Yrityslahjojen tulee ilostuttaa sinun työntekijöitäsi

Ruta Lahti
2 min readNov 18, 2018

Useimmat yritykset muistavat tärkeimpiä sidosryhmiään joululahjalla. Olipa kysymys henkilöstöstä, asiakkaista, hallituksen jäsenistä tai yhteistyökumppaneista, lahjaa tuskin annetaan pelkästään vanhan tai hyvän tavan vuoksi vaan sille asetetaan tietty tavoite. Joululahjan antamisen tavoitteena on yleensä ihmisten kiittäminen kuluneen vuoden työpanoksesta tai yhteistyöstä ja motivoiminen sen jatkumiseen uuden vuoden aikana. Tavoitteen saavuttamista voidaan mitata lahjan saajalle syntyvällä tunteella: kokeeko hän mieluisan yllätyksen, onko lahja hänen mielestään hyvä vai onko hän pettynyt. Yrityslahjan valinta on ehkä pieni, mutta varmasti tärkeä tehtävä.

Valtaosa yrityksistä osaa varmasti valita antamansa lahjan hyvin, mutta ei tehne pahaa tuoda esiin ja kerrata, mistä näkökulmasta valintaa nimenomaan kannattaa tarkastella.

Tärkein asia on varmistua, että lahjan saaja aidosti kokee sen antajan arvostavan häntä ja hänen panostaan yhteisessä työyhteisössä. Arvostetuksi tulemisen tunne on voimakkaasti myönteinen. Sen vastakohtana on pettymys siihen, ettei häntä pidetä kuin jonkin tyhjänpäiväisen ”lahjan” arvoisena. Myöskin pettymys on voimakas tunne ja heijastuu työ- tai yhteistyösuhteeseen.

Merkittävä muutos joululahjapolitiikassa on aina jonkinasteinen kipupiste ja se on hyvä hoitaa huolellisesti. Jos esimerkiksi yrityksen taloudellisen tilanteen vuoksi lahjaa ei aikaisempien vuosien tapaan anneta tai jos lahja on selvästi aiempaa vaatimattomampi, yrityksen johdon kannattaa hyvissä ajoin etukäteen tuoda asia sidosryhmien tietoon ja mielellään ei vain tiedoksi vaan keskusteltavaksi. On hyviä esimerkkejä siitä, että henkilökunta hyväksyy joululahjan kokonaan pois jättämisenkin, jos työnantaja puolestaan sitoutuu tekemään kaikkensa irtisanomisten välttämiseksi. Parhaimmillaan yhteen hiileen puhaltamisen henki vahvistuu.

--

--