 2k12. do 2k17

Sada je 2017. godina. 2012. se sećam kako smo pričali da je GAMING trend. I sada dok igrice imaju više igrača nego TV gledalaca, šta ćemo sad?

Naravno, i sada to znamo. Visimo na netu, imamo kompove, ili neku novu konzolu za igranje. Ali biti gejmer u Srbiji uopšte nije lak zadatak, jer dobar deo gejmera vredi onoliko koliko i njegov hardver. U ovom trenutku igra je već mogla biti instalirana. Stavljam slušalice i počinjem da igram.

Inspiracija, angažovanje, brend lojalnost, rast tržišta, sve to vodi ka stvaranju usko orjentisane, ali jako rasprostranjene ciljne grupe.

Zatvorenost, ali i zajedništvo. To su gejmeri. Na igranje video igara gleda se kao na neku jednoličnu fizičku neaktivnost, ali kao edukator one su neprikosnovene i malo se pridaje značaj tom segmentu. Počevši od banalnih primera, sve do simulacije letova, igre nas uče novim svetovima i pripremaju na nove proizvode. Oblikuju nam maštu i stvaraju nove regrute koji su spremni da upiju bilo šta što im se kroz gejming servira.

Ono što je oduvek moglo da se promeni u gamingu, a nikada nije do kraja, je ta želja kompanija da se pored prodaje virtuelnih dobara uvede i kontrolisanu prodaju samih igara na svim nivoima i na svim igračkim konzolama. Armija gejmera koja svakodnevno reklamira i troši sate i sate uz svoju omiljenu igru vrednija je od bilo kakve direktne prodaje.

Pa zbog čega je nekada Simbian pao? Možda zato što nije dopustio slobodan protok igara i ostalih korisnih aplikacija na svojoj platformi? Zbog čega je onomad Android odneo pobedu? Zato što je razumeo potrebu tržišta i odlučno se okrenuo virtualnom marketu koji je prepun besplatnog sadržaja. U moru android aplikacija, pištolj gejminga je u svačijim rukama. Gde god da se okrenete šaržer je napunjen dopaminskim metkom i spreman je za upotrebu.

Poruke tipa: idi na ta mesta, kupuj, zaradi poene, unapredi svog glavnog junaka, otključaj i dobićeš nagradu, do sada su uspevale. Zašto ih menjati? U tom smislu poslednjih 5 godina gaminga se ne menja mnogo.

Zanimljiva je informacija da kompanije koje su proizvele neke od najtraženijih igara u 2012. godini, mogu imati zavidnu novčanu dobit samo od prodaje virtuelnih dobara koje zahteva igra, radi lakšeg prelaženja i napredovanja u njoj.

Kada sam 2012. pisao ovaj tekst: izlašao je novi Max Pain, vozač formule jedan nosio jekacigu sa crvenom ptičicom iz serijala Angry Birds, otvoren je muzej koji je izložio retrospektivu igara u poslednjih 40 godina i naravno naš gejmer sa početka teksta uživeo se u svoju igricu i skroz zaboravio da smo mi i dalje pored njega. I tako do 2017.

Like what you read? Give Ja sam samo medium. a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.